Memur olarak çalışan ve ayın 14'ünde maaş alan işçiler e-Devlet üzerinden maaş bordrolarını görebilir. Özel sektörde çalışanlar ise muhasebe departmanı ya da insan kaynakları bölümünden maaş bordrolarını talep edebilir.
Genel ve kısa tabiriyle bordro, "işveren tarafından her ay işçiye ödenmesi gereken ücretin ve ücret üzerinden yapılan yasal ve özel kesintilerin gösterildiği kıymetli bir evraktır." Maaş bordrosu, işverenin işçiye ücret ödeme yükümlülüğünü beyan ettiğini kanıtlayan belge niteliğindedir.
Kesintiler dâhilinde bordro hesaplama formülü ise şu şekildedir: Kesintilerin toplamı = SGK işçi payı + işsizlik sigortası işçi payı + Gelir vergisi + Damga vergisi. Net ücret = Brüt ücret – Kesintiler toplamı
Prime esas kazanç (PEK): Bu kısma işçinin prime esas kazancı yani, toplam kazancın asgari ücretin 7,5 katı arasında kalan bölümü yazılır. Prime esas kazanç asgari ücretten az ya da asgari ücretin 7,5 katından çok olamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumuna göre ay 30 gün olarak alınır. Buna göre de aylık çalışma süresi 30×7.5=225 saat olarak uygulanır. İşçinin aylık ücreti 30'a bölündükten sonra, çıkan sonuç 7,5'a tekrardan bölündüğü halde ise işçinin bir saatlik bulunabilir.
Ücretin günlük olarak belirlendiğine kanaat getirilirse, işçiye 31 gün çeken aylarda 31 yevmiye ödenmesi gerekmektedir. İşçinin ücretinin aylık ve maktu olarak belirlendiğine kanaat getirilirse ay içinde kaç gün olursa olsun işçinin alacağı maaş değişmeyecektir. Kaynakça: 1.
En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır. 6.000 - 7,56 - 126 - 60 – 840 = 4.965,45 TL net maaş sonucuna ulaşılmaktadır. Bu formüllerle kolayca hesaplama yapılabilir.
Brüt, ücret ve ağırlık hesaplamalarında geçen bir terimdir. Çalışana ödenen paranın kesinti ve vergiler yapılmadan olan haline brüt ücret denilmektedir. İşçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, vergiler ve kesintileri de içeren toplam tutardır. Bu hesaplamaya sigorta ve vergiler de dahildir.
Bordro ve özlük işleri uzmanı, yeni işe başlayan personelin işe giriş evraklarını hazırlamak, maaş bordrosunu düzenlemek ve personel işten ayrılana kadar özlük hakları ile ilgili tüm süreci takip etmekle sorumludur.
İş Kanunu böyle bir belgeden bahsetmezken, sosyal güvenlik ve vergi mevzuatı gereğince bordronun düzenlenmesi ve işçiye imzalatılması gerekmektedir. İşyerlerinde ücret bordrosu düzenleyen personelin sıkıntılarından biri, işçilere bordro ve ücret hesap pusulası imzalatmaktır.
Maaş Bordrosu Ne Zaman Hazırlanır? Bordro, işverenin personeline her ay yaptığı iş karşılığı olarak ödediği ücreti kayıt altına aldığı belgedir. İşverenler, her ay ödedikleri maaşları bordrolaştırmak ve kayıt altına almak zorundadır. Maaş bordrosu, her ay periyodik olarak hazırlanıp ilgili kurumlara iletilmelidir.
Prime esas kazancın hesaplaması, günlük ücret ile çalışılan gün sayısının çarpımı ile elde edilir. Günlük minimum prime esas kazanç ise 447,15 TL'dir. Yani asgari ücretin günlük tutarıdır. Tüm ay çalışan bir personel için bu tutar 30 ile çarpılır ve aylık prime esas kazanca ulaşılır.
Kişinin aylık brüt ücreti üstteki kutuda sağdan en alt sırada bulunur.Örnek olarak; bordroda kişinin günlük brüt ücreti 105,14'tür. Yani 105,14×31=3.259,34'tür. Bu rakam da üstteki kutuda sağdan en alt sırada yer alır. Kişinin aylık kazançları 3 KALEMDE TOPLANIR: “KAZANÇLAR”, “EK KAZANÇLAR”, “SOSYAL YARDIMLAR”.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Kamuda çalışan memurlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti ile e-Devlet sistemi üzerinden maaş sorgulama işlemi yapabilirler.
Onaylı Maaş Bordrosu Nedir? Maaşlı bir şekilde çalışan bireylerin maaş durumlarını gösteren belgeye maaş bordrosu denir. Maaş bordrosunda, çalışan bireylerin bu zamana kadar çalıştıkları tüm bilgiler yer almaktadır.
Eğer Türkiye'da senede 11,500 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,812 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 9,688 TL, aylık 807 TL olacaktır.
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük memur maaşı için verdiği 22 bin TL müjdesi net tutar değil, brüt tutardır. En düşük memur maaşı net 17 bin TL olacak" iddiası doğru değildir.
Eğer Türkiye'da senede 14,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 2,206 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 11,794 TL, aylık 983 TL olacaktır.
Maaşın ne kadar ? aylık başına 10,000 TL günlük ne kadar eder? Eğer aylık başına 10,000 TL kazanırsanız, Günlük maaş maaşınız 462 TL olur. Bu sonuç, haftada 40 çalıştığınız varsayıldığında taban maaşınızın bir yıl içinde çalıştığınız saat, hafta ve ayların miktarına göre çarpılmasıyla elde edilir.
31 Gün Olan Ayda 1 Gün Rapor Alan İşçinin Ücretinden Kesinti Yapılabilir mi? Sigortalı işçinin ücretinin maktu/aylık belirleniyor olması söz konusu olduğunda, sağlık raporunun gün sayısı fark etmeksizin işçinin alacağı maaştan kesinti yapılamayacaktır.
Maaşın ne kadar ? aylık başına 7,500 TL günlük ne kadar eder? Eğer aylık başına 7,500 TL kazanırsanız, Günlük maaş maaşınız 346 TL olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri