Borçlu olan şahıs, başkasına ait olan bir borcunu ödemedikçe veya borç ödendikten sonra nisap miktarının altına düşen malı için zekât ödemez.
Borç olarak verilen paranın zekâtı da verilir.
Paranın zekâtı para elinize geçtikten sonra verebileceğiniz gibi elinize geçmeden de verilebilir.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Altını olan kişiler zekatını verirken öncelikle sahip oldukları altınların kaç ayar olduğunu bilmeleri gerekmektedir. 21 ayardan az 100 gram altınlar içeriğinde 80,18 gramdan daha az altın olduğu için bu altınların zekatı verilmemektedir.
- Yaşayan ve zekat vermekle yükümlü olmayan bir kimsenin, ödemekten aciz olduğu borcunu onun adına ödeyip zekata saymak geçerli olur. - Ölmüş kimse için bunu yapmak isteyen, zekatı onun yakınına verir, bu yakının sahip olduğu bu para ile ölünün borcunu ödemesini tavsiye eder.
İlgili 20 soru bulundu
Fetva Kurulu, faiz borcu olan kimsenin samimi bir şekilde Allah'a tövbe etmiş ve bu borcunu ödemekten başka çaresi kalmamışsa kendisine zekât verilebileceğini belirtti.
100 GRAM ALTIN ZEKATI NE KADAR? Diyanet İşler Başkanlığı'nın zekat hesaplama robotunda yaptığımız 13 Nisan 2023 tarihli hesaplamaya göre, 100 gram altının zekatı 2.981,60 TL'dir.
Benim bir miktar altınım vardı, ancak birisine borç verdim; ben zekât verecek miyim? Değerli kardeşimiz, Sağlam (ödeneceği umulan, ödenmesinden ümit kesilmiş olmayan) alacakların zekâtı, müctehidlerin çoğuna göre (Hanefîler dahil) her yıl, alacaklı tarafından ödenir.
Altın ile gümüş, para olarak veya kadınların ziynet eşyası olarak kullanılsın, ev, yiyecek, kefen satın almak için saklanılsın, kılıç gibi ihtiyaç eşyası olsalar da, zekât nisabının hesabına katılır. Ticaret için olmayan ev, apartman, tezgah, kamyon, gemi ve demirbaş eşyanın zekâtı verilmez.
Günümüzde Hanefi mezhebine uyarak hareket etmek isteyenlerin, sahip oldukları altınların ayarları ve kıymetlerine bakmaksızın toplam ağırlıkları 80,18 gram (20 miskal) ağırlığına ulaştığında zekât vermeleri mümkündür.
Bu itibarla, belirli bir geliri bulunduğu hâlde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan veya temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde 80,18 gram altın veya bu değerde bir mal bulunmayan kişilere zekât verilebilir. Bu kişilerin ücretli, memur, esnaf veya işsiz olması fark etmez.
Önceki yıllara ait zekâtını vermeyen bir kimse daha sonra zekât borçlarını nasıl öder? Zekât vermekle yükümlü olduğu hâlde önceki yıllarda zekâtını vermemiş olan kimse, elinde malı varsa zekâtını vermediği geçmiş yılların zekâtını da verir.
(Zekâtımı bir fakire ver) diye kocasını veya başka birini vekil ederse, vekil kendi parasıyla da zekâtı verebilir. 4- Miras ve mehr-i müeccel alacakları nisap hesabına katılır, fakat zekâtı verilmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın zekat hesaplama robotuna göre 200 gram altına 4.681,60 TL zekat verilir (Gram altın: 935,94 TL).
Ev almak, evlenmek veya iş yeri kurmak amacıyla biriktirilen paranın zekatı verilir mi? Değerli kardeşimiz, Bir kimsenin sahip olduğu para, altın, gümüş ve ticaret malları dışında ev, dükkan, araba gibi kiralık veya kiralık olmayan fazla mallarına zekât gerekmez.
-Ev gibi, araba gibi asli ihtiyaçlara zekât düşmez.
Ev kirası alacağı gibi. Bu alacakta da geçmiş senelerin zekât borcu gerçekleşir. Ancak zekât borcunun ödenme mecburiyeti için alacaklının en az nisap miktarı kadar tahsil etmesi gerekir.
Ev, dükkân, tarla veya bağ-bahçe yapma niyetiyle satın alınan arsalar ise zekâta tâbi değildir.
Asli ihtiyaçları (oturduğu ev ve kullandığı araba) dışında yatırım veya ticaret amaçlı olmayan birden fazla ev veya arabaya sahip olunması durumunda; şayet bu ev ya da arabalar kiraya verilmişse, bu kira gelirlerinin toplamından yirmide bir (%5) zekât olarak verilir.
Bu konu ile ilgili dinimizde zekat veren kişinin öncelikle doğru bir şekilde niyet etmesinin önemi vurgulanmış, zekat verirken söylemenin gerekmediği belirtilmiştir.
150 GRAM ALTIN ZEKATI NE KADAR? Diyanet İşler Başkanlığı'nın zekat hesaplama robotunda yaptığımız 13 Nisan 2023 tarihli hesaplamaya göre, 150 gram altının zekatı 4.767,94 TL'dir.
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Yukarıdaki bilgilerden hareketle zekât vermek isteyen birinin borçları, tüm ihtiyaçları çıkarıldığında ve bir yıl boyunca altını 80,18 gram ise zekât vermesi gerekmektedir. Altının gramı 80,18 ise bu gramın %2,5'i zekât verilmelidir.
25.09.2023 Tarihi itibariyle 80.18 Gram Altın Nisap Miktarı 134.730,46 TL Olarak Hesaplanmıştır.
Zekat, bakmakla yükümlü olmadığımız Müslümanlara verilir. Bu durumda, bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımıza bakma sorumluluğumuz olduğu için bu tür yakınlara zekat veremeyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri