Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
ESR 35. GALVANİZ VE EMAYE KAPLANACAK ÇELİKLER İÇİN KAYNAK ELEKTRODU. Özellikle boruların, tankların ve kazanların, kök paso ve pozisyon kaynakları için rutil-bazik örtülü kaynak elektrodudur. Ayrıca tozaltı kaynağı öncesinde punta kaynakları ve kök altlık kaynakları için de uygundur.
Çelik boru kaynaklarında yüksek nüfuziyet ve elektrot çalışma kapasitelerinden dolayı selülozik elektrotlar kullanılır.
Magmaweld 2.5 elektrot çeşidi yüksek dinamik mukavemet sağlayan yapıları ile çelik konstrüksiyonlar, gemi yapımı, köprü, tank, basınçlı kap ve makine imalatında kullanımı mümkün kılar.
Makina, köprü konstrüksiyonları ve kazan üretimi, karoseri imalatı, çelik mobilya, demir doğrama işleri, ince sacların kaynağı, şasi, oto gövde saclarının kaynağı ve küçük ölçekli onarım uygulamaları diğer kullanım alanlarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Özellikleri ve Uygulama Alanları Paslanmaz çeliklerle alaşımsız çeliklerin birleştirme kaynaklarında ve alaşımsız çelikler üzerinde paslanmaz kaplama uygulamalarında kullanılan rutil örtülü bir elektrodtur.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Piyasada en yaygın kullanılan elektrotlar 2,5 ve 3,25'lik Rutil elektrottur. 3,25 ve daha büyük çapa sahip elektrotların parça kalınlığına göre fazla sınırlamaları yoktur. İş parçasının kalınlığı arttıkça seçeceğimiz elektrodun çapı da yüksek olmalıdır.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Rutil elektrotlarda rutubet oranı tehlikeli bir seviyeye ulaşırsa, 100 – 150'C (1,5-2 saat) kurutma işleyişi uygulanır. Sıcaklığın düşük seviyede tutulması durumunda fırınlama süresi uzatılmalıdır. Kurutma süresince elektrotların durumunu kontrol etmek için zaman zaman kaynak denemeleri yapılmalıdır.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
2)Cihazı topraklı prize taktıktan sonra amper ayar potansiyometresini; a-2.5'luk rutil elektrot yakımın da ince malzemelerin kaynak edilmesinde 0-150 amper ; b-3.25'lik rutil elektrodun yakımın da ve kalın malzemelerin kaynak edilmesinde 125-250 amper; Göre uygun değere getiriniz.
Alın kaynağı, boru sistemlerinde kullanılan en yaygın bağlantı türüdür. Bu kaynak türü, uzun mesafeli veya yer altı boru hatları gibi montaj veya değiştirme gerektirmeyen boru bağlantılarında yaygın olarak kullanılır. Alın kaynağı, basit ve çok yönlü bir kaynaklı bağlantı tasarımıdır.
Doğalgazda en güvenilir bağlantı biçimi kaynak olup kolon hattının kaynaklı yapılması zorunludur. Bu boruların DN 65 mm (dahil) çapa kadar oksi-asetilen, elektrik ark veya argon kaynağı ile, DN 80 mm (dahil) çaptan sonra sadece elektrik ark veya argon kaynağı ile birleştirilmesine müsaade edilmektedir.
Rutil Elektrodlar:
Alaşımsız (karbonlu) düşük alaşımlı yüksek dayanımlı çelikler.
Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri. 20m su derinliğine kadar genel kaynak uygulamaları için tasarlanmış rutil örtülü kaynak elektrotudur. Geçici bakım ve onarım işlerinde tercih edilir.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri