Deyim. [1] Ödeyemeyeceği kadar çok borç içinde boğulup kalmak. [2] Çok borçlu olmak.
Rahat batmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: teklifsiz konuşmada iyi bir durumdayken bu durumu olmayacak sebepler yüzünden bırakanlar için sitem yollu söylenen bir söz.
Borcunu bilmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey yapmayı yerine getirilmesi gereken bir iş olarak değerlendirmek. borcunu zamanında öder olmak.
Borçlu: Borçlu, aralarındaki borç ilişkisi nedeniyle alacaklıya karşı belli bir edimde bulunma yükümlülüğü olan kişidir. Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir.
Kısacası bir borç, yalnızca ödeyerek kapatılır. Borcu, borçla kapatmaya çalışmak sizi bataklığa sürükler. Bir kereden bir şey olmaz diyerek bütçede açılacak bir delik, o bütçeyi çok kısa sürede deler geçer. Kredi kartı borcunuzu, tüketici kredisi alarak kapatmayın.
İlgili 18 soru bulundu
Göze batmak deyimi başka insanların dikkatini çekecek bir durumun İçine girmek anlamına sahiptir. Hem görsel kıyafetleri hem de davranışları ve benzeri gibi durumlar üzerinden dikkat çekmektir.
Yerin dibine geçmek rezil olmak ve bunun sonucunda çok utanmak anlamına gelir. Bu deyim, özellikle Anadolu'da "yerin dibine batmak" şeklinde de kullanılır. "Rezil rüsva olmak" ve "gözden düşmek" de yakın anlamlı deyimlerdir. Yerin dibine geçen kişilere ise kepaze, gülünç, rezil, pespaye ya da rüsva denir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Başkalarını aşırı söz ve davranışlarıyla tedirgin etmek.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Bir kişinin zor durumda kalması ile ilgili olarak ona bunu hissettirmeden içinden gülmek, içinden o kişiyle dalga geçmek anlamına gelen bir deyimdir. Bu tarz durumların anlatılmasında çoğunlukla bu deyimden faydalanılır.
Göze girmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yetenekleri ve davranışları ile çevresinde, bulunduğu yerde sevgi ve güven kazanmak.
Batmak kelimesinin TDK sözlüğe göre 12 farklı anlamı vardır. Batmak kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yedi kat yerin dibine geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok güçlü olarak yere çakılmak. fazlasıyla utanmak, mahcup olmak.
[1] İstemeden uykuya dalmak. [2] İhtiyarlamak, işe yaramaz hale gelmek.
Göz kırpmak deyimi, gözün kısa bir süreliğine açılıp kapanması anlamındadır. Karşımızdaki kişiye bir durumu konuşmadan anlatmak için bu işaret kullanılmaktadır. Aynı zamanda deyimler arasında yerini alan bir söz grubu olarak karşımıza çıkmaktadır.
1- deyimler kavram ve durum bildirirler; atasözleri ise bir yargı ifade ederler. 2- deyimlerde kesin hüküm, öğüt, yol göstericilik yoktur. bu yüzden genel kural oluşturmazlar. atasözleri ise kesin bir yargı bildirirler. 3-atasözleri genelde cümle şeklindedir ama deyimler genellikle fiille birlikte mastar oluşturur.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Sakınılan göze çöp batar atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
Başı (başı beyni) şişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Gürültü, yorgunluk vb.den çok rahatsız olmak; kafası şişmek.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Batır isminin anlamı: Kahraman, savaşçı yiğit.
Batın TDK kelime anlamı konusunda bilmeniz gerekenler. Türk Dil Kurumu batın kelimesi için karşılık olarak, 'Bir şeyin içi, ortası ve bilinmeyen yüzü' biçiminde nitelemektedir. Daha doğrusu herhangi bir durumun ya da olgunun hiç yüzü olarak da anlatmak mümkündür.
batmak, -ar
Bir sıvının üstündeyken içine gömülmek: “Sonra hani bir gemimiz batmıştı.” -S. F. Abasıyanık. 2. Dünya'nın dönüşü dolayısıyla Güneş, Ay ve yıldız ufkun altına inmek: “Güneş renksiz bulutlar altında batıyordu.” -Ö.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Can kulağı ile dinlemek deyimi birini çok iyi bir şekilde dinlemek anlamına gelmektedir. Bütün işlerini bırakarak bir kişinin bütün dikkati ile dinlenmesi anlamına gelmektedir. Can kulağı ile dinlemek deyimi çok sık kullanılan deyimlerden bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri