Pişmiş börülce buzdolabında 3-5 güne kadar saklanabilir. Ancak oda sıcaklığında bekletme süresi 2 saati geçtiyse çöpe atılmalı ve tüketilmemelidir. Pişmiş börülceyi yeterince soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağızlarını bağlayabilirsiniz.
Börülceleri soğuk su içinde soğuyana kadar bekletin. Daha sonra börülcelerin suyunu süzüp, temiz bir havlunun üzerine yayın. Ardından iyice kurulayın. Taze börülceleri kuruladıktan sonra buzdolabı poşetine koyun.
Kaynar suyun içine temizlenen ve doğranan börülceyi atın ve 3 dakika kadar kaynamasını bekleyin. Ardından soğuk sudan geçirin. Arzu edilen miktarda poşetlere dağıtın. Poşetlerin havasını aldıktan sonra güvenli şekilde ağızlarını kapatın ve derin dondurucunuza gönderin.
Börülce, taze fasulyeye kıyasla daha geç pişen bir sebze. Düdüklü tencere kullanmayacaksanız normal tencerede pişmesi 40-45 dakika sürebilir. Tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu yemek piştikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatarak dinlenmeye bırakırsanız, yemeğiniz daha parlak görünür.
- Börülceler sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda bağırsak sağlığını koruyarak kabızlığı giderir.
İlgili 35 soru bulundu
Ege usulü kuru börülce Salatası, Ege Usulü Kuru Börülce Yemeği: Haşlanan börülceleri bir tabağa alınıp soğuması beklenir. Bir adet soğan doğranıp yarım limon sıkılır. Zeytinyağı gezdirilip tuz ilave edilerek harmanlanır. Üzeri doğranmış yeşilbiber ve domatesle süslenir.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Taze börülce; Buzdolabında 1 hafta, buzlukta 10 ay saklanabilir. Kuru börülce; Oda sıcaklığında ve buzlukta aylarca saklanabilir. Pişmişe börülce; Oda sıcaklığında 2 saat, buzdolabında 3-5 gün, buzlukta ise 4-6 ay muhafaza edilebilir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Börülce Salatasının Püf Noktaları
Kuru fasulye gibi uzun sürmüyor haşlanması. Düdüklüde 10 dk yeterli. Hatta akşamdan ıslattığınız takdirde düdüklüye koymaya bile gerek yok.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir. Yemeği ve salatasına yöre mutfağında çokça rastlarız.
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Börülceleri 3-4 saat önceden ıslatın veya bir gece önceden de ıslatabilirsiniz. Daha sonra düdüklüye koyup 20 dakika kadar haşlayın. Düdüklü yoksa bir saate yakın haşlayın. Haşladığınızda kara suyu olacaktır bu yüzden börülceyi süzüp kara suyunu dökün.
Zeytinyağlı Börülce Malzemeleri
Börülceleri, tuz ve karabiberi ilave edip çevirin. Domatesin yarısını ilave edin. Şekeri, sarımsakları ve suyu ilave edin karıştırın. 1 kaşık zeytinyağı gezdirip, kapağını kapatın ve pişirin.
Soğanı tencereye alın ve zeytinyağını ilave ederek hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun. Domates salçasını ekleyin ve biraz daha kavurun. Börülceyi ve sarımsağı ekleyerek 1 dakika soteleyin. Suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika kadar pişmeye bırakın.
Börülceler yıkanıp ayıklanır; elle veya bıçak yardımıyla baş ve uç kısımları atılır.
Kuru börülce akşamdan normal su ile ıslatılır. En az 6-8 saat ıslanmalı.
Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz börülceleri süzün ve bir tencereye alıp üstlerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatın ve börülceler yumuşayana dek, kaynamaya başladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Tohum ekiminden 40-45 gün sonra tazece tüketebileceğiniz börülce 90-100 günde kuru hasada gelir. Bir meyvedeki ortalama tane adedi 10-15 arasındadır. Önerilen: Teras, güneş gören balkonlar, saksı yetiştiriciliği, bahçe ve açık alan tarla yetiştiriciliği için uygundur.
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri