Ancak, kredi kartı borcu olan bir kişinin kartını kapatması mümkün değildir. Kredi kartı borcu olan bir kişi, borcunu ödemeden kartını kapatamaz.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bir kredi kartını kapattırdığınızda o kartta kayıtlı olan, geleceğe yönelik taksitler için ekstre kesilmeye devam eder. Kredi skorunuzun düşmemesi için borcunuz bitene kadar her ay düzenli ödeme yapmanız gerekir. Borç kapatma kredisi kullanarak kapattığınız kartın borcundan tamamen kurtulmanız da mümkün.
Kart kullanıcıları kalan borcunun tamamını ödemek durumunda kalmazken, hali hazırdaki taksitlerin vadesi bitene kadar banka tarafından hesap ekstresi aynı şekilde gönderilir. Fakat kredi kartı kullanıma kapalı olacaktır.
Kapatılan kredi kartının borcunu ödemek için ise şubeye giderek elden vermeniz kolay yöntemler arasındadır. Kapattığınız kredi kartının bankasından banka kartı var ise de ATM yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Kredi kartı borcu olan kişilerin kredi kartlarını kapatmak istemeleri oldukça yaygın bir durumdur. Ancak, kredi kartı borcu olan bir kişinin kartını kapatması mümkün değildir. Kredi kartı borcu olan bir kişi, borcunu ödemeden kartını kapatamaz.
Kişinin kredi kartı borcunun 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için geçen bu 10 yıllık süre zarfında borcunuza yönelik banka tarafından hiç bir işlemin uygulanmamış olması gerekmektedir.
Kredi Kartı Teslim Alınmazsa Ne Olur? Bankalardan gönderilen kredi kartları, eğer şahıslarına gönderilmiş olan kişiler tarafından teslim alınmazsa, bankaya geri gider. Bu nedenden dolayı da kartlar üzerinden herhangi bir işlem sağlanamaz.
Başka Hesaplarımdaki Para Kredi Ödemesi İçin Çekilir mi? Banka, kredi ödemesi için otomatik ödeme izni verdiğiniz hesap dışındaki bir hesaptan para çekemez. Kredi ödemeniz onay verdiğiniz hesaptan tahsil edilir. Ödeme geciktiğinde ise ilgili hesaba sonradan giren bakiyeden, geçmiş borcun tamamı çekilir.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunu olumlu yönde etkiler. Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olmasına dikkat edin. Orantılı şekilde kredi kartı kullanmak kredi notuna artı olarak yansır.
Kanuna göre sözleşmeler, sözleşme yükümlülükleri yerine getirildiği sürece tek taraflı iptal edilemez. Eğer sizin gecikmiş borcunuz yoksa, taksitli borçlarınızı zamanında ödüyorsanız; banka, kartınızı iptal edemez ya da 'taksitli borçlarınızı toptan ödeyin' diyemez. Kanunen buna hakları yok.''
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Yalnızca kredi borcu olan kişilerin maaşlarını aldıkları bankayı değiştirme seçenekleri bulunmaz. Bunun dışında mevcut bankadan alınan kredi kartına dair bir borcun da bulunmaması gerekir.
Borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılmazsa borçlu için haciz başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulduktan sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar olan bölümüne ya da maaşına el konulur.
Banka kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği gereğince banka kartınızı 7 gün içerisinde iptal etmeli. Aksi halde, kredi kartı iptal talebinizi yaptığınıza dair kanıtlayıcı belgelerinizle beraber BBDK'na dilekçe yazarak banka hakkında şikayette bulunabilirsiniz.
Peki, kredi kartı nasıl iptal edilir? Kredi kartınızı iptal ettirmek için en kolay yol bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatmaktır. Müşteri temsilciniz güvenlik için size birkaç soru sorduktan sonra talep ettiğiniz işlemi tamamlamaktadır. Bu sayede kartınız artık tamamen kullanıma kapanmış olur.
Banka kartınızı kapatmak için bildiride bulunduğunuz günden sonra 7 gün içerisinde kartı kullanıma kapanmak zorundadır.Bu süreçten sonra taksitlerinizi aynı düzenle ödemeye devam edebilirsiniz.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kara listeye giren kişilerin ödenmeyen borçlarını ödeyip borçsuz olduklarına dair evrakları bankalara teslim ettikten sonra 5 yıl boyunca kara listede kalmaları söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri