Faiz oranı: Para arzı tanıma dahil mevduatların faizinde artıs varsa paranın beklenen getirisi artar ve para talebi artar.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Bu anlamda modern miktar teorisi, klasik miktar teorisinin Cambridge yaklaşımına benzemektedir. Friedman'a göre para talebi; kişinin sürekli gelirine, para, tahvil ve hisse senedi gibi varlıkların getirilerine, tüketicinin zevk ve tercihlerine göre değişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir. Dolayısıyla para arzının azalması, işsizliğe ve hatta üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Likidite tuzağı eğrisi, toplam talebin faiz oranlarına göre düşük olduğu bir çizgi olarak çiziliyor. Buna göre; Grafiğin yatay ekseni faiz oranlarını temsil ediyor. Bu eksende genellikle nominal veya merkez bankası politika faiz oranları yer alıyor.
IS/LM kısaltmasında “Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi(Liquidity preference) Para arzı (Money supply)” ifadelerinin baş harfleri kullanılmıştır. IS Eğrisi: Mal piyasasındaki denge bileşimlerini ifade eden eğridir. Yani bu eğri üzerinde yatırımlar tasarruflara eşittir.
Buna göre özellikle M1 para arzı artışı diğer gruplardan yüksekse piyasadaki güvenin azaldığı ve fiziki para talebinin artmasının bir ölçüsüdür. M2 özellikle faiz ve kur beklentisinin ölçüldüğü bir veridir. Özellikle TL mevduat artışı istenen ve beklenen bir göstergedir.
Buna göre para arzını arttığında fon arzında meydana gelen artış faiz oranlarını düşürmektedir. Buna karşılık para arzı azaldığında ise fon arzında meydana gelen azalma faiz oranlarını artırmaktadır.
Açık piyasa işlemleriyle varlık satışı: Merkez bankasının, hazine bonosu, tahvil ve hisse senedi alım satımına gitmesiyle para arzını azaltması sağlanabilir. Bu yöntemle piyasada dolaşan para miktarı azaltılır ve faiz oranları artırılabilir.
Faiz Artırımının Enflasyona Etkisi
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır.
4.Faiz artarsa kim kazanır? Faiz oranlarının düşürülmesiyle para arzı artar. Dolayısıyla paranın bollaşması sonucunda yerel para değer kaybeder. Faiz arttığında ise para arzı azalır ve sonucunda yerel para değer kazanır.
Merkez Bankası, ekonomideki enflasyonu azaltmak veya döviz kurlarını dengelemek için faiz oranlarını artırabilir. Faiz oranlarının yükseltilmesi, tüketici harcamalarını ve yatırımları azaltabilir çünkü daha yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırır. Bu da ekonomideki büyümeyi yavaşlatabilir.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Gerçekleşen fiyat artış oranlarından türetilen beklenen enflasyon oranı ile para talebi arasında ters yönlü bir ilişki oldu- ğu saptandıktan başka, para talebinin sabit olmakla beraber, beklenen enflasyon oranına bağlı olarak ön- görülebilecek bir tepki içinde bulunacağı, dolayısıyla istikrarlı olduğu sonucuna ...
Yüksek para arzı, ekonomik büyümeyi teşvik ederken aşırı bir artış enflasyon riskinin artmasına da sebep olabiliyor. Ayrıca para arzının faiz oranları üzerinde de önemli bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle merkez bankaları enflasyonu ve ekonomik istikrarı para arzını kontrol ederek yönlendiriyor.
Para talebinin faiz esnekliği (h);
Faizdeki değişme karşısında para talebinde meydana gelen değişmeyi ifade eder. Örn; h=500 ise faiz oranı %1 arttığında para talebinde 500 TL azalma olacağını ifade eder. Para talebi ile faiz oranı arasında ters yönlü ilişki olduğundan para talep eğrisi negatif eğimli bir eğridir.
Ülke para birimine olan talebi artırmak birimin değer kazanması demektir. Bir ülkedeki alım gücünü artırmanın en temel yolu, tedavüldeki para miktarını azaltmak ve paraya olan talebi artırmaktır. Talebin fazla arzın az olduğu bir ortamda o para birimi değer kazanır. Dolayısıyla satın alma gücü artış gösterir.
Paranın dolanım hızı, bir ekonomide belirli bir süre (genellikle bir yıl) içinde ekonomik ve ticari işlemleri gerçekleştirmek için bir para biriminin ortalama olarak kaç kez el değiştirdiğini ifade eden bir kavramdır. Paranın dolanım hızının artması likiditeye olan talep artışını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri