Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
Börek soğuduktan sonra saklama kabına ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya koyulmalıdır. - Pişirmediğiniz böreği buzdolabında tutarsanız bozulma süresini en aza indirmiş olursunuz. Yalnız bunu yapmadan önce büyük bir tepsinin içinde dilimler birbiriyle temas etmeyecek biçimde 1 gün bekletilmelidir.
-- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Böreğin üzerine örtün. İlk harı gecene kadar yani bez kuruyana kadar bekleyin.
Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
İç harcında kullanacağınız malzemeye göre değişse de pişmiş börekleri ortalama 2 ay, pişmemiş olanları ise yaklaşık 1 yıl boyunca doğru koşullarda buzlukta saklayabilirsiniz. Buzluğa atacağınız böreğin yapımında çiğ yumurta, et ve et ürünleri kullanmadığınız sürece bekleme süresi uzayacaktır, unutmamalısınız.
İlgili 45 soru bulundu
Yeni pişmiş börekler dondurucuya kaldırılmadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
Donduktan sonra ayırması zor olduğu için dondurucuya sığacak büyüklükte bir fırın kabıyla dondurabilirsiniz. Fırını önceden ısıtıp böreklerin çözülmesini beklemeden hemen fırına verebilirsiniz. 1 saat önce hazırlayıp dondurabileceğiniz gibi akşamdan hazırlayıp sabah kahvaltısına pişirebilirsiniz.
Böreğiniz doğru ısılarda pişmezse, yufkalarınız yeterince taze değilse, üzeri açık bir şekilde beklediyse ya da yufkalar çok yumuşaksa ve yeterince malzeme kullanılmadıysa bu sorunları yaşamanız olası. Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı.
3 - Yumuşacık Börekler İçin : Süt
Sadece süt ile yufkaları ıslatmak bile, böreklerinizin lezzetine lezzet katacaktır. Süt aynı zamanda böreklerinizi de yumuşacık yapacaktır.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Önceden ısıtılmış fırında ısıtarak tüketebilirsiniz. Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp servisten 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır. Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün.
Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun göstergesidir. Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Börekler iyice donduktan sonra tepsiden alıp, buzdolabı poşetlerine koyun. Derin dondurucuda saklayın. Börekler dondukları için poşet içerisinde birbirlerine yapışmayacaktır. Hazırladığınız buzluk böreğini pişireceğiniz zaman buzluktan çıkartıp, direkt yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine dizin.
* Böreği buzlukta saklamak istemiyorsanız ve kısa sürede tüketecekseniz, böreği pişirip soğuduktan sonra oda sıcaklığında rutubetsiz bir yerde saklama kabında 4-5 gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir.
Fırından çıkar çıkmaz börek çoğu zaman söner. İşte bu sorunu ortadan kaldıracak basit bir yöntem var. Börek yaptığınızda mutlaka uygulayın. Böreğin üzerinin sönmemesi ve kurumaması için yufkaların arasına sürmüş olduğunuz yağ aynı zamanda da süt sosunu en son böreğin üzerine de sürmeyi unutmayın.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
- Böreğinizi pişmeye hazır hale getirdikten sonra 10 ya da 15 dakika boyunca dinlenmeye almanız. Bu işlem böreğinizin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Su buharı yöntemiyle böreğinizi yerken yeni pişmiş gibi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır.
Kullanacağınız zaman dondurucudan çıkarıp çözülmelerini beklemeden üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin, 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Böreklerinizi donmuş bir şekilde çok kızgın yağa atmayın. Mutlaka bir süre oda sıcaklığında hafif çözdürüp kızartmaya özen gösterin. Dilerseniz bu şekilde hazırladığınız börekleri fırına da verebilirsiniz.
Tüm buzluğa atılan yiyeceklerin en önemli aşaması da buzluktan çıkardıktan sonra tekrar buzluğa atılamayacak olmasıdır. Eriyen buzlu yiyecek bir daha buzluğa atılırsa üzerinde oluşan bakteriler yüzünden sağlık açısından iyi sonuçlar doğurmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri