Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %3,66 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %3,96 oranında gecikme faizi uygulanır.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Kredi kartınıza asgari ödeme yaptığınız zaman, geriye kalan dönem borcunuza yasal olarak 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren aylık %3,66 akdi faiz uygulanır. Akdi faiz oranı olarak kastedilen ise piyasada kredi kartına gecikme durumu hariç uygulanabilecek en yüksek faiz oranıdır.
Kredi kartı borcunun son ödeme tarihi geçtiğinde gecikme faizi işlemeye başlar ve ödeme yapmadığın her gün için faiz oranı üzerinden gecikme faizi hesaplanır.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
İlgili 21 soru bulundu
Asgari Ödeme Tutarına Uygulanacak Olan Faiz Oranı
2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faiz oranı Merkez Bankası tarafından aylık %3,96 olarak belirlenmiştir. Bu faiz oranı sadece kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarına uygulanabiliyor.
Kart sahibi, sadece 900 TL olan asgari ödeme tutarını öderse geri kalan 2.100 TL tutarındaki borçtan kredi kartı faizi alınır. 2.100 TL üzerinden alınan faiz, bir sonraki kart ekstresine eklenerek borcun katlanmasına ve ödeme disiplininin bozulmasına neden olur.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartının dönem borcunun tamamının değil, sadece asgari tutarın ödendiği durumlarda ortaya çıkan akdi faiz hesaplamasında, bankalar günlük uygulama yapmaktadır. Kredi kartının kalan dönem borcu üzerine sonraki ödeme tarihine kadar, günlük olarak akdi faiz uygulanmaktadır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Borcun sadece asgari tutarının ödenmesi durumunda, kredi notu hesaplama sistemi tarafından ödemenin gerçekleştiği göz önüne alınır ve kredi notu düşmez. Fakat toplam borcunuz devam ettiği için kredi notu düşmemesine karşın sisteme borçlu olarak görünürsünüz.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Bu değişiklikle birlikte limiti 25.000 TL altında olan kart sahiplerine asgari ödeme oranı %20 olarak uygulanmaktayken, limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerine ise %40 olarak uygulanmaktadır.
Kredi kartının asgari tutarını ödemeniz sizi faiz den kurtarmaz. Kalan borcunuz üzerinden faiz işlemeye devam eder. Asgari tutarı ödemeniz sizin kredi puanınızın düşmesinden kurtarır. Bunun için mümkünse aylık olarak gelen kredi kartı borcunuzun hepsini ödeyin.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır.
Akdi Faiz Nedir? Akdi faiz, kredi kartlarının asgari tutar dışında kalan tutarına uygulanan faize verilen isimdir. Örneğin; 2023 yılı Kasım ayından itibaren aylık borcun asgari tutarı için %3,66 faiz alınırken asgariden fazla olan kısım için %3,96 tutarında gecikme faizi alınır.
Kredili Mevduat Hesabı(Ek Hesap) Sözleşmesini imzaladığınız andan itibaren geçerli olan akdi faiz oranı ve KMH limitiniz, yasal düzenlemeler nedeniyle değişebilir ya da gerektiği durumlarda Türkiye İş Bankası A.Ş tarafından değiştirilebilir.
MADDE 10- (1) Aksine sözleşme yoksa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
“2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Kredi Kartı Devreden Bakiye (Son Ekstreden Kalan Borç)
Devreden bakiye, bir dönem önceki hesap özetinden kalan borcun bir sonraki döneme aktarılmasına yani devredilmesidir.
Borcun başında '+' işareti olduğu zaman güncel borçta fazla para olduğu görülmektedir. Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz. Ancak güncel borçta '-' işareti varsa eğer bakiyenizde fazla para yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri