Nama yazılı hisse senetlerinin devri TTK'nın 489. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan hükme göre; Kanunda veya esas sözleşmede aksi öngörülmedikçe, nama yazılı paylar, herhangi bir sınırlandırmaya bağlı olmaksızın devredilebilirler.
Kısaca hisse senedi virmanı veya hisse senedi taşıma işlemi, hisse senetlerinin farklı hesaplar arasında transfer edilmesi anlamına gelmektedir. Finans literatüründe; bir bankada, aynı kişiye ait iki hesap arasında yapılan para transferleri de virman olarak adlandırılmaktadır.
Bu işlem için hesabınızın bulunduğu bankanın şubesine talimat verebilirsiniz. İlgili banka şubesine giderek virman için bilgilerinizi vermeniz ve vadesiz hesaplarınız arasında transfer yapmak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.
Hisse senetleri sahiplerine, ortaklık hakkı, yönetime katılma (oy) hakkı, kar payı (temettü) alma hakkı, rüçhan hakkı (yeni pay alma hakkı), bedelsiz pay alma hakkı, tasfiyeden pay alma hakkı, bilgi edinme hakkı, sağlar.
SORU: Vefat eden baba/anneme ait hisse senetlerini nasıl alabilirim? CEVAP: Şirkette muhafaza edilen hisse senetlerinin alınabilmesi için tüm varislerin, ya da noterden verilecek vekâletname ile tüm varisleri temsil edecek vekilin, noterden alınacak veraset ilamı ile birlikte şirkete müracaat etmesi gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir ölüm vakası olduğunda tabi ki mirasçılar ölen kişinin malvarlığını paylaşır. Nakit olsun, hisse senedi vb. menkul kıymet olsun, bina, arsa, tarla vb. taşınmaz olsun, tümü mirasçılara payları oranında intikal eder. Veraset ilamına-mirasçılık belgesine göre tüm taşınır taşınmaz varlıklar mirasçılara geçer.
Genel kurulun devredilemez yetkileri arasında şirket pay devri onayı vermek vardır. Bu nedenle pay devri onayı yetkisi şirket sözleşmesi vs. ile müdürlere devredilemez. Genel kurul toplantısında temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile limited şirket hisse devri onaylanabilir.
İntifa senedi şirketin kuruluşunda emeği geçen kişiler için çıkarılan, şirket ortaklığı ve şirket yönetimine katılma hakkı vermeyen senettir, yani kurucu hisse senetleridir. İntifa senedi çıkarmak için Ana sözleşmede intifa senedi tahsisine dair bir hükmün bulunması yeterlidir.
Borsada veya borsa dışındaki şirketler tarafından gerçek kişi ortaklara dağıtılan kâr payları (temettü) üzerinden yüzde 10 oranında vergi kesintisi (stopaj) yapılıyor. Kaynakta kesilen bu vergi ile iş bitmiyor. Bazı hallerde temettü gelirleri için gelir vergisi beyannamesi verilmesi de söz konusu olabiliyor.
Ayrıca, hisse senetlerini kayıt altına aldırmaları için hak sahiplerine tanınan 7 yıllık sürenin de geçmişe yönelik uygulanmaması ve yasanın Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren başlatılması gerektiği vurgulanıyor. Mevcut uygulamada tanınan süre yasa çıkmadan önceki dönemleri de kapsıyor.
Nama yazılı hisse senetlerinin devir işleminin onaylanması için yönetim kuruluna başvurulması gerekmektedir. Devir için gerekli olan onay verilmediği sürece, payların mülkiyeti ve paylara bağlı tüm haklar devredende kalır. Ancak, kanuni iktisaplarda pay hakları, derhal devralana geçmektedir.
Menkul Kıymet Virmanı
İşlem karşılığı 1.000 TL üzeri üçüncü kişiye virmanlarda işlem başına asgari 25 TL, azami 125 TL ücret tahsil edilecektir. İşlem karşılığı 1.000 TL altı üçüncü kişiye yapılacak kurum dışı virmanlarda işlem başına 8,25 TL ücret tahsil edilecektir.
Nasıl bankamızda bulunan paramızı başka bir bankadaki hesabımıza veya başka bir kişinin hesabına gönderebiliyorsak, aynı şekilde bir aracı kurumda bulunan hisse senetlerimizi de bir başka aracı kurumdaki kendi hesabımıza veya başka birinin hesabına gönderebiliriz. Bu işleme "Hisse Senedi Virmanı" denir.
Komisyon oranınız nedir? Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
Hisse senetlerini, SPK tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlar veya banka aracı kurumlar üzerinden bir yatırım hesabı açarak alıp satabilirsiniz. Yetkilendirilmiş bu aracı kurumlar sayesinde Borsada işlem gören tüm hisse senetlerinde alım satım yapma imkanı bulursunuz.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Devamlı olarak fon toplam değerinin en az 80%'i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST'te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar 0% oranında, bunların dışında kalan borsa yatırım fonları ise 10% oranında stopaja tabidir.
HİSSE SENETLERİ GELİR VERGİSİNE TABİ MİDİR? İstanbul Borsasında işlem gören Anonim Şirket hisse senetlerinin alım satımını yapan ve kazanç elde eden gerçek kişilerin bu kazançları Gelir vergisinden muaftır.
Nama yazılı hisse senetlerinde hissedarlık hakları, hissenin üzerinde yazan isim veya söz konusu ismin temsilcisi tarafından kullanılırken, hamiline yazılı hisse senetlerinde menkul kıymetin hakları hisseyi elinde bulundurana aittir. Adi hisse senetleri, sahiplerine eşit haklar sağlayan hisse senetleridir.
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
Ortaklık Hakkı: Hisse senedi çıkaran ve sahip olan herkes şirkete ortak olmuş sayılır. Kar Payı Alma Hakkı: Kar payı alma hakkı şirket ortakları için oldukça önemlidir.
Miras payı, diğer mirasçılardan birisine devrediliyorsa miras payı devri sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmalıdır. Burada adi yazılı şekil yeterlidir. Ancak miras payının devri mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye yapılıyorsa devir sözleşmesi noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.
Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri