Börülce çok bereketli bir besindir. Her tarife uyum sağlayan, yedikçe yediren bu besin kilo vermek isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir.
Börülce (Vigna unguiculata), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisi. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Börülce, baklagiller ailesinin minik taneli, besleyici bir üyesidir. Yeşil kabukla kaplı koruyucu kıyafetin içinde sayısı değişen ama ortalama 8-10 tanesi olan börülce bitkisi içerdiği vitamin ve protein ile besleyici bir sebzedir.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
İlgili 25 soru bulundu
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Börülcenin diyette tüketimi doktorlar tarafından faydalı bulunmaktadır. İçerisinde bulunan protein sağlıklı bir besin kaynağı olurken, çözünebilen lifler uzun süre tok kalınmasını sağlar. Sindirim sistemini destekleyerek kilo verimini kolaylaştırır.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Taze börülce tanesinde % 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber %20-34 arasında değişmektedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
İçerisinde bulunan flavonoid olan kaempherol sayesinde kan damarlarını koruduğu da biliniyor. Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Börülce lif oranı yüksek bir bakliyat dır.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Börülce, fasulyeye benzeyen bir bitkidir. Bu börülceler iyi gelişmiş bir köke sahip olurlar. Tek yıllık otsu bir bitki olan börülcelerin pek çok farklı tüketim şekli vardır. Bunun yanı sıra börülceler yapısı itibari ile taze fasulyeye çok benzer.
Börülce gaz yapar mı? Börülcenin içerisinde bulunan ve bir tür lif olan rafinoz, bazı kişiler için mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir. Kışa saklamak için ise turşusu, konservesi ve buzluğa atılacak poşetleri hazırlanabilir.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Börülcenin yapısındaki çözünebilen lifler börülcenin içerdiği karbonhidratın kana yavaş yavaş geçmesini sağlayarak şeker dengesinin korunmasına yardımcıdır. Kan şekerini bir anda yükseltip düşürmez. Bu yüzden şeker hastaları tarafından da kolaylıkla tüketilebilir.
Börülcenin 100 gramında 118 kalori bulunmaktadır. Börülcenin 1 porsiyonu (140 gr) 165 kalori, tepeleme 1 çorba kaşığı (20 gr) 24 kaloridir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Sebze (İng: "vegetable"), bir bitkinin -eğer varsa- meyvesi haricinde yenebilen kısımlarının tamamına denir. Örneğin bazı bitkilerin gövdesi, kökleri, yaprakları yenir ve bunlar "sebze" olarak isimlendirilir. Sebze, bilimsel bir terim değildir; dolayısıyla birçok botanik terimler sözlüğünde yer almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri