Peygamber efendimizi rüyada gerçek şekliyle gören ve mümin olarak ölen herkes Cennete gider) buyurmuşlardır. Abdülgani Nablüsi hazretleri buyuruyor ki: İbni Sirin'e göre, rüyayı gören, Resulullahı vefatı zamanında bulunduğu şekil üzere görmüşse hakikaten onu görmüş demektir.
Rüyada peygamber efendimizi görmek, rüya sahibinin manevi eksiklerini tamamlamak için çaba göstereceğine işaret eder. Aynı zamanda bu rüya, rüya sahibinin huzurlu, mutlu ve bereketli bir yaşam süreceğine işaret eder.
Susuz kalmış bir insan rüyasında seraplar göreceği gibi... Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselatü vesselamı rüyada hakiki şekliyle görebilmek için düzgün itikada sahip olmak, ibadetleri yapıp haramlardan kaçmak, elinden geldiği kadar sünnetlere de uymak ve çok salevat-ı şerife getirmek lazımdır.
Peygamberimiz'i (a.s.m.) rüyasında görenlerin, kesinlikle cennetlik olduğuna dair bir hüküm bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz'in (asm) görüldüğü rüyalar sadık rüyalardır.
Peygamber'i rüyasında sadece sahâbîler görebilir; başkalarının gördüğü kişi asla O olamaz. 2. Hz.
İlgili 44 soru bulundu
Rüyayı gören âlim ise, ilmi ile amel eder. Âbid ise, feyze kavuşur. Günahkâr ise, tevbe eder, kâfir ise, hidayete erer. Rüya sahibi korku içinde ise, düşmanlarından emin olur.
Buna göre : efendimizi gören, gerçekte efendimizi görmüştür, müjdesi sabittir. Ama efendimizin rüyada görülmesi, uyanıkken görülmesi gibi doğrudur ve haktır. Bu mana da sabittir.
Sahabi veya çoğulu Sahabe, Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir. İslam literatüründe bir saygı ifadesi olarak Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabiler) şeklinde anılırlar.
Peygamberimiz (asm) resim çizmeye izin vermiyordu.
Yüzyıllar boyu süren bu batıl inancı, İslam, tevhid inancıyla kaldırdı. İnsanların kötü alışkanlıklara tekrar dönmemeleri için Peygamberimiz (asm) her tür resim, heykel, put ve benzeri "gölgeli-gölgesiz" resimlemeleri yasakladı.
Kur'ân-ı Kerîm'de ehl ve beyt kelimeleri birçok âyette geçer. Bu âyetlerden anlaşıldığına göre ehl “sahip, taraftar” gibi sözlük anlamlarından başka “aynı mekânı paylaşanlar; bir dine yahut peygambere inananlar; zevce”; beyt de “ev, Allah evi (cami)” ve “aile” mânalarında kullanılmıştır (M. F.
Bu rüyayı gören kişi kısa zamanda hem çalışma hem de aile yaşamında güzel gelişmelerle karşılaşır. Sıkıntılarından kurtulur ve üzüldüğü her şey sona erer. Genel olarak rüya tabircileri bu rüyanın hayırlı olduğunu vurgulamıştır. Rüyada ölmüş birini canlı görmek ve konuşmak genel olarak hayırlı bir rüyadır.
Şüphesiz bu, ölümü hatırlatır.” Bir hadiste şöyle buyurulmuştur: “Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur.” (Ali Nasif, Tâc, el-Câmiu'l-Usûl, II, 190.)
Hadislerden gelen bilgilere göre Muhammed'in şemaili şöyledir: Boyu ne çok uzun ne de çok kısaydı, kırmızıya çalan duru parlak beyaz tenli, yuvarlak ve ayın ondördü ışık saçan parlak yüzlü, gözleri iri ve simsiyah, kirpikleri uzun ve sık idi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı.
Rüyada Rabbini gören kimse, cennetliktir. Her kim rüyada yüce Allah'ı (c.c.) görürse, o kişi insanları Allahyoluna sevk etmek ve davet için yaratılmıştır. Allah Teâlâ' yı rüyada görmek, mağfiret, rahmet, şefkat, keramet, selâmet, tövbe ve tövbe etmeye uygun hareket etmekle tabir olunur.
Erişkinlik çağına gelince mükemmel bir insan olarak çevresi tarafından biliniyordu. Dürüstlüğü ve güzel ahlakı ile çevresine örnek oluyordu. O kadar güvenilir bir insandı ki çevresindeki herkes ona "Muhammed-ül Emin" lakabını vermiştir. "Muhammed-ül Emin" güvenilir muhammed anlamına gelmektedir.
Peygamber aleyhisselatü vesselam da rüyalara çok önem verir, ashabından rüya görenlere rüyalarını anlattırırdı. Sabahları ashabına "Sizden bu gece rüya güren var mı?" diye sorar ve rüyalarını yorumlardı.4 Rüyanın önemini ve değerini ifade eden çok sayıda hadis de bulunmaktadır: 1.
Değerli kardeşimiz, Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak, dini ve daveti umumi ve tüm beşereyiti kapsayan İslam dinini getirdiği ve bundan sonrada herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için, o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve nebi gelmeyecektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) uykudan uyanınca dişlerini misvakla temizler, elini ve yüzünü yıkardı. Bu şekilde uygulamak tıbben cilt sağlığımız ve beynimiz için oldukça faydaları olduğu tespit edilmiştir.
Ancak peygamberlerin tebliğ ettikleri din, ilâhî vahiy ve mesajlarla ilgili ne haberlerinde, ne sözlerinde, ne fiillerinde ve ne de hallerinde küçük de olsa hiçbir hatanın vaki olmadığı unutulmamalıdır. Peygamberlerin hata yapıp yapmadıkları aslında bizi doğrudan ilgilendiren bir konu değildir.
Peygamber efendimiz güler yüzlü idi. Tebessüm ederek gülerdi. Gülerken, mübarek dişleri görünürdü. Güldüğü zaman, nuru duvarlar üzerine ziya verirdi.
Ebu Bekir'in peygamberimizden "Peygamberler öldükleri yere gömülürler" sözünü nakletmesi üzerine vefat ettiği odada gömülmesine karar verildi. Ebu Ubeyde ve Ebu Talha'ya mezar kazmaları (iki türlü mezar sistemi var. Lahd ve Şakk) için haber gönderildi. Ebu Ubeyde evinde bulunup getirildi ve o mezarı kazdı.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Resulullah efendimizi tanımayan kimsenin, bunu ayırması kolay olmaz. Bazı âlimler de, (Peygamber efendimizi değişik şekilde görmek, yine Onu görmek olur. Fakat bu, o kişinin dindeki noksanlığına alamettir. Peygamber efendimizi rüyada gerçek şekliyle gören ve mümin olarak ölen herkes Cennete gider) buyurmuşlardır.
Bir kimsenin rüyada peygamberimizin mübarek sakalını ve O'nun bereketli sakalından bir tel olan sakal-ı şerif adı verilen camilerde bir şişe mahfaza içinde bulunan sakal-ı şerifi görmesi, büyük hayır ve sevince ermeye işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
Rüyada Medine-i Münevvere'yi görmek, hayra ve iyiliğe işarettir. Rüyasında Medine-i Münevvere'yi gören kimsenin, dünya ve ahiret işlerinin çok iyi bir şekilde yolunda gideceğine işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri