Her tarikatta ikinci pîr bulunmaz. Mevlâna Celaleddin, Mevlevîliğin; Hacı Bektaş-i, Veli Bektaşîliğin pîridir. Pîrin yattığı, türbesinin bulunduğu dergâha pîr evi, pîr makamı denir.
Sözlükte “ihtiyar, ak saçlı, tecrübeli kimse” anlamındaki Farsça pîr kelimesi tasavvufta mürşid, velî ve şeyh ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Bu kullanıma göre pîr sâlike rehberlik yapan kimsedir.
Pir Evi, Hacı Bektaş Veli Hazretleri'nin kabrinin olduğu en önemli evdir. “Kırklar Meydanı”nın da bu evin içerisinde yer alması buranın önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca, dergâhın en eski yerleşim yeri olan “Kızılca Halvet” de Pir Evi'ndedir.
Sözlükte “ayak üstü durulacak yer, ikametgâh, mertebe, mevki” gibi anlamlara gelen makām kelimesi tasavvuf terimi olarak ahlâk ilkeleriyle sülûkün mertebelerini, velîlerin kabirlerini veya sembolik türbelerini ifade etmektedir.
1. Pîr, Pîr-i Sânî: Pîr: Farsça'da «yaşlı, ihtiyar» anlamında olup tarikatın kurucusu olan sûfîye denir.
İlgili 20 soru bulundu
Allah, tevhit mesajını merkeze alan İslam'ı, insanlığa fıtrat dini olarak göndermiştir. Fıtrat dini olan İslam'da dini bir kurum, kilise, ruhban sınıfı, tarikat, mezhep, şeyh, mürit, kutup, gavs, müceddit gibi kurguların hiçbiri bulunmamaktadır.
1-a) nakşibendi tarikatı
türkiye'de en fazla kolu, en fazla cemaati, en fazla müridi bulunan, siyaset ile iç içe olan, türkiye'nin en etkili tarikatıdır. nurcular da nakşibendiliğin bir koludur. şeyh muhammed nayır erzincani.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Kapı dörttür. Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
Hacı Bektaş'ın Tarikatın oluşumundaki rolü
Bu nedenlerle Hacı Bektaş-ı Veli, Alevi-Bektâşî toplumunun gözünde yolun-yolağın “Piri” ve Tarikat kurucusudur.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan ve 1964'ten beri müze olarak kullanılan bir yapı.
Etimoloji. "Pir" kelimesi Azerbaycan diline Farsçadan (پیر) geçmiş, "yaşlı adam" anlamına gelir. "Ocak" kelimesi Eski Türk'den türemiş, "od" kelimesi ve "+çAk" ekinden oluşmuştur.
Yaşlı ve ihtiyar olan kişiler için kullanılan kelimelerden biri de, pir kelimesidir. Pir kelimesi, yaşlı olan insanlar için tercih ediliyor. Özellikle eski zamanlarda pir sözcüğü çok yaygın kullanılıyordu.
Pir kelimesinin kökeni ise Farsça'dır.
Piro kelimesi Alevilikte lider ve kurucu anlamlarında kullanılmaktadır. Alevilikte bir kişiye saygı duyduğunu göstermek için, o kişiye pirom diyerek hitap edilir. Piro kelimesi, bir konuda çok iyi olan, yani o işin “piri” olarak sayılan ve saygı duyulan kişileri nitelendirmek amacıyla kullanılır.
Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir.
Alevilik ve Şiilikte önemli bir yere sahip olan Ali'nin Zülfikar isimli kılıcın üzerinde Ali Velîyyullah iç kısımda La feta illa Ali La seyfe İlla Zülfikar(Ali gibi yiğit yok Zülfikar gibi kılıç yok.) yazan temsilî bir resmi.
Alevi müziği saz ve söz birlikteliği üzerine kurulmuştur. Öğretinin kültürel kimliğinin korunması, yaşatılması, geleceğe aktarılması ve yeniden inşasında bağlama, bir çalgı olmanın ötesine geçerek çok önemli bir tarihi görevi yerine getirmiştir.
Fenafillah bir vahdet-i vücud kavramıdır. Kul bu makamlarda kendinden ve sıfatlarından fani olarak Hakk'ın sıfatlarıyla beka bulur. Tasavvuftaki en son mertebe olan salah makamının kapısıdır.
Anadolu ve Rumeli kazaskerleriyle İstanbul, Üsküdar, Galata ve Eyüp (İstanbul ve bilâd-ı selâse) kadıları huzurunda bakılan bir davayı taraflardan biri kabul etmezse davanın sadrazamın huzurunda yeniden görülmesi gerekir ve buna “huzur mürâfaası” veya “huzur muhâkemesi” denilirdi.
Hiçlik de bir bakıma öyledir, her şey olduğu için bir süre sonra hiç olmuştur. Gelinen son noktadır, her şeyin son makamı; hiçlik makamıdır.
Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır.
Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi.
Süleymancılık ve milliyetçi gelenek
Örneğin, cemaatin Süleyman Hilmi Tunahan'dan sonraki lideri Kemal Kacar, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) öncülü olan Milliyetçi Cumhuriyet Partisi'nde siyaset yapan bir isim. Ayrıca, Ahmet Denizolgun döneminde Süleymancılar'ın MHP'yi desteklediği dönemler oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri