İnsanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet, izzetinefis anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsaygı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz saygı şeklinde olmalıdır.
Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
öz saygı a. İnsanın kendine duyduğu saygı onur, haysiyet, izzetinefis.
Saygı ve değer kelimeleri kendi içerisinde ayrı yazıldığı zaman farklı biçimlerde bir anlam yaratır. Ancak Bitişik olarak ele alındığı vakit ise saygıdeğer biçiminde yazılır ve kendini özel bir anlam çıkarır. Saygı duyulması, saygı verilmesi gereken ve muhterem gibi anlamlara sahiptir.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
İlgili 24 soru bulundu
ÖZ SU KELİMESİNİN ANLAMI
Salgı ile oluşan ve içinde enzimler bulunan organik sıvı anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz su şeklinde olmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Özsaygı, bir kişinin kendi değeri hakkındaki genel duygusunu ifade eder. Bir kişinin, kendisine ne kadar değer verdiğini ve kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiğini, ödüllendirdiğini veya sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak düşünülebilir.
Öz saygı, kişinin sahip olduğu genel değer duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendine hangi ölçüde değer verdiğini ya da vermediğini, kendini ne ölçüde onayladığını takdir ettiğini, ödüllendirdiğini ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür değerlendirme olgusudur.
özdeğer sınaması, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'z', 'd', 'e', 'ğ', 'e', 'r', ' ', 's', 'ı', 'n', 'a', 'm', 'a', 's', 'ı', şeklindedir.
Bu kelime genellikle özsaygı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz saygı şeklinde olmalıdır.
Diğer bir deyişle özgüven, kişinin belli bir alan ya da alanlarda akranlarına kıyasla kendini nasıl gördüğü, değerlendirdiği ile ilgili algısıdır. Temelde başarı düşüncesi hakimdir. Özsaygı ise; kişinin kendisine yönelik ayrıntılı değerlendirmelerini nasıl tanımladığı ile ilgilidir.
Öz saygıyı önemli kılan sebep hayattaki motivasyon ve başarı gibi hallerde güçlü bir etkiye sahip olmasıdır. Kişideki öz saygının düşük olması sosyal ortamlarda (okul, iş vs…) başarılı olmasına engel teşkil edebilir. Çünkü bu şekilde hisseden bir kişi herhangi bir işi başarabileceğine inanmayabilir.
Öz bakım kelimesinin anlamı ile birlikte yazılışı da araştırılmaktadır. Bu kelime bitişik yazılmamaktadır. Yani kelime ''öz bakım'' şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir.
öz yeterlilik, öz yeterlik.
Ayrı yazılır zaten mantıken de ayrı yazılması gerekir çünkü ''öz'' ve ''güven'' kelimeleri tek başında anlamlarını koruyor. Zaten fiil de değil ve türeme ya da ses düşmesi de yok. O yüzden ayrı yazılmalı.
Öz saygı, kişinin kendi değeri ile ilgili genel duygusu olarak açıklanabilir. Kişinin, kendisine ne kadar değer verip vermediğini, kendisini ne kadar onaylayıp takdir ettiği, ödüllendirdiği ya da kendini ne kadar sevdiğini ölçen, bir tür ölçüt olarak değerlendirilir.
Başarısız olduğunda bile ayağa kalkabilen, kendi kararlarının arkasında duran, güçlü bir kişiliğe sahip, özgüveni yüksek olan, başarılarından gurur duyabilen, övüldüğünde utanç duymayan ve bunun gibi daha pek çok özelliği bünyesinde bulunduran insanlar, özsaygı sahibi olarak nitelendiriliyor.
Öz saygı eksikliği, kişinin kendine yönelik olumsuz bir değerlendirme ve kabul durumudur. Bu durumda, birey kendini değersiz, yetersiz veya sevilmeye layık olmayan biri olarak algılar. Öz saygı eksikliği, çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir ve olumsuz bir etkisi olabilir.
Öz saygı; bireyin kendisine ilişkin olumlu ya da olumsuz duygu, düşünce, davranışların bütünü şeklinde tanımlanmaktadır. İnsanların kendilerine yönelik algıladıkları değerlilik ve yeterlilik duyguları öz saygının şekillenmesinde oldukça önemlidir.
Özsaygısı düşük bireyler genellikle ilişkilerine yeterince enerji harcamazlar. Bu nedenle ilişkilerinde hatalar yapabilirler. Bu hatalar ortaya çıktığında, kişi sorumluluğu almayı başaramaz ve herkesi ve her şeyi suçlayabilir. Kendine de kurban rolünü seçer.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Önsezi, TDK sözlük anlamı hiçbir belirti yokken gelecekte olacak bir durumu ya da olayı hissetme, duyumsama olacakları hissetme anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri