Bu kelime bazı din alimleri tarafından El- İyazü Billah şeklinde kullanılır. El-İyazü Billah Allah saklasın demektir.
(ﺍﺳﺘﻌﺎﺫﻩ) i. (Ar. 'iyāẕ “sığınmak, korunmak”tan isti'āẕe) “Eûzü billâhi mine'ş-şeytâni'r-racîm”, “neûzü billâh”, “esteîzü billâh”, “maâzallah”, “el-iyâzü billâh” gibi Allah'tan yardım ve ilticâ talep eden sözlerden biriyle Allah'a sığınma.
Cevap. Euzü besmele söylemenin sünnet olduğu yerlerde, mesela namazda, esteizu billah denmez. Ancak konuşma esnasında esteizu demek veya el-iyâzü billah demek caizdir.
Kötülüklerden Allah'a sığınıp O'ndan yardım isteme anlamında bir terim.
Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: “Şayet sana şeytandan bir kışkırtma (şeytani bir dürtü) gelecek olursa, hemen Allah'a sığın.” (Fussilet, 41/36.) Yani, “Euzü billahi mine'ş-şeytani'r-racim” de.
İlgili 40 soru bulundu
Namazda istiâze Hanefî ve Hanbelî mezheplerine göre birinci rek'atta, Şâfiîler'e göre her rek'atta sünnettir. Mâlikîler ise bunu farz namazlarda mekruh görmekle birlikte nâfile namazlarda gizli okunmak kaydıyla sünnet kabul ederler. Cemaatle kılınan namazlarda imama uyan kişinin istiâzede bulunması gerekmez.
Bis-mil-lâ-hir-rah-mâ-nir-ra-hîm.) Eûzü besmelenin manası: “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla,” demektir.
Bu nedenle Kur'an okumaya başlayacağımız zaman sadece “Bismillahirrahmanirrahim” dememiz yeterli değildir; besmeleden önce “euzü besmele” çekmemiz, yani “Euzubillahimineşşeytanirracim” dememiz gerekmektedir. Ayet-i kerimede emir, her ne kadar Peygamberimiz (s.a.v. )'e gelmişse de O'nunla birlikte muhatap ümmetidir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Euzu besmelenin yazımı ise şu şekildedir: Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim.
önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele. çekmek sünnettir.
Dualar okunurken besmele çekilmesi sünnet olarak kabul edilir. Bu nedenden dolayı Ayetel Kürsi duası da okunmadan önce euzü besmele çekilmesi gerekir. Kişiler dua veya sure okuyacağı zaman besmeleyle başlar. Ayetel Kürsi genellikle namazlardan sonra daha çok okunur.
Bismillahirrahmanirrahîm" şeklinde yazılıyor. Euzu besmelenin hem Türkçe hem de Arapça yazılışı bulunuyor. Euzu besmele Türkçe olarak "Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm." olarak yazılıyor.
Sonra, Vaslu'l-Evvel mea Kat'ıs-Sâni: (İstiâze ve besmeleyi bitiştirerek okuyup durmak ve sonra sûreye geçmektir). Sonra da, Vaslu'l-Küll: (İstiâze, besmele ve sûreyi bitiştirerek okumaktır).
Burada istenen şey, Kur'an okumaya başlamayacağımız zaman “Euzü billahi mine'ş-şeytan'ir-racim” diyerek, önce “Allah'ın rahmetinden uzaklaştırılmış ve cennetten kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım” duasını okumaktır.
Buna 'Besmele ile başlamak' diyoruz. Yemeğin bir başka kuralı da sağ elle ağza lokma koymaktır. Sağ elle yemek, besmele ile başlamak ve önünden yemek sünnettir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, besmelesiz yenen bir yemeğe şeytanın ortak olacağı şeklinde bizi uyarmıştır.
Yemeğe başlarken besmele çekilmeli, unutulduğu zaman hatırlanan yerde besmeleye yer verilmelidir. Sonradan çekilen besmelenin "bismillahi evveluhu ve ahiruhu" olması müstehabtır.
Besmele Bismillahirrahmanirrahim demektir. Besmele genel olarak ayet kabul edilir. Günlük yaşamda birçok kişi besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltarak kullanıyor. Bismillah ise “Allah'ın adıyla” demektir.
Gece uyumadan önce 21 besmele duası okuyan kişilerin, uykularında cin ve şeytanların kötülüklerinden korunacakları düşünülür. Aynı zamanda 21 besmele ile geri getirme duası da edilebilir.
*Besmeleyi günde 1000 defa okuyanın hem dünyada, hemde ahirette Allah ihtiyaçlarını yerine getirir. *Besmeleyi hergün sabah ve gece 1000 defa okumaya devam eden; sıkıntıdan, üzüntüden ve hatta hapisten bile kurtulur. defa salavat getiren her işinde başarılı olur ve rızkı çoğalır, bereketlenir.
Euzubillahirrahmanirrahim Esirgeyen bağışlayan Allah'ın adıyla demektir. Günlük yaşamda kısaca Bismillah olarak okunmaktadır. Besmele tam olarak da Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde tam olarak da okunabilmektedir. Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim şeklinde okunur.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir. Ettehiyyatü duasından önce besmele çekmek sehiv secdesini gerektirmez...
"Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur. Hadis-i şerifte, "Kur'an-ı Kerime saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı Kerim'in anahtarı, Besmeledir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri