Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir.
Börülcenin ana vatanı Hindistan, Güney Asya ve Afrika'dır.
Börülce (Vigna unguiculata), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisi. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir. (L.) Walp.
Börülce tanelerinin göbek kısmındaki siyahlıktan dolayı halk arasında bu bitki karnı kara ve siyah göz olarak da bilinmektedir. Özellikle Ege Bölgesi'nde popüler olan, sıklıkla yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir. Kışın kurusu tüketilebilirken yazın da taze börülce mutfaklarda yerini alır.
Börülce bitkisi tat olarak ekşimsidir. Bunun sebebi ise yetiştiği alanların yüksek oranda iyotlu olmasıdır. Börülce bitkisinin yetiştiği alanlar çoğunlukla deniz kıyılarıdır. Türkiye'de de yüksek iyot oranına sahip Tuz gölü ve çevresinde börülce yetiştiriciliği yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu ve ekşidir.
Genel olarak deniz kenarlarında ve iyotlu topraklarda yetişen deniz börülcesi Türkiye genelinde en çok Gökova bölgesinde yetişir. Deniz börülcesi genel olarak Tuz gölü ve çevresi, Burdur, Tarsus, Ereğli bölgelerinde yetişmektedir. Bu bitki özellikle deniz kenarları olan illerde yetişmektedir.
Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen börülce, özellikle Ege Bölgesi'nde daha çok yaygındır. Kimi yerlerde böğrülce, karnıkara ya da siyahgöz olarak da adlandırılmaktadır.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Yüksek protein kaynağı olan börülcenin faydaları saymakla bitmiyor. Börülce içeriğinde vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minareli bulunur. Bu besinin aynı zamanda kolestrolü düşürdüğü ve şeker hastalığına da faydası olunduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren börülce aynı zamanda kanseri de önlüyor.
Börülce, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılan protein değerince yüksek, yağ oranı düşük bir sebzedir.
Türkçe bögür "böbrek" sözcüğünden +çA sonekiyle türetilmiştir. böğür maddesine bakınız.
Börülce tarımı, 40o N enlemine kadar yapılmaktadır. Bilinen 170 Vigna türünün 120 tanesi Tropik Afrika'da, 22 tanesi de Hindistan ve Güney-Doğu Asya'da bulunmaktadır. Günümüzde iklim koşullarının uygun olduğu tüm kuşaklarda yaygındır.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Börülce çok bereketli bir besindir. Her tarife uyum sağlayan, yedikçe yediren bu besin kilo vermek isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir.
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir. Kışa saklamak için ise turşusu, konservesi ve buzluğa atılacak poşetleri hazırlanabilir.
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Börülce: Göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir. Börülce ( Vigna unguiculata ), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir.
Sulama: Börülce su isteği fazla olan bir bitkidir. Sıcak ve kurak bölgelerde çiçeklenme devresi ile birlikte sulanmaya başlanmalıdır. Bitkinin su ihtiyacı dikkate alınarak 10-12 defa sulama yapılmalıdır. Çiçeklenme devresi başlangıcında sulama bakla bağlamaya yardımcı olur.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Noba Kuru Börülce, buharda ya da suda kolay bir şekilde haşlanarak kullanılabiliyor.
Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzeyen bir tarım bitkisi.
Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz börülceleri süzün ve bir tencereye alıp üstlerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatın ve börülceler yumuşayana dek, kaynamaya başladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri