Spekülatör dışında bir hissede en çok lot sayısına sahip kişiye tahtacı denir. Tahtacı hisseyi kâr realize etmek ya da tavana sürüp tabana çekerek hissede spekülasyon ve manipülasyon yapabilecek maddi olanağa sahip kişidir.
eskiden her hissenin bir tahtası olur, alım satımlar buraya yazılır ve fiyat belirlenirdi. bu itibarla bir hisseyi alım satımlarıyla istediği gibi yönlendiren yani tahtayı parmağında oynatan adama da tahtacı denirdi.
Borsa işlemlerinde bir seans bittiği zaman seansta satılan hisselere göre yeni seanstaki satışlara ait fiyatların belirlenmesini tahtacı gerçekleştirmektedir. Tahtacı bir seanstaki fiyata göre en düşük ya da en fazla ücreti verebilmektedir. Bu sebeple seanstaki en güçlü olan kişiler tahtacılardır.
Tahtacılar, genel olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık yörelerinde yaşayan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ve kısmen günümüzde ağaç işçiliğiyle uğraşan Alevî Türkmenlerdir. Kızılbaş inancına sahiptirler.
Hisse senetlerinin alım ve satış işlemlerinin yazıldığı ortama “Tahta” denliri. Hisse senedine en fazla alış ve satış emri veren bu şekilde hisse fiyatlarını yukarı ya da aşağı doğru hareket etmesini sağlayan kişiye de tahtacı diyoruz.
İlgili 28 soru bulundu
Tahtacı alt seviyelerden tahtayı yürütmeye yetecek çoğunlukta alımlar yapıp her seviyede alım yapmaya devam ederek hisseyi taşır. Tahtacının kâr marjı yüzdelik olarak alt seviyelerden alıp bekleyen yatırımcı kadar olmaz.
Bu tahtayı düzenleyen kişiye denir. Bir seanstaki hisse senetlerinin fiyatları o seans boyunca toplam alış ve satış fiyatlarına bağlıdır. Bu kişi de işlem yapılırken en yüksek ya da en alçak teklifi vererek hisse senetlerinin fiyatını belirler.
İşlem sırası kapanan hisse senetlerine. borsanın değerlendirme yaptığı süre boyunca alış veya satış emri verilemez. Hisseler ise Takasbank nezdinde saklanır. Bu hisse senetlerinin tahtasının açılma ihtimali olduğu gibi açılmama durumu da söz konusudur.
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Son durumda, alıcıların ilgisi düşmüş satış baskısı ise artmıştır. Bu dinamikler doğrultusunda, hissenin değeri tavan fiyatın altına düşebilir. Borsada sıklıkla yaşanan bu duruma tavan bozmak ya da tavan çözmek adı verilir.
Piyasada işlem gören hisselerden hacmi ve derinliği az olan hisseler sığ hisseler olarak kabul edilmekte. Bu hisse senetleri sığlıklarından dolayı küçük paralarla kolayca manipüle edilebilme özelliğine sahip bulunmaktalar. Bu nedenle spekülatörlerin ve manipülatörlerin gözdesi konumunda bulunuyorlar.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Anadolu'daki Alevi oymaklarından biri olan Tahtacılar, diğer Aleviler 'den farklı özelliklere de sahiptirler. Tahtacı dedeleri ocak denen ve kutsal saygınlığı olan iki soydan gelir; bunlardan biri İzmir'in Narlıdere Köyü'ndeki Yanyatır Ocağı, diğeri Aydın'ın Reşadiye Bucağı'ndaki Hacı Emirli Ocağı'dır.
Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren lisans programlarından (Ekonometri Bölümü, Ekonomi Bölümü, İşletme Bölümü, İktisat Bölümü vb.) mezun olmak, BİST eğitimine katılmak (Borsa hakkında temel eğitim veren sistem), Eğitim sonrası ilgili sınavı geçmek.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Hisse satışının gerçekleşmemesinin sebebi sizin sattığınız miktardan bir alıcının olmamasıdır da denilebilir. Satış emri hisse taban fiyattan işlem görüyorsa da hisse senedi satışı iptali nedenleri arasında yer alır ve satış gerçekleşmez.
Borsa İstanbul'da bir hisse senedinin en fazla kaç tavan yapabileceği belirli bir sayıya bağlı değildir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Borsa İstanbul'da halka arz fırtınası devam ediyor. Ancak uzmanlar, 2010-2014 arasındaki benzer sürece dikkat çekerek, o dönem halka açılan 117 şirketin 17'sinin iflas ettiğini hatırlattı. Geçen yıl enflasyona karşı korunmak isteyenlerin sığınağı olan borsa, 2023'e dalgalı bir seyirde başladı.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınırlama yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden an az 1 adet alabilirsiniz. Yani isterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilir ve hisse senedi satın alabilirsiniz. Tabii ki amaç sadece borsaya girmek değil yapılan yatırım üzerinden para kazanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri