Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir. Sonrasında 'Borcu yoktur' yazısı alınır.
Bu durumun ortaya gelmesindeki sebep, alacaklının 6 ay içerisinde haciz koyulan konutun satışını gerçekleştirmemiş olmasıdır. Bunun sonucunda haciz işlemleri otomatik olarak kendiliğinden konutların üzerinden kalkar. Böylece borçlu olan taraf mağdur duruma düşmekten kurtulur.
Tebligat gönderildikten sonra 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda e-haciz işlemi sona erdirilmektedir. 15 gün süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılmasını sağlar.
Haciz işleminin kaldırılabilmesi için borçlu kişinin borcunun tamamını ödemesi gerekmektedir. Borcun tam olarak ödenmesi durumunda, işlem otomatik olarak sona erecektir. e-Haciz kaldırma işlemi, mahkemenin iş yüküne ve işlem sürecine bağlı olarak değişen bir süre içinde gerçekleştirilir.
İlgili 34 soru bulundu
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
İcra dosyası, borçlunun borcunu ödemesi için uyarı niteliğindedir. Borçlu ise hakkında oluşturulan icra dosyasının kapanmasını ister. Bu nedenle borcunu ödeyerek, hakkında açılan dosyanın kapanmasını sağlayabilir. İcra dairesine başvuruda bulunarak ve ödeme yapılarak, icra dosyasının kapanması sağlanabilir.
İcra mahkemesi kararıyla takibin geçici durdurulması, takibi mevcut haliyle dondurarak, bir sonraki icra işleminin devamına engel olur, lakin bu kararın, takibin geldiği aşamaya kadar ki sürece bir etkisi olmayacaktır. Örneğin haciz yapılmış ise, takibin geçici durdurulması kararı, hacizlerin fekkini sağlamayacaktır.
İcra dairesi, dilekçenin incelenmesinin ardından uygun bulunması halinde haciz kaldırma işlemini başlatacaktır. Haciz kaldırma talebi kabul edildiğinde, ilgili varlığın üzerindeki haciz kalkacak ve alacaklıya ait olan mal veya hesap borçlu tarafından serbest bırakılacaktır.
Araç haciz kaldırma işlemi için belli bir süre öngörülmemiştir. Her bir olay özelinde süreler değişiklik göstermektedir. Ancak araba üzerindeki haczin kaldırılması için ortalama bir süre vermek gerekirse genellikle araç haczinin 1 ila 3 gün içinde kaldırılabildiğini söyleyebiliriz.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra mahkemesi kararıyla takibin geçici durdurulması, takibi mevcut haliyle dondurarak, bir sonraki icra işleminin devamına engel olur, lakin bu kararın, takibin geldiği aşamaya kadar ki sürece bir etkisi olmayacaktır. Örneğin haciz yapılmış ise, takibin geçici durdurulması kararı, hacizlerin fekkini sağlamayacaktır.
Alacaklının bizzat ya da vekilinin talebiyle harçlı ya da harçsız olarak haczin kaldırılmasını her zaman talep edilebilir. Eğer alacaklı alacağından feragat ederek haczin kaldırılmasını talep ediyorsa takip tutarı üzerinden hesaplanacak olan feragat harcını yatırmak mecburiyetindedir.
Haciz banka hesabına veya maaşa uygulanmaya başladıktan sonra kaldırılması için borcun tam miktarının ödenmesi gerekir. Borç tamamen ödendikten sonra, ilgili kurumlara bu durum bildirilir ve hacizin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
E-Devlet'in yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. İcra affından sadece belli bir tutara kadar olan borçlar için yararlanılır. E-Devlet icra borcu affı başvurusu ile 2000 TL'nin altında olan borçlar silinir. İcra borçları, borcun zamanında ödenmemesi neticesinde ortaya çıkar.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Hacze gidilecek adres dosya esasının bulunduğu icra dairesinin yetki alanında değilse, adreste yetkili olan icra müdürlüğüne haciz talimatı yazılmak suretiyle hacze çıkılabilir. Hacze icra memurları ve gerektiği takdirde polis nezaretinde çıkılır.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
K. 9/12. fıkraya göre, yapılanıdırılan alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Borç tamamen ödenmiş ve dosya kapanmış olmasına rağmen alacaklı bahse konu icra takibini devam ettiriyorsa, borçlu borcunu tamamen ifa ettiğini gösteren belirli belgelerle mahkemeye başvurarak takibin iptalini istemek imkânına sahiptir. Bu talebin reddedilmesi hâlinde de menfi tespit davası açma hakkı saklıdır.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
İLAMLI İCRA
Şayet borcunu ödemezse ,alacaklı icra dairesine başvurup ilamın takip ile zorla yerine getirilmesini talep eder, bu durumda borçluya bir icra emri gönderilir. Borçlu kendisine verilen sürede borcu ödemezse, ödemenin yapılması devlet eliyle zorla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri