Hemen iyi bir toz deterjanla makinede uzun programda tekrar yıkamalıyız. Ama anında kurumadan müdahale etmek gerek. Birde bunuda deneye bilirsiniz renkli kumaşı kendi renginde bir kumaşla beraber yıkamalıyız. Ama beyazlara deterjan limon suyu ve karbonat ekleyip varsa çamaşır sodası da iyi olur.
Giysiyi deterjanla tekrar yıkamayı dene.
Bir renkli giysiden diğerine boya geçmişse giysiyi çamaşır deterjanıyla tekrar yıkayarak boyayı kolayca çıkarabilirsin. Boyanan giysiyi çamaşır makinesine koy. Deterjan ekle ve giysinin etiketine göre yıka.
Boyanmış olan çamaşırları, normal şekilde renklerine ayırarak TürkMatik gibi güçlü ve etkili bir çamaşır makinası deterjanı ile uzun programda yıkayın. Eğer çamaşırlar kuruduktan sonra bu durumu fark ettiyseniz, bu işlem biraz daha zorlu olabilir fakat yine de çözülebilir.
Eğer boyanan kumaşların kurumasını beklersek aldıkları boyalar kumaşın gözeneklerine işleyecek ve kalıcı olacaktır. Bu sorunla karşılaşmamak için anında müdahale çok önemlidir. Makinede boyanan çamaşırları eksi haline getirebilmek için hemen iyi bir toz deterjanla makinede uzun programda tekrar yıkamalıyız.
Sirke ile Renk Veren Çamaşır Lekesi Çıkarma
Lekeli giysileri tedavi etmek için amonyak ve sirke solüsyonları kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir bardak amonyak ile ayrı bir yerde karıştırın. Lekeye uygulamak için bir sünger veya temiz bir bez kullanın. Sonra yıkayın.
İlgili 26 soru bulundu
En İyi Cevaplar
Hemen iyi bir toz deterjanla makinede uzun programda tekrar yıkamalıyız. Ama anında kurumadan müdahale etmek gerek. Birde bunuda deneye bilirsiniz renkli kumaşı kendi renginde bir kumaşla beraber yıkamalıyız. Ama beyazlara deterjan limon suyu ve karbonat ekleyip varsa çamaşır sodası da iyi olur.
Boyanan beyaz renkli çamaşırları ıslak şekilde makineye atın. Fakat sadece boyanmış çamaşırları atmalısınız. Beyaz renkliler için üretilmiş deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu deterjan gözüne koyun ve makineyi çalıştırın. Çamaşırlar yoğun şekilde renk değiştirdiyse leke çıkarıcı kullanabilirsiniz.
Kumaş boyama yaptığınız ürünleri 30 derecede çamaşır makinasında yıkayabilirsiniz. Daha yüksek derecelerde yıkandığında boyanın kalıcılığı azalmaktadır.
Kumaş boyası lekesi nasıl çıkar kapsamında bir leğenin içine sıcak su koyulur. Sıcak suyun içine sıvı çamaşır deterjanı eklenir ve karıştırılır. Kumaş boyası lekesi olan kıyafet en az 3 saat boyunca bu karışımın içinde bekletilir ve ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır.
Eğer boyama işlemi için çamaşır makinesini kullanmaktan başka seçeneğiniz gerçekten yoksa, bir sonraki yıkama işleminde bol miktarda deterjanla kıyafetleri yüksek sıcaklıkta yıkayın. Bu şekilde çamaşır makinesindeki boya kalıntıları mümkün olduğunca emilebilir.
Bu türde olan hassas ve boya veren kıyafetleri ya da örtüleri yıkarken ılık ve tuzlu su kullanın. Eğer tuz ve su karışımı ölçü örneğine ihtiyacınız varsa o zaman 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı kadar tuz ölçeğini kullanabilirsiniz. Yıkama işleminden sonra iyice durulayın ancak kumaşı kesinlikle fazlaca sıkmayın.
Sadece rengi değişen beyazları birlikte atın ve yıkayın. Beyaz renkli çamaşırlarınızda hassas bir temizlik için Omo Active Oxygen Toz kullanabilirsiniz. Beyaz çamaşırlar çok fazla boyandıysa, özel leke çıkarıcı ürünlerden temin edip kullanma talimatına uygun olarak kullanabilirsiniz.
Rengi Solmuş Kıyafetlere Çözüm
Kıyafetlerin renk çıkarmaması için yapman gereken aslında çok basit. Kıyafetleri bir saat veya bir gece tuzlu suda bekletmek. Diğer bir yöntemimiz ise rengi solucak giysileri anladığımız takdirde yüksek derece ısıda çamaşır makinesinde yıkamamak en iyisi.
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Su bazlı boyalar için çamaşır veya bulaşık deterjanı ile hazırlayacağınız su karışımı işe yarayacaktır. Ancak yağ bazlı boyalar için leke üzerine tiner veya terebentin uygulamanız gerekmektedir.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Lekeli giysi renkliyse ¼ bardak amonyak eklenmiş 4 bardak suya batırıp 30 dakika bekletebilirsiniz. Sürenin sonunda, akan suyun altında iyice duruladıktan sonra giysiyi her zaman yaptığınız şekilde yıkayabilirsiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Tuz rengin sabitlenmesini sağlarken, sirke rengin kumaş üzerinde daha kalıcı olmasında yardımcıdır. Sıcak su da boyanın iyice çözülmesi için gerekli bir malzemedir.
Pantolon ve kıyafetten kurumuş boya lekesini çıkarmak için ağartıcı içermeyen bir deterjan ile ılık suyu karıştırmak gerekir. Daha sonra kıyafet üzerinden kurumuş boya lekesi çıkana kadar birden fazla kez uygulanabilir. Eğer bir defada işlem tamamlanmış ise o zaman İkinciye gerek olmaz.
Merhaba, Çamaşır suyu lekesini kumaş boyasıyla geçirmek mümkün fakat saten ve ipek kumaşlar boyayı tutmayacaktır. Kumaş boyasını uygulamanın birkaç yolu var fakat size önerim çamaşır makinesinde uygulamak oluyor. Boyayı bir miktar tuz, sirke ve sıcak suyla karıştırarak ıslak kıyafetinizin üzerine dökünüz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın. 2- Daha da beyaz, çok beyaz!
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Beyazlarda oluşan kirleri, lekeleri söküp alır ve bunun yanı sıra beyazların ilk günkü kadar yeni, tazelenmiş şekilde görünmesini sağlar. Etkisi yalnızca beyazlarda sınırlı değildir ve renkliler için çamaşır sodası kullanıldığında da kıyafetlerin renklerinde solma yapmadan derinlemesine çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri