Sağlık açısından güvenilir bir ürün olan bu mutfak gereçleri, kolay temizlenme özelliğine sahiptir. Elde temizlenebilen modeller bulaşık makinesinde yıkanmaya da uygundur.
Zira termos bardakların iç ve dış tabakası arasında yer alan hava dolu bölüm, yani içeceğinizin sıcak kalmasını sağlayan bölge, bulaşık makinesinin zarar verebileceği bir yapıya sahip.
Cam ürünlerinizi “alüminyum” içeren malzemelerle birlikte yıkamayın. Bulaşık makinesinde “alüminyum” çözünerek suya karışmakta ve cam ürünlerde bozulmalara neden olmaktadır. (Bazı tava ve tencerelerin tabanları alüminyum içerebilmektedir.)
Granit tavanın temizliği oldukça kolaydır ve sizi hiç yormaz. Granit tavayı kullanım sonrasında temizlerken şu maddelere dikkat etmeniz önerilir: Sote, kızartma ya da diğer yemeklerin yapımından sonra granit tavayı sudan geçirip bulaşık makinesine koyabilirsiniz. Bulaşık makinesi yıkamasına uygun bir yapıya sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Bulaşık makinesinde yıkama sırasında sert deterjanlar ve yüksek sıcaklık, granit tencerenin yapısına ve kaplamasına zarar verebilir. Bu nedenle, tencerenin kullanım ömrünü uzatmak amacıyla elde yıkamak daha iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
Bardakların etiketlerinde aksi yazmadığı sürece cam ve seramik bardaklarınızı gönül rahatlığıyla bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.
Kireç tortusu özetle, kireçli suyun görünen sonucudur. Bulaşık makinesinden çıkan bardaklar üzerindeki beyaz bir kalıntı, bulaşıklar üzerinde sık sık gördüğünüz su lekeleri ve bulaşık makinenizin kapağı etrafında gri veya beyaz bir birikinti kireç tortusuna işaret eder.
Bulaşık makinesi tuzu, kireci önlediği için bulaşıklarınızın zarar görmesini ve makinenize kirecin verdiği zararı engelleyeceği için makinenizde her zaman tuz bulunması makineniz için faydalıdır. Makinenizde bulunan tuz, her yıkamada azar azar çözünerek makinenin yıkama suyuna katılır.
Filtre, makinenin içindeki büyük parçacıkları tutar ve zamanla tıkanabilir. Daha sonra makine içindeki tüm yüzeyleri bir bulaşık deterjanı ve sıcak su karışımı ile temizleyin. Makine içinde biriken kireç ve mineral tortularını gidermek için beyaz sirke veya bir limon suyu/karbonat karışımı kullanabilirsiniz.
Suda bulunan kireç miktarı bulaşıkların üstünde istenmeyen lekelere neden olur. Lekelerin ve tortu kalıntılarının oluşmasını önlemek ve parlak yıkama sonuçları elde etmek istiyorsanız yıkamalarınızda mutlaka bulaşık makinesi parlatıcısı kullanmalısınız.
Maruz kalabileceği maksimum ani ısı değişikliği 180 °C'dir, Yavaş yavaş ısıtmak ve soğutmak koşuluyla 3 ° C'de derin dondurucuya, 30 °C'de fırın kullanıma dayanıklıdır.
Alev dağıtıcı, yuvarlak dağıtıcının küçük parçalar halinde çıkmasını sağlayan bir aparattır ve neredeyse bütün ocaklarda bulunur. Borcamı, doğrudan ateşin üzerine koymak sakıncalıdır. Borcamı ateşin üzerine koyup tencere gibi kullanacaksanız, ocağın kısık ateşte olduğundan emin olun. Borcamı ızgarada kullanmayın.
Bakır ürünleri bulaşık makinesinde yıkamanız önerilmez. Çok yüksek sıcaklık ve buhar, bakırların renginin solmasına neden olabilir.
Sıcak ve soğuk içecekleri saatler boyunca koruyan termoslar, zaman içinde çay ve kahve lekesiyle karşı karşıya gelebilir. Bu istenmeyen lekeleri gidermek ve termosu daha temiz kullanmak için bazı temizleme tekniklerinden faydalanılır. Termosların bulaşık makineye girmesi biraz riskli olduğu için elde yıkama önerilir.
Makinenizin tuz haznesine tuz eklediyseniz ve makine içerisine taştıysa temizleyin. Kısa bir yıkama programı seçtiğinizde ya da makinenin kapağını hemen açtığınızda su ve kireç lekeleri kalabilir. Ayrıca parlatıcınız bitmiş ya da parlatıcı ayarı düşük kalmış olabilir.
Yıkama Talimatı : Bulaşık makinesinde kullanılan tuz ve deterjan gibi kimyasallar kupa üzerindeki verniği çizerek baskı alanına zarar verebilir. Kupanızı ılık suda ve elde yıkayınız.
Bulaşık makinesine tuz koymazsanız makineniz bu durumdan zarar görmez. Fakat makineye tuz eklediğinizde bulaşıklarınızın temizliği ve zarar görmemesi kapsamında verimli kullanım sürecini derhal hissedersiniz. Bu nedenle uzmanlar bulaşık makinesi tuzunun her durumda kullanılmasını tavsiye ederler.
Bulaşık Deterjanı ile Cam Silme
“Cam silme suyuna ne eklenir?” sorusunun yanıtlarından biri olan bulaşık deterjanı, kolay cam silme uygulamalarından birini gerçekleştirmenizi sağlıyor. Kiri hızlı bir şekilde camlarınızı arındıracak bu karışımı hazırlamak ise oldukça kolay.
Geniş bir kaba sıcak su ve bir miktar da elma sirkesi koyun. Matlaşan bardakları da su ve sirke karışımının içerisine koyup bir süre bekletin. Bardaklarınızın üzerindeki lekeler ve matlık kaybolunca güzelce durulayın. Matlaşan bardaklarınızı karbonat yardımıyla da parlatabilirsiniz.
BULAŞIK MAKİNESİNDE BİR ALÜMİNYUM TOPU
Matlaşmış, yeterince parlamayan ve kötü görünen bu tabaklar, bardaklar ve çatal-bıçaklar sanki hiç temizlenmemiş gibi bir görünüm nedeniyle birçok çözüm yöntemini düşündürüyor olabilir. Fakat minik bir alüminyum folyo topu, tüm bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Üzerinde etiket veya yapıştırıcı bulunan, konserve kavanozu gibi bulaşıklar ise yapıştırıcı içerikleriyle makineye zarar verebilecekleri için bulaşık makinesinde yıkanmamalıdırlar. Deterjan ve yüksek sıcaklık kristallerin en büyük düşmanlarındandır.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri