30 Derecede Yıkayın Bilinenin aksine bornozların çamaşır makinesinde çok yüksek ısılar tercih edilerek yıkanması, bornozun yapısını bozarak yumuşaklığını yitirmesine sebep olur. Bu nedenle bornozlarınızı 30 dereceye ayarlanmış çamaşır makinesinde yıkamanız uygun bir seçimdir.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Örneğin İpek bornozlar oldukça hassastır bu yüzden ben 600 devirde yıkarım. Pamuklu bornozları ise 800 veya 1000 devirde yıkarım.
Bornoz ve Banyo Havlusu Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Diğer havluların tersine bornoz ve banyo havlusu çok yüksek sıcaklıkta yıkanmamalıdır. Çünkü bornozun zarar görmesine ve yapısını bozarak yumuşaklığını kaybetmesine yol açar. Bornozları çamaşır makinesinde 30 derecede yıkamak doğru bir tercih olacaktır.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
30 Derecede Yıkayın
Bornozların uzun yıllar en az yıpranma ile kullanılabilmesi için uygun ısıda yıkanması gerekir. Bilinenin aksine bornozların çamaşır makinesinde çok yüksek ısılar tercih edilerek yıkanması, bornozun yapısını bozarak yumuşaklığını yitirmesine sebep olur.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz. Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor. Calgon'la makineniz güvende!
Bornoz üretim sürecinde dokunmuş kumaş terbiye işlemlerinden geçerek konfeksiyon aşamasına hazır hale getirilir. Terbiye ve boyama işlemleri sırasında ısıl işlemlerden ve yaş işlemlerden geçen bukle havlu kumaş çevresel açıdan önemli oranda enerji tüketimi, su ve hava kirlenmesine neden olmaktadır.
Zaman içerisinde yumuşatıcının içerisindeki yağ ve bileşenler havlunun liflerini kaplayarak emici özelliklerinin kaybolmasına neden olur. Bu nedenle havlularınızı yumuşatıcı yerine beyaz sirkeyle yıkamak ilk günkü hallerine dönmelerini sağlar.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Bunu önlemek için yapmamız gereken; İlk yöntem tabiki yumuşatıcı kullanmak. Bunları önlememiz için yapmamız gereken havluları uygun sıcaklıkta ve uygun ısıda yıkamamız gerekiyor, aynı zamanda havluları kıyafetlerle atmamamız gerekiyor yoksa sertleşe biliyor.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Erkek sweatshirt modellerini 30 derecede yıkamalısınız. Özellikle pamuklu ve renkli ürünleri 30 derecenin üzerinde yıkamamaya özen gösterin. Aksi halde renginde ve bedeninde deformasyon yaşayabilirsiniz. 30 derece üstü bir ısıda yıkamanız, renklerinin solmasına ve bedenin çekmesine neden olacaktır.
Şebeke suyu bornozlarınızın sertleşmesine sebep olacağından dolayı yıkamada beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz ve işlemesiz bornozlarınızı 90-95 derecede, pastel renkli ve işlemesiz bornozlarınızı 50-60 derecede, orta ve koyu renkli bornozlarınızı 30-40 derecede yıkayın.
Ön yıkama nedir? Eskiden kirli çamaşırları temizleyebilmek için bir gün önceden yapılan çamaşır suyunda bekletme ve ıslatma işlemlerinin günümüzde makineler tarafından yapılan gelişmiş çeşidine "Ön Yıkama" adı verilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri