Sağlık testleri yapılan kişilerin son olarak da genel fiziki muayenesi de yapılarak sağlık raporu verilmektedir. Bu muayenelerin yanında tam kan sayımı, tam idrar testi, kan ve idrarda ağır metal testi de yapılarak periyodik sağlık taraması tamamlanmaktadır.
Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Son yıl içinde yapılmadıysa tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri, riskli bölgelerde ise kan kurşun düzeyi de bakılabilir.
Periyodik muayenelerde gerekli akciğer filmi, odyometre(İşitmeTesti), solunum fonksiyon testi ( SFT ), elektrokardiografi ( EKG ), otorefraktometre ile göz muayenesi, kan ve idrar tetkikleri ( hemogram, karaciğer enzimleri, sedimentasyon, kanda kurşun, idrarda fenol, TCA, protoporfirin, hepatit tetkikleri, vb. ) ...
Check up sırasında kişinin genel sağlık durumunun belirlenmesi için tansiyonu, ateşi, kalp ve solunum hızı ölçülür. Ardından kan ve idrar örneği verilmesi istenir. Daha sonra kardiyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye nöroloji, kulak burun boğaz, kadın doğum, üroloji gibi pek çok branş hekimiyle görüşme sağlanır.
Sağlık taramasıyla kişinin sağlık durumu kontrol edilerek işe uygun olup olmadığı raporlaştırılır. Sağlık taramasının en temel amacı, çalışanları iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak olup belirli aralıklarla tekrarlanır. Her çalışan için tarama sonuçları raporlaştırılır ve bu raporların kaydı tutulur.
İlgili 18 soru bulundu
İşe giriş sağlık raporu 'nda gerekli olan tahlillerden, kan tahlillerini aile sağlığı merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Aynı şekilde Tam İdrar Tahlili, Portör muayenesi için gerekli olan gaita kültürü, gaita mikroskobisi gibi işlemleri ASM 'ler aracılığıyla yaptırabilirsiniz.
SAĞLIK TARAMASINI KİM YAPAR? İşyeri hekimleri yetkili kişilerdir. İşyeri hekimleri; laboratuar tetkikleri, radyolojik muayeneler ve portör muayenelerini yaptırırlar. İşyeri hekimleri işe giren her işçiye gerekli muayeneleri yapar ve işe uygunluklarını belgelerler.
İşe Giriş Sağlık Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından ilgili çalışma ruhsatlarına sahip yetkili ortak sağlık ve güvenlik birimlerindeki (OSGB) işyeri hekimlerinden alınabilir.
ve iş değişikliğinde sağlık muayenesi zorunlu kılınmıştır. Sağlık tetkiki yaptırılmayan her bir işçi için işyerlerine 1170 Lira ceza kesilecektir.
Meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor."
İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
a) Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir, b) Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir, c) Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir, defa olmak üzere periyodik muayene tekrarlanır.
Buna göre bir işyerinde sağlık taramaları; İşyeri tehlike sınıfına göre belirlenmiş olan çalışan sağlığını riske edebilecek faktörlere yönelik spesifik sağlık durumu kontrolleri periyodik şekilde uygulanır. Çalışanlar için işe giriş sırasında alması gereken “sağlık raporu” için genel sağlık taraması gerçekleştirilir.
Kadın check up programlarında kardiyoloji ve kadın doğum muayene ve tetkikleri (Pap Smear ve HPV testi), meme radyolojik tetkikleri (40 yaş öncesi hekim muayenesi ve ultrason, 40 yaş sonrası mamografi) ve laboratuvar testleriyle erken tanı araştırması yapılır.
Rutin testlerdir. Kolesterol, SGOT, karaciğer, SGPT, LDH, kan şekeri ve hormon tahlilleri bu testlerdendir. Seroloji Tahlilleri: HIV, Hepatit C ve Hepatit B gibi virüs kaynaklı hastalıkların saptanmasında kullanılmaktadır.
Dörtlü tarama testi ( Dörtlü test), hamilelik sırasında bebeğin belirli doğum kusurları açısından risk altında olup olmadığının belirlenmesi için yapılıyor. Dörtlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftaları arasında bir kan testi ile gerçekleştiriliyor.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Okul Öncesi Check-Up Önemlidir
Genel sağlık taraması olan check-up kapsamında; kan, kilo, kalp, kulak, solunum, göz, boy, tansiyon ve diğer fiziksel tetkikler yapılır. Bu incelemelerde olası rahatsızlıklar belirlenir ve tedavi için gerekli adımlar atılır. Çocuğun eksik aşılar varsa okullar başlamadan tamamlanır.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılabilecek sağlık taramasında, vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG(kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
İşe Girerken Sağlık Raporunda Nelere Bakılır? Genel olarak tüm yeni işe girecek kişiler için istenilen sağlık raporlarında, EKG, solunum fonksiyon testi, akciğer filmi, işitme testi, kan ve idrar tahlili yapılır. Yapılan bu testlerin, tahlillerin kişinin çalışması için uygun sonuçları verip vermediği incelenir.
Tam teşekküllü bir sağlık raporundan söz konusu ise 7 iş günü içinde çıkmaktadır. Ancak heyet raporu ortalama 3 veya 4 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Genellikle 7 iş gününü geçmeyen raporunun geçerlilik süresi ise 90 gün olmaktadır.
Bu tarama programı sayesinde vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına göre check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz."
İlgili kurumun veya hastanenin randevu sistemi üzerinden bir randevu alın. Bu randevu tarihi ve saatinde sağlık kuruluşuna giderek, sürücü sağlık raporu almanız gerekecektir. Randevu günü, sağlık kuruluşuna gittiğinizde, size önce sağlık taraması yapılacak ve ardından bir doktor tarafından muayene edileceksiniz.
Fabrika ortamlarında çalışan işçilerin en az yılda bir kez akciğer grafileri çekilmeli, sağlık raporu kontrolü yapılmalı ve en az 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri