-- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın. Böreğin üzerine örtün. İlk harı gecene kadar yani bez kuruyana kadar bekleyin.
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
Yeni pişmiş börekler dondurucuya kaldırılmadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
Su buharı yöntemiyle böreğinizi yerken yeni pişmiş gibi hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
İlgili 24 soru bulundu
Böreklik yufka kullanacaksanız sıvı yağ olması yeterlidir. -- Sosta süt kullanmak böreğin kurumadan çıtırlaşmasını sağlayacaktır. Sütünüz yoksa yoğurt da kullanabilirsiniz.
Tepsinin üzerine serilmiş yağlı kağıdın üstüne hazırlanan börekler yerleştirilir. Tekrar böreklerin üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülür.
14. Pişirmeden önce. Tepsi böreğini fırında pişirmeden önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Önceden ısıtılmış fırında ısıtarak tüketebilirsiniz. Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp servisten 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır. Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün.
Kalan yufkaları da buruşuk bir şekilde sırayla soslayarak tepsiye serelim ve en alta serdiğimiz yufkanın kenarlarını üzerine katlayalım. Üzerine yumuşamış tereyağı sürüp böbreğimizi 1 gece dolapta bekletelim. 180 derece önceden ısınan fırında pişirelim ve dinlendikten sonra dilimleyip servis yapalım.
Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir. Pişmemiş böreği dondurucuda saklanmadan önce geniş bir tepsi içerisinde, dilimler birbirlerine değmeyecek biçimde 1 gece buzdolabında bekletmek gerekir.
Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır. Yani böreğin pişme süresini asıl belirleyen durum fırının derecesidir.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
Azize Geleri tarafından 6 yıl önce sorulmuştur. Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Bu iki malzemeden birini mutlaka kullanın ki böreklerinizin malzemelerini birlikte tutan ve lezzetlendiren bir sos olsun. Ardından yine sosların malzemelerini birleştirmek için yumurta kullanabilirsiniz. Böreklerinizin boyutlarına göre 1 ya da 2 yumurta ilave etmek yeterli olacaktır.
Ancak böreği fırına koymadan önce acele etmemelisiniz. Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
Pişmemiş börekleri buzluktan çıkardıktan sonra ise buzlarının çözülmesini uzun uzun beklemeden, önceden ısıtılmış fırın ya da tavaya koyarak pişirebilir ve bu şekilde servis edebilirsiniz.
Pişirmek istenildiği zaman buzluktan çıkarılıp fırın tepsisine dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülüp bekletmeden 180 derece fırına atılır. Üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir.
Böreğin üzerine özellikle yumurta sarısı sürmedim. El açması börek hazır yufkayla yapılan böreklere göre daha uzun sürede pişer. Yumurta sarısı kısa sürede kızardığı için böreğin pişme süresi yumurtanın gereğinden fazla kızarmasına, hatta ısı da fazla gelirse börek pişmeden yanmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri