En çok kullanılan haberleşme protokoller arasında arasında; Fieldbus, Modbus, Uart, Profibus, As-i, Canbus, Rs, Devicenet, Controlnet, Hart, Ethernet, Profinet, CANopen, OPC ve benzeri yer alır.
Haberleşme protokolleri açık sistem ve kapalı sistem haberleşme protokolleri olarak ikiye ayrılır.
PLC sistemler arasında veri transferi ve bilgi alışverişini sağlayan standart bir iletişim protokolüdür. Cihazların haberleşmesi için geliştirilmiş bir protokoldür.
Önemli bir tanım da, protokollerin bilgisayar iletişim için, programlamlamanın ise işlem için olduğudur. Popüler iletişim protokolleri örnekleri: GSM, GPRS, TCP/IP, HTTP veya ISDN olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
RS (Recommended Standard): R.S., seri iletişim protokollerini tanımlayan bir terimdir. Örneğin RS-232 ve RS-485 gibi standartlar, endüstriyel cihazların seri iletişimini sağlamak için kullanılır. DeviceNet: DeviceNet, saha seviyesindeki cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir protokoldür.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Modbus TCP:
Otomasyon cihazlarının denetim ve kontrol amaçlı tasarlanan basit kullanımı olan bir protokoldür. Klasik internet ağ topolojisine göre haberlşeme sunan bu protokol standart olarak kullanılan internet kartları ile 100 Mbps hız ile veri aktarımı yapar. TCP/IP protokolü ile çok sayıda bağlantı yapılabilir.
PROFINET / MRP Protokolü: Medya yedekleme protokolü. Ağın bir halka topolojisine sahip olması durumunda, arıza olması durumunda ağların yeniden yapılandırılması için temel prensipleri kullanır. Bu protokol türü, maksimum kullanılabilirlik gerektiren ağlarda kullanılır.
Elektrik Hattı Üzerinden Haberleşme yani Power Line Communication (PLC), elektrik dağıtımı yapılan iletkenler üzerinden aynı zamanda veri taşınması prensibine dayanır. Amaç enerji hattının olduğu her noktada yeni bir kablo veya kablosuz çözümlere ihtiyaç duymadan veri transferi sağlamaktır.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE (veri terminal ekipmanı) ile DCE (veri taşıma ekipmanı) arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır.
Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece bir biti iletilir. • Alıcı makine, doğru haberleşme için karakter uzunluğunu, başla-bitir (start-stop) bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır. Paralel veri iletiminde, bir karakterin tüm bitleri aynı anda iletildiği için başla-bitir bitlerine ihtiyaç yoktur.
Günümüzde haberleşme (komünikasyon); telefon, radyo ve televizyon, internet, yerel ve geniş ağlardan (Local and wide area networks) meydana gelmiştir.
Bir Haberleşme Sisteminin Bileşenleri. Genel olarak bir haberleşme sistemi, gönderilecek bilginin üretildiği kaynak ve giriş dönüştürücüsü (çeviricisi, transdüser), gönderici, kanal, alıcı ve çıkış dönüştürücüsünden oluşur.
Protokol, resmi olarak devletler arasında yaşanan yazışma ve görüşmeler başta olmak üzere, törenler, geçit, ziyaret, konferans, karşılama, uğurlama gibi detayların yaşandığı bir tür kurallar çerçevesidir.
Profibus (Process Field Bus) geniş kapsamlı üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmış açık saha bus standardıdır. Profibus haberleşme sistemi Siemens'inde içinde bulunduğu bir çok PLC üretici firma tarafından geliştirilen ve standart olarak kabul edilen bir ağ sistemidir.
Modbus çok basit, kullanımı kolay, modem dostu bir protokoldür. Bununla birlikte, protokolün kendisinde ve çoklu katman uygulamalarında problem yaratan fiziksel katman tanımında çok fazla çeşitlilik vardır. Profibus, tüm tesisleri otomatikleştirmek için tasarlanmış çok güçlü bir protokoldür.
PROFINET, Siemens tarafından geliştirilmiştir ve PROFIBUS'a benzer şekilde kontrol cihazları arasında veri iletimi için kullanılır. PROFINET, PROFIBUS'a göre daha hızlı ve daha esnek bir ağ protokolüdür ve bu protokol, özellikle otomatik kontrol sistemlerinde sıklıkla karşılaşılır.
RS-485 Nedir? RS-485, endüstriyel sahalarda cihazların seri haberleşmesinde kullanılan bir protokoldür. Seri cihazların birbiriyle konuşmasını veya seri cihazlardan veri alınmasını sağlar. RS-485, 2 kablo veya 4 kablo olmak üzere 2 tür kablolama opsiyonuna sahiptir.
Ethernet haberleşme protokolü, veri değişimi ve veri kontrol edilebilirlik gibi otomasyon sisteminin omurgası olmaktadır. Son yıllarda endüstrilerde dijital haberleşme ağları kullanımı görülmektedir. Uçtan uca sinyal doğruluğunu ve bütünlüğünü iyileştiren ethernet haberleşme, özel bir ağ türü olarak kullanılmaktadır.
TCP protokolünün çalışma mantığı üç başlıkta incelenebilir. Birinci aşamada hedefe bir bağlantı isteği gönderilir. İkinci aşamada bağlantının gerçekleştiği onaylanır ve veri transferi başlar. Üçüncü aşamada ise veri transferinin tamamlandığı taraflara iletilerek bağlantı sonlandırılır.
UDP Ne İşe Yarar? UDP'nin temel işlevi verilerin gönderimini bağlantı kurulmaksızın gerçekleştirmektir. UDP protokolü yeni nesil bilgisayar ağlarında datagram modu oluşturabilmek için geliştirilmiştir. Böylelikle bilgisayarlarda paket anahtarlı bilgisayar iletişimi mümkün olabilmektedir.
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri