Müzdelife Vakfesi Müzdelife'de vakfe yapmak vaciptir. Peygamber Efendimiz, Veda haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelife'ye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere inerek yatsı vaktinde akşamla yatsı namazını birleştirerek kıldırdı.
“Hacda, asıl olan, Müzdelife vakfesinden sonra Akabe cemresine yedi taş atılması ve ardından tıraş olunup ihramdan çıkılmasıdır.
Öğle namazını öğle vaktinde ikindi namazı ile birlikte cem-i takdim ile kılar. Namazdan sonra ayakta kıbleye dönerek “Arafat Vakfe”si yapar. Güneşin batmasına kadar Arafat 'ta kalır, vaktini ibadetle geçirir. Güneş battıktan sonra Müzdelife 'ye hareket eder.
Ancak umre ibadeti için Mekke-i Mükerreme'ye gelenler, Hac ibadetinin en önemli rüknü olan Arafat vakfesinin yapıldığı yeri ve Haccın vaciplerinden olan Müzdelife vakfesinin yapıldığı yer ile cemeratın icra edildiği Mina'yı ziyaret etmek isterler.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
İlgili 16 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Bu dağda Müslümanlar hep beraber günahlarının affedilmesi için dua etmektedir. Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
İslam dünyasının hac günü Kurban Bayramı'na denk gelen 10 Zilhicce'dir. Hacı olmayı arzu edenler Kurban Bayramı'ndan 3 gün önce Mekke'ye gider. Kurban Bayramı'nın öncesinde arife gününden bir gün önce Arafat'a gidilir ve orada kalınır.
Arafat'ta vakfeye duran Müslümanlar 18 kilometrelik Müzdelife ve Mina yolunda çok büyük zorluk yaşıyordu... Binlerce otobüs ve yoğun izdiham arasında saatlerce süren yolculuk Hacı adaylarını bedenen çok yoruyordu...
2023 HACCA NE ZAMAN GİDİLECEK? Diyanet'in açıkladığı takvime göre Hac çıkışları 2023 yılında 30 Mayıs-24 Haziran tarihleri arasında olacak. Dönüşler ise 3-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kurada adı çıkanlar ise 13-24 Mart tarihleri arasında kesin kayıt yaptıracak.
Hac ibadetini yerine getiren kişiler, küçük çakılları Mina'da ya da Müzdelife'de topluyor. Hac mevsiminde kullanılan çakıl taşlarının toplam birkaç ton ağırlığa ulaştığı tahmin ediliyor. Taşlar atıldıktan sonra birkaç aşamadan geçiyor.
Arafat ile Harem bölgesi arasında sınır teşkil eden, Arafat dışında kaldığı için vakfe yapmanın câiz olmadığı, Harem'den sayılıp sayılmadığı konusunda ihtilâf bulunan vadi. Mekke'nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Müzdelife, Harem sınırları içinde Arafat ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Haccın vaciplerinden Müzdelife vakfesi burada yapılır. Kur'ân-ı Kerim'de geçen Meş'ar-i Haram da buradadır. Hacılar, Arafat dönüşü gece Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılarlar.
Müzdelife (Arapça: مزدلفة), Hac'da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı ve Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölümdür.
51 Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 57; Tirmizî, “Tefsir”, 3; İbn Mâce, “Menâsik”, 57. Bu fakihlere göre hadiste geçen “haccı tamamlanmış olur” ifadesi, Müzdelife vakfesinin vacip olduğunu gösterir. Zira vacipler, farzı tamamlar.56 Hz. Peygamber'in “Hac Arafat'tır.
Cevap: Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlemiş olduğu programa göre en kısa süreli Hac vazifeniz 13-18 gündür.
İlk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir. Buranın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzaam ziyaret edilir. Burada gerekli olarak ibadetleri yerine getirdikten sonra Peygamber efendimizin doğduğu eve gidilir.
Kutsal topraklara giden Müslümanlar hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilmektedir. Duruma göre haccın süresi 10 gün, 15 gün, 20 gün, hatta bazen 40 – 45 güne kadar dahi uzatılabilmektedir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Âdeti bitmeden Mekke'den ayrılmak zorunda kalan kadın bu hâliyle ziyaret veya umre tavafını yapabilir mi? Âdetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra âdet görmeye başlayan kadınlar, tavaf dışında haccın bütün vazifelerini yerine getirebilirler.
Özellikle tatil, evlilik, sınav, hac ve umre ya da diğer önemli günlerin adet kanaması ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir.
1890), Cebelirahme'nin güney eteğinde 30 ayak uzunluğunda ve 28 ayak eninde Mescid-i Cebeliarafat bulunduğunu, Mekke mollasının arefe günü hutbeyi burada okuduğunu kaydeder. Bugün Cebelirahme'de, tepesine çıkılan bir merdiven ve tepe noktasındaki dikili taştan başka hiçbir şey bulunmamaktadır.
Hz. Peygamber'in uygulaması dikkate alınarak Müzdelife vakfesinin mümkün olduğu ölçüde Kuzah tepesi veya civarında yapılması tavsiye edilmiştir. Resûl-i Ekrem, Vedâ haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelife'ye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere indi.
Hanefîler'e göre Müzdelife vakfesinin zamanı kurban bayramının birinci günü fecir vaktinin girmesiyle başlar ve güneş doğuncaya kadar devam eder, gece boyu Müzdelife'de kalınsın veya kalınmasın bu süre içerisinde orada bulunmak vakfenin sıhhati için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri