Bölgede üretilen ürünler arasında çeltik, zeytin, domates, kavun, karpuz ve hıyarın yanı sıra ceviz, kiraz, kayısı, şeftali, üzüm ve uzun dut da bulunuyor.
En meşhur yemeği Yusufeli cağ kebabı'dır. Halk müzikleri halk oyunları; horon, bar oyunları ve Artvin (Ahıska) Kafkas dansları üzerine kurulmuştur. Başlıca müzik aletleri tulum, zurna, asma davul, saz ve akordeondur.
Meyve üretiminde ilk sırayı 155.733 ton üretimle çay almış, bunu sırasıyla 5.022 ton fındık, 2.180 ton elma, 2.128 ton ceviz ve 1.868 ton ile armut meyvesi olmuştur. 2016 yılında sebze üretimi kapsamında ise 9 bin 450 dekar alanda 9.477 ton sebze üretilmiştir.” dedi.
Türkiye'nin en yüksek dünyanın üçüncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı inşaatında sona gelindi. Baraj nedeniyle Artvin'in Yusufeli ilçesi yeniden taşınıyor. Yusufeli'nin bu taşınması yaklaşık 1,5 asırda yani 150 yıl içerisinde 7. kez olacak. Yusufeli taşınma bitince Türkiye'nin en yeni ilçesi olacak.
İlgili 31 soru bulundu
Tamamlandığında 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın üçüncü yüksek barajı olacaktır. 2,2 milyar m3 depolama kapasitesine sahip Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri üzerinde işletmede olan ve kurulacak baraj ve HES'ler içerisinde en yüksek depolama kapasitesine ...
Türkiye'nin en büyük iskan projesinde sona geldik. Baraj nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli ilçemizi yeni yerine taşımaya başladık.
Yusufeli kazası 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla Erzurum'dan alınarak Artvin vilayetine bağlanmıştır. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi Ersis'ten Öğdem'e nakledilmiştir.
Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya'nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek. Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Artvin'in simgesi boğadır ve boğaları ile meşhur olmuş bir şehirdir. Artvin toprakları itibariyle ormanlık, yeşil bir doğaya sahiptir. Artvin milli parkları, yayları, tarihi ve kültürel dokusuyla mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir Karadeniz şehridir.
Kara hurma, kış meyvesi olarak da bilinir , olağanüstü faydalarından dolayı Homeros destanına bile konu olmuş ve eski yunanca da Tanrı'nın Meyvesi olarak tanımlanmıştır.
60 köye sahip olan Yusufeli'nin yalnızca üç köyü Gürcü olup, diğer köyler Türk veya Türkleşmiş köylerdir. Bu Gürcü köyleri: Balcılı, Bıçakçılar, ve Yüksekoba adlı köylerdir.
Yusufeli nüfusunda köy ve ilçe merkezi baz alındığında bir önceki yıl nüfus verilerine göre %3,3'lük azalma oldu. 2022 Yılı TÜİK verilerine göre, ilçe merkezi nüfusu yüzde % 1,4 azalışla 7 bin 204 kişi olurken köy nüfusu % 4,5 azalışla 11 bin 650 kişi oldu.
Gürcistan sarayında yetiştirilen 5.000 Kıpçak çocuğu Gürcistan merkez kuvvetlerinde ve devlet teşkilatında görev almıştır. Böylece Şamani Kıpçaklar arasında Hıristiyanlık yayılmıştı. Yusufeli bölgesine gelip yerleşen bu Kıpçak Türkleri, Gürcülerle komşu ve içi içe yerleşmiştir.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adları Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
Gövde dolgusu 7 yıl sürmüştür. Bu barajın yapımına 21 Aralık 2012 tarihinde başlanmıştır.
152 yıllık tarihinde 6 kez yerleşim yeri değiştirilen ve 7'nci kez taşınacak olan Yusufeli'nin ilçe merkezi ve köylerde süreç başladı. Sular altında kalacak 7 köyden 1'i olan İşhan köyünde yaşayanlar, eşyalarını toplayıp, kendilerine ait araç ve kamyonetlerle yeni evlerine taşıdı.
22 Kasım 2022'de su tutulmaya başlanan Yusufeli Barajı'nda 3 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla su seviyesi 188,41 metreye, depolanan su miktarı ise 1,5 milyar metreküpe ulaştı. Yusufeli Barajı'nda hâlihazırda depolanan su miktarı, Ankara'nın 3 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nden besleniyor. 558 megavat kurulu güce sahip olacak. Yıllık enerji üretiminin 1,9 milyar kWh/yıl olması planlanıyor. 2 milyar 130 milyon metreküp su depolayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri