Çadırlar; yapıldığı malzeme cinslerine göre, kıl, kumaş ve plastik çadırlar olmak üzere 3 grup altında incelenebilir.
Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler.
Yörük çadırı, geleneksel Türk kültüründe kullanılan bir tür taşınabilir barınaktır. Yörük çadırı genellikle keçi kılı veya yünden yapılmış bir dış örtüye sahiptir ve içinde yaşayanların sıcak ve kuru kalmasını sağlamaktadır.
Orta Asya ve Anadolu Türklerinde çadır en çok kullanılan terim olmakla beraber ev, iv, üy, oba, otak, kerekü, gerek, çerge, getir, yurt gibi kelimeleri de kullanmışlardır. Kırgızlar çadıra, kiyiz, keçe, üy, iv derken, Uygurlar iv, oba, yurt, ev demişlerdir (Onuk, 2005, s.13-14).
İlgili 40 soru bulundu
Dış çadırın ana kumaşı olarak; Polyester, Poliamid ve Polyester/Poliamid malzemeler kullanılıyor. PES düşük su emiciliğine sahip sentetik bir malzeme olduğu için çadır kumaşlarında kullanıma uygundur. Maliyeti düşüktür. Poliamid(PA) düşük nem emilimi ve hızlı kuruma karakterlerine sahip sentetik bir malzemedir.
Büyük Yünlü Mamutlardan gelen kemikler, buzul çağında hem Neandertaller hem de ilk insanlar tarafından barınaklar inşa etmek için destek malzemesi olarak kullanılmıştır. Bu tür barınağın bilinen en eski örneği Moldova'da bulunmuş ve 40,000 MÖ civarındadır.
Çadır Yeri Seçimi
Çadır alanının sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat et. Kaya düşmelerine karşı kaya altına çadır kurulmamalıdır. Yıldırım tehlikesine karşı da bölgedeki tek ağaç altına ve mağara içinde duvara bitişik çadır kurulmamalıdır.
Oba, çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk, çadır halkı.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Padişah ve paşa çadırları tenefli, kumandan ve beşik çadırları kara çadır tipi direkli çadırlardır. Dıştan atlas, ipek sırma işlemeli kumaşlar ile kaplanmış, içinde ve dışında farklı kumaşlar kullanılmıştır.
Yurt ya da ger, Orta Asya'da Türk ve Moğol göçebelerinin ev olarak kullandığı çadırlara verilen ad. Orta Asya bozkırlarında birkaç değişik türde göçebe grup tarafından konut olarak kullanılan ve deri ya da keçe ile kaplanmış taşınabilir, yuvarlak bir çadırdır.
Zemin matları çadırın zeminini çakıl taşlarına, bitki köklerine karşı koruyan ve aşınma ya da delinmeleri engelleyen önemli bir kamp ekipmanıdır. Kamp tatillerinde düzenli olarak bir zemin matı kullandığın takdirde çadırının kullanım ömrünü de bir hayli uzatabilirsin.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Kurumuş veya kurumaya yüz tutmuş, hatta mümkünse hiçbir ağacın altına çadır kurmayın. Tepenize büyük bir dal düşebileceği gibi; ateş yakma durumunda yükselen çok sıcak havayla yaş dalları da kurutabilirsiniz.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da uzunluğu 150 metreyi bulan dünyanın en yüksek çadırı törenle açıldı. Han Şatır adlı çadır şeklindeki alışveriş merkezinin tasarımını, İngiliz mimarlık şirketi Foster&Partners, tasarım uygulamasını da Sembol adlı bir Türk inşaat firması yaptı.
Bu nedenle mavi bayraklı bir plajda çadır kurmanın yasak olduğunu ve izinsiz bir şekilde çadır kurduğunuz takdirde 2022 yılı itibariyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu 32. Maddesi gereğince 581 TL cezaya maruz kalabileceğinizi bilmelisiniz.
"Çadır", eski şekli "çatır", Farsça "çadır" dan veya Türkçe "Çat" kökünden türetilerek meydana gelmiştir. (Osm. Hayme) Türkler bu tür meskenlere, "ev, iv, oba, otak, kerekü, gereke, çerge, çatır ve çetir'de derler[1].
Otak (Otav) veya Otu (Otuv) da denir.
Çadır kurulum şemasındaki talimatları takip ederek, kurulumu daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. 5 mevsim çadır; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve son olarak, dağcılıkta aşırı kış ve soğuk şartları ifade eden beşinci bir mevsim vardır. 5 mevsim çadırlar bu tip havalardan en sağlam korumayı sağlar.
Kullanım amacınıza göre doğru çadırı seçin!
Günümüzde 2 kişilik çadırların ağırlıkları ortalama 2-3kg aralığında değişirken, 3 kişilik çadırlarda da 4-5kg aralığında değişiyor.
Çoğu çadırda giriş kısmının rüzgardan en az etkilenen yöne bakması gerekir. Böylece rüzgarlı ve yağışlı havalarda girişin kullanılması kolaylaşacaktır. Çadırlardaki bagaj kısımları çubuklu ya da çubuksuz şekilde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri