Fasulyenin anavatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde en fazla üretimi yapılan sebze türlerinden birisi olan fasulyenin hemen hemen tüm bölgelerimizde yetişmektedir. Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir. Taze fasulye de vücutta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığı da mevcuttur.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
İller bazında üretimin en çok görüldüğü bölge Karadeniz olarak görülse de Akdeniz ve Ege bölgesinde de oldukça yaygın bir şekilde üretimi görülmektedir. İklim olarak uygun ortamı bulan taze fasulye yine iç Anadolu bölgesinde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
Meksika fasulyesi adıyla bilinen kırmızı renkli fasulye, birbirinden lezzetli salata ve yemeklere konuk olmaktadır. Bakliyatın her türüne, farklı lezzetlere açıksanız sizlere bu sayfada Meksika'dan uzanan bir besini tanıtacağız.
Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu'da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30'u Konya'da, %13'ü Karaman'da ve % 12'si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir. 2016 yılında dünya kuru fasulye üretiminin %19'u Myanmar, %14'ü Hindistan, %9'u ise Brezilya tarafından gerçekleştirilmiştir.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
Açıklama. 'Muza' Fransız fasulyesi, orta erkenci bir cüce çeşididir. Kompakt, 40-55 cm boyunda çalılar halinde büyür ve güçlü bir kök sistemi geliştirir. Bu çeşit, hem bitkilerin hem de baklaların mükemmel sağlığı ile öne çıkar ve hem amatör hem de endüstriyel kültürlerde mükemmel sebze yetiştirmenize olanak tanır.
Ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 250 ila 400 yıl öncesinde Anadolu'nun fasulye ile tanıştığı söylenmekle birlikte 2010 yılında Muğla Bodrum'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1.600 yıllık kuru fasulye M.S. 4. yüzyıla ait mezarda bulunmuştur.
Asya kökenli bir bitki olan maş fasulyesi, ülkemizde çoğunlukla güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'de Toros dağları yakınında yetişmektedir. İçeriğinde B grubu vitaminler ve zengin lif kaynağı olması ile insan sağlığına pek çok önemli etkisi bulunmaktadır.
Maş fasulyesi, ülkemizde özellikle İran' a yakın olan coğrafyalarda yetiştirilmekte olan bir fasulye cinsidir. Günümüzde daha da popüler hale gelen bu özel fasulye türü, Akdeniz ikliminde yetişmektedir.
Erzincan yöresinde özellikle Çatalarmut köyünde yetişen dermason kuru fasulyesi meşakkatli ve zor şartlarda üretiliyor. Ürettiğimiz fasulyeye talep çok fazla.
Taze fasulyenin girdiği tarihler yaklaşık olarak 1730'lar.” Amerika'nın keşfinden sonra Osmanlı mutfağına birçok farklı bakliyat, meyve ve sebzenin girdiğini söyleyen Bilgin, bu ürünlerin Osmanlılar tarafından çok kolay kabul edildiğini ve bu yüzden milli yemeklerimizin özünü oluşturduklarına değindi.
1930'larda bu Cağaloğlu'ndaki Babıali gazetelerinin yoğun olduğu bir yer ve gazeteciler buraya gelip giderken, kuru fasulyeye restoran sahibi Ayşe Kadın'ın adını verdiler, haberlerine de yansıyınca Türkiye bu fasulyeyi bu isimle anmaya başladı.” Trabzon'da “Ayşekadın benim annemdi.
fasulye - Nişanyan Sözlük. Yunanca fasúlia φασούλια sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Yunanca fasúli(on) φασούλι “malum sebze, phaseolus vulgaris” sözcüğünün çoğuludur. Bu sözcük Eski Yunanca phásēlos φάσηλος “baklagillerden ufak taneli bir bitki, fiğ, vicia sativa” sözcüğünden +ion ekiyle evrilmiştir.
milli yemeğimiz genel olarak kebaptır. milli tatlı ise kesinlikle baklavadır.
Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir.
kuru fasulye, kuru incir, kuru soğan, kuru üzüm vb. UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri