Borç Senetleri Hesabı, İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü, mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senede bağlanmış ticari borçlarının izlendiği hesaptır. Borç Senetleri Hesabı, Tek Düzen Hesap Planında “321” numara ile belirtilmiştir.
321 borç senetleri hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklandığı dönemde bağlanmış olan ticari borçlarının izlenmekte olduğu hesap olarak tanımlanır.
421 BORÇ SENETLERİ HESABI
421 Borç Senteleri Hesabının İşleyişi: Uzun vadeli borç senetleri ortaya çıktığında senet tutarları bu hesaba alacak kaydedilir. Bilanço tarihinde vadesi bir yılın altına inen borç senetleri bu hesaba borç kaydedilerek kısa vadeli olan 321 Borç Senetleri Hesabına aktarılır.
Senet, satılan bir mal veya hizmetin tutarları peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir. Borç senetleri ise borcumuza karşılık düzenleyip verdiğimiz, bedelini daha sonraki bir zamanda ödeyeceğimiz senetleri belirtmektedir.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
İlgili 23 soru bulundu
Mutat minval üzere senedi alacaklı hazırlamakta ve borçlu sadece imza atmaktadır. Alacaklı sonradan rakamı küçük bir kalem hareketiyle değiştirebilir. Kötü bir durumla karşılaşmamak için kendi el yazınız ile doldurmayı teklif edin. Neyin teminatı olduğunun da yazılması gerekir.
Personelin maaşı ödendiği için 335 PERSONELE BORÇLAR hesabı borçlandırılır.
Tahviller, özel sektör ya da kamu tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarıdır. Tahvil kavramı daha çok uzun vadeli enstrümanlar için kullanılırken, kısa vadeli olan ürünler bono olarak adlandırılmaktadır.
Senet, halk arasında yaygın olarak bono (borç senedi) yerine kullanılan bir vadeli alacak terimi olmakla birlikte başka tür senetler de vardır.
321 BORÇ SENETLERİ
Artışlar alacak, azalışlar borç tarafına kaydedilir.
Vadesi gelen ancak ödenmeyen senet icraya verilebilir. borcu ödenmeyen alacaklı, senedin aslını borçlunun ikametinin bulunduğu icra müdürlüğüne götürerek, kambiyo senetlerine mahsus takip ile icra takibi başlatır. Bu aşamalarda avukat yardımı alınması olası hak kayıplarını önleyecektir.
Eğer bir borçlu senedin ödemesini yapmazsa, alacaklılar hukuki yollara başvurarak senet tahsilatı yapabilirler. Senedin bankaya verilmesi de bu yöntemlerden biridir. Senet bankaya verildiğinde, banka senedi teminat altına almaktadır. Bu durumda, banka senedin ödemesini garanti eder ve senet sahibine parayı öder.
Muhatabın senet borcunu ödemesi halinde tahsil gerçekleşmiş olur ve senet muhataba verilir. Diğer seçenek olan banka tahsilinde ise lehtar (alacaklı) ödeme zamanı gelmeden bir bankaya gider ve senedi iskonto ettirerek borcu tahsil eder. Senedin vadesi geldiğinde ise senet borçlusu borcunu ilgili bankaya öder.
Senet kağıdı kırtasiyelerden ve online mağazalardan temin edilebilir. Senet kağıtlarının üst kısmında Ödeme Tarihi ve Ödeme Günü kısmı yer alır. Bu kısımların da doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulduğuna dikkat edilmelidir. Son olarak senedin geçerli olabilmesi için borçlunun imzası gerekmektedir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
Reeskont, vadesi henüz gelmemiş, senet ile doğmuş alacak ve borçların, değerleme günündeki gerçek değerlerinin bulunması yoluyla bilanço üzerinde yapılan düzeltme işleminin adıdır. Yani henüz vadesi gelmeyen senede bağlı borç ve alacaklar, reeskont işlemi ile değerleme günündeki gerçek değerine indirgenir.
Senet, borçlu tarafından alacaklıya verilen bir belgedir. Borçlunun bir borcunu ödemeyi taahhüt ettiği ve alacaklının bu belgeyi kullanarak borcunu talep ettiği bir tür kıymetli evraktır. Senetler genellikle para ödemelerinde kullanılır. Fakat mal teslimi veya hizmet sağlanması gibi işlemler için de düzenlenebilir.
Senet Nasıl Yazılır? Senet yazabilmek için ilk etapta Ödeme Günü, Türk Lirası, Kuruş ve No. gibi bölümler doldurulur. Türk Lirası bölümünde rakamla yazılan borcun her iki tarafı da # işareti ile kapatılır. Sonrasında 'Mukabilinde…' ibaresinden sonra borcun ödenme tarihi ay bölümünün yazıyla olması şeklinde yazılır.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Senet, ödemekle yükümlü olan bir borcun güvence altında tutulması için imzalana resmi bir belgedir. Senet ile bir satılık daire, bir ürün veya bir hizmet satın alabilirsiniz. Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir.
Tahviller; ülke hazineleri ya da ülkede mal ve hizmet üreten anonim şirketler, kamu kuruluşları veya devlet tarafından bütçe finansmanı ihtiyacının giderilmesi amacıyla ihraç edilen, vadesi bir yıldan fazla olan borçlanma senetleridir. Tahvillerin satılmasındaki esas amaç; daha ucuz finansman sağlanmasıdır.
Borçlu kişi çalışıyorsa ve maaş alıyorsa, borcu kadar maaşından kesinti yapılır. Kişinin her ay aldığı maaşın %25'lik tutarı kesilerek alacaklı kişiye aktarılır. Bu şekilde kişi, ödemesi gereken miktarı taksitlendirerek ödemiş olur.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri