Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
Bordro Uzmanı Ne Demek? Bordro Uzmanı, bordro sürecinin yönetiminden sorumlu insan kaynakları profesyonelidir. Şirket personelinin çalışma sürelerini hesaplamak ve fazla mesai, ikramiye vb. faktörleri de göz önünde bulundurarak maaş miktarlarını belirlemekle sorumludur.
Bordro ve özlük işleri bölümü firma içinde yer alan çalışanların evraklarının olduğu kısımdır. 4857 sayılı iş kanunun, 75. Maddesi ile düzenlenmiş olan ve işverenin yükümlülüğünde bulunan çalışanların özlük dosyaları ile ilgilenen kişiye ise bordro özlük işleri müdürü adı verilmektedir.
Bordro işverenin kendisi tarafından oluşturulur. Maaş bordrosu söz konusu ödemenin yasal bir şekilde yapıldığını gösterir.
eleman.net verilerine göre, Bordro ve Özlük İşleri Uzmanı 2023 yılında ortalama 27.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bordro ve Özlük İşleri Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 27.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 21.560 TL maaş alıyordu.
İlgili 30 soru bulundu
Ücret bordrosu özel bir şekle sahip olmamakla birlikte, bu bilgilerin tümünün yer aldığı bir belge halinde her ay işveren tarafından oluşturulur. 2 nüsha halinde oluşturulan ücret pusulası, biri işçide, diğeri ise işverende olacak şekilde imzalanıp muhafaza edilir.
Bordro hazırlarken yıllık izinlerin gösterilmesi, ödeme türünün detaylandırılması, mesai saatleri alanlarının doldurulması, AGİ dahil gelir vergisinin gösterilmesi ve teknolojiden yararlanılması gerekiyor. Maaş bordrosu yapılırken işverenden SSK primi işveren payı ve işsizlik sigortası işveren payı kesintisi yapılıyor.
Maaş bordrosu, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılır. Hizmetler bölümünden 'Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti' seçilir. Bu ekranda sisteme giriş yapan kişiye ait e-Bordro görüntülenir.
Bordro en basit tanımıyla işverenin iş karşılığında işçiye yaptığı ödemeyi, tüm vergi ve kesintileriyle birlikte gösteren ve işçi çalıştığı sürece periyodik olarak düzenlenen belgedir.
işi ile ilgili yaptığı harcamaları gider olarak gösteremeyen, dolayısıyla brüt gelirinden gelir vergisi ödeyen gariban. serbest çalışan ise ailesiyle yediği akşam yemeğini bile şirket yemeği olarak gösterir.
Geniş anlamı ile bordrolama, bir hesabın ayrıntılı ve belgeler aracılığıyla çizelgesinin hazırlanması anlamında kullanılır. Bordro içerisinde ödeme yapılan miktar, zaman, eklentiler ve kesintilere detaylı bir şekilde yer verilir. Her dönem yenilenmesi gereken bu belgelerin resmi niteliği bulunur.
Sigortalı olarak bir işte çalışanlar ya da çalışma hayatını sonlandırmış olan emekliler, aylık maaşlarını gösteren belgeleri işverenden veya devlet kurumlarından talep edebilir. Maaş bordrosu olarak adlandırılan bu belge, resmi evrak olup kişinin maaşında hangi kesintiler ya da ilaveler yapıldığını gösterir.
Bazı işletmelerde ise, insan kaynakları departmanı bordro ve diğer çalışan özlük işleri ile de ilgilenir.
Peki maaş bordrosu hangi durumlarda istenir? Genellikle resmi dairelerde kullanılan ve maaş,gelir-gider hesapları, tahsilat,borç çizelgeleri gibi konuları ayrıntılı olarak listelemek için istenir.
Yasal zorunluluk gereği maaş bordrolarının aylık olarak düzenlenmesi gerekir.Olası anlaşmazlık durumlarında esas alınmak üzere bordroların doğru şekilde düzenlenmesi ve muhafaza edilmesi esas yükümlülüktür.
Memurlar bordro sorgulamalarını E devlet üzerinden yapabilir. Sistem üzerinden geçmişe yönelik maaş bilgisi de görüntülenebilir.
İş Kanunu böyle bir belgeden bahsetmezken, sosyal güvenlik ve vergi mevzuatı gereğince bordronun düzenlenmesi ve işçiye imzalatılması gerekmektedir. İşyerlerinde ücret bordrosu düzenleyen personelin sıkıntılarından biri, işçilere bordro ve ücret hesap pusulası imzalatmaktır.
Maaş Bordrosu Ne Zaman Hazırlanır? Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığı olarak ödediği ücreti kayıt altına aldığı belgedir. İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir.
e-Devlet üzerinden erişime açılan memur maaşı bordroları ise maaş gününden bir gün önce yayınlanıyor.
Diğer taraftan İş Kanunu 37. Maddesinde “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Bordronun hangi aya ait olduğu baş tarafından gösterilir. Bir aya ait bordro ertesi ayın yirminci gününe kadar hazırlanıp tarihlenerek, müessese sahibi veya müdürü ile bordroyu tanzim eden memur tarafından imzalanır.
İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bu nedenle bu belgede gerçeğe aykırı bilgilerin bulunması halinde, işçinin bu belgeyi imzalamaktan kaçınması gerekmektedir. İmzalatılmakta ısrar ediliyorsa mutlaka çekince konulmalıdır.
4857 sayılı İş Kanunu 99.maddesi gereğince; işten ayrılan işçiye Çalışma Belgesi vermemek, belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazmak durumunda işverene 2018 yılı için her personel için 167- TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri