Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Rahatsızlığı tanımlayan 'borderline' kelimesi 'sınırda, belirsiz' anlamını taşır.
İlgili 35 soru bulundu
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Borderline kişilik bozukluğu birçok vakada yaygın olarak kendiliğinden düzelmez, ancak tıbbi yardım ile kontrol altına alınabilir.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin en sık karşılaştığı belirtiler arasında yoğun korku, depresyon ve kaygı yer alır. Diğer borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında kendini yalnız hissetme, ilişki kurmada zorlanma, kendine zarar verme de bulunur.
Borderline kişilik bozukluğu kendine zarar verme riskinin olduğu ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktır ve tedavi edilmesi gerekir. Sizde bu durumun tedavi edilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Zamanla iyiye gider, genellikle 30 yaşından sonra, ve bazı durumlarda 40 yaşından itibaren kesin bir gerileme gözlenir. Nüfusun yaklaşık %1.6'sında görülür. Bazı kaynaklar bunun %6'ya kadar çıktığını gösterir. Hastalık teşhisi koyulan kişilerin %8 ila %10'u intihardan ölür.
Borderline Kişilik Bozukluğu bir kişinin duygularını düzenlemekte çektiği zorlukla öne çıkan dürtüsel davranışlar, kronik boşluk hissiyatı ve aşırı duygulanım ile tanınan ciddi bir psikiyatik hastalıktır.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Özellikle Diyalektik Davranışçı Terapi, Borderline bireylerin tedavisinde en etkili terapi yöntemi olarak görülmektedir. İlaçlar ise belirtilerin etkilerini azaltmak ve ortaya çıkabilecek bir bozukluğu (bipolar bozukluk gibi) tedavi etmek için reçete edilir. Psikoterapi ile birlikte ilaç kullanımı etkili olmaktadır.
Kişiler kendilerini bir sis içerisinde hissederler, sesler ve gürültülerin boğulup yok olduklarını düşünürler. Bazen kendilerini hareket edebilecek veya konuşabilecek güçleri kalmamış gibi hissederler. Benzer şekilde, bu durumdayken görsel veya işitsel halüsinasyonlar da yaşayabilmektedirler.
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Borderline kişilik bozukluğu görülen bireyler çoğunlukla kendine zarar verme ya da intihar etme girişimlerinde bulunur. Bu kişilerin sağlıklı karar alması ve bunları uygulaması zorlaşır. Aynı zamanda, uygun ve yeterli tedaviyi almayan bireylerde kronik hâle gelen farklı rahatsızlıklar görülme riski de bulunur.
Duygusal çalkantılar içindedirler. Bazen mutlu ama çoğunlukla da aşırı mutsuz hissederler.
Devamlı olarak kendilerini boşlukta hissettikleri için uğraşıp, oyalanacak bir şeyler arıyor gibidirler. Karsı taraftan beklediklerini bulamadıklarında öfkelerini sergiler, sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yasar ve kendilerini değersiz , zayıf, kotu hissederler.
Bu düzensizlik, kişinin kendine ve diğer insanlara olan güvenini olumsuz etkileyebilir. BKB olan kişiler, aşırı derecede benmerkezci ve bencil olabilirler. Bu nedenle, diğer insanlarla ilişkilerinde zorluklar yaşayabilirler.
Borderline kişilik bozukluğunun tedavisi uzun zaman alır. İlaçla tedavisi mümkün olmaz; bazı durumlarda belli duyguları geçici olarak rahatlatma amacıyla ilaç önerilebilir. Deneyimli bir psikoterapist tarafından uzun süreli terapi uygulanması gerekir.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı alan bireylerin kişiler arası ilişkilerde empati kapasitelerinin değişken ve zayıf olduğu görülmektedir (Guttman & Laporte, 2000).
Borderline ilişkileri
Borderline ilişkiler, genellikle çok zor ve sancılı yaşanmaktadır. Borderline bireyler, partnerleri tarafından sevilmek, kabul edilmek ve her şeyden önce terk edilmemek isterler. Bu nedenle partnerinin kendisine bağlı kalmasını sağlamaya çalışır.
Hem bipolar bozuklukta (BB) hem de borderline kişilik bozukluğunda (BKB), sağlıklı bireylerden daha sık olumsuz çocukluk çağı travması yaşandığı bilinmektedir. Bipolar bozuklukta genetik faktörlerin hastalığın patogenezinde önemli bir rolü vardır ve etkisinin %60-80 olduğu tahmin edilmektedir.
BORDERLINE VE NARSİSİSTİK KİŞİLER ALDATIR
“Özellikle Borderline ve Narsisistik yapıdaki kişiliklerin aldatma olasılığı çok yüksektir.
Yalan söylemek tek bir tip kişiliğin özelliği değildir. Antisosyal, histrionik, narsisistik, borderline ve kompulsif kişilik bozukluklarına sıklıkla eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri