Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Yapı Kredi Mobil'den kullanabileceğiniz Hisse Satışa Anında Nakit Kredi tutarı hafta sonu dâhil her gün anında hesabınıza geçer, krediniz tek taksit ödemeli bir kredidir ve takas gününde hesabınıza geçecek bakiyeyle otomatik olarak kapanır.
Bir hissenin hesaba geçmesi için iki işlem günü gerekiyor. Borsada saat 10:00'dan 18:05'e kadar yapılacak tüm satışlar 1 işlem günü sayılır.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesabınıza 2 iş günü sonra geçmektedir.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
İlgili 39 soru bulundu
Bu anomalinin geçerli olduğu piyasalarda genellikle hisse senedi getiri- leri haftanın ilk işlem günü olan Pazartesi günü düşük olmakta, his- se senedi fiyatları düzenli bir şekilde Pazartesi günleri bir önceki gü- ne göre düşmekte, Cuma günleri ise bir önceki güne göre önemli oranda yükselmektedir.
Gün içinde saat 15:15 'e kadar hesabınızda bulunan paranın tümünü aktarabilirsiniz. Hafta içi tam iş günlerinde 09:00 – 15:15 arasında dilediğiniz miktarda nakit çıkışı yapabilirsiniz. 15:15 – 18:00 arasında nakit çıkışı yapılamamaktadır.
T+2 demek hisse alım satımlarında paranın 2 gün sonra hesaba geçeceğini ifade etmek için kullanılır.
Borsada ertesi güne emir vermek mümkündür. Yatırımcıların saat 18.15 sonrası girdikleri emirler, ertesi gün için geçerli olur. Bu durum Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası ve diğer tüm kurumlar için geçerlidir.
Borsada T1, paranın 1 gün sonra nakdi olarak çekilebilir olmasını göstermektedir.
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören hisse senetlerinde işlem saatleri açılış, kapanış ve sürekli seans olarak üçe ayrılmaktadır. Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Borsa işlemleri hafta içi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Ancak. Cumartesi ve Pazar günü işlem yapılmaz.
Gün İçi Emir (GÜN): “Gün” emri, borsada hisse senedi alırken veya satarken kullanılan bir emir türüdür. Gün emri verildiğinde, emir yalnızca o gün için geçerli olur ve gün sonunda otomatik olarak iptal edilir. Yani, emir gün boyunca aktif kalacak ve işlem gerçekleşmediği takdirde gün sonunda geçersiz hale gelecektir.
T+1 kavramı paranın 1 gün sonra çekilebilir ve nakit olarak kullanılabilir olan gün sayısı anlamına gelmektedir. Bakiyenin yanında T+1 olduğunda paranın bir sonraki güden itibaren nakit kullanıma açılacağını ifade eder.
Gece saatlerinde borsa üzerinde aktif bir emir verilemez. Ancak bazı aracı kurumlar 7/24 çalışır. Örneğin VIOP üzerinden gece 23.00'a kadar pozisyon açabilirsiniz.
Borsa aracı üzerinden gece ya da çalışma saatleri dışında emir verilirse bu emir beklemeye alınır ve borsanın çalıştığı ertesi iş günü gerçekleştirilir. Borsalar kapalıyken hisse senedi almak için emir verilebilir ancak bu emrin işleme alınması için borsanın açılması beklenir.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil). Kotasyon emirleri girilebilir, değiştirilebilir, iptal edilebilir.
Yani ekranda gördüğün fiyat değeri sen piyasa emrini verene kadar saliseler içerisinde değişebilir. Dolayısıyla verdiğin emir, emri verirken gördüğün fiyattan gerçekleşmeyebilir. Emrin daha yüksek bir fiyatla gerçekleşmesi halinde ise eğer portföyünde yeterli bakiyen yoksa hesap bakiyen eksiye düşebilir.
Kısa vadeli piyasa hareketlerinden kazançlı çıkmayı isteyen yatırımcıların gün içinde bir menkulü alıp satmasına denir. Emir verildiği gün sonuna kadar geçerli olan bu işlem, eşleşme olmadığı takdirde ertesi güne aktarılmadan otomatik olarak sonlandırılır. Söz konusu işlem günde iki seans olarak gerçekleştirilir.
Çarşamba satılan hisse senetleri, eğer o hafta içerisinde resmi tatil düzenlemesi yoksa cuma günü hesaba geçer. Eğer çarşamba satılan hisse, cuma gününün resmi tatil olması halinde ertesi hafta pazartesi günü hesaba geçer. Tatil düzenlemeleri bazı durumlarda Takasbank tarafından açıklanmaktadır.
EFT Saat Kaça Kadar Hesaba Geçer? Bankaların kendi içinde belirlediği farklı EFT saatleri vardır. Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri