, paradan sıfır atılmadan önce Türk Liralarının üzerindeki banknotlarının arkasında resimleri bulunan kişiler. Mevlana, 10.000 liralarda Mimar Sinan'ın resmi var.
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) - 100 Türk Lirası
Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
200'lik banknotun arkasında Yunus Emre'nin resmi vardır. Yunus Emre, ülkemizin en büyük ozanlarından biridir. Kaynaklarda Yunus Emre ile ilgili Anadolu'ya göç eden ozanlardan olduğu ve 1238 tarihinde doğduğu belirtilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
500 liralık banknotun üzerinde kimsenin fotoğrafı olmayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Güven Pado'nun iddiaları yalanlayan açıklaması da gazetelerde yer aldı. Pado, “Bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır ve polemik için söylenmiştir” dedi.
Fatma Aliye 1862'de İstanbul'da doğdu. İlk olarak kariyerine 1889'te George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı. Bu çalışmasında “Bir Hanım” rumuzunu kullanan Aliye; felsefe, yaşam öyküsü ve roman türündeki diğer yapıtlarında "Mütercime-i Meram" rumuzunu kullanmayı tercih etti.
10 TL'nin arkasındaki resim Cahir Arf'a ait. 10 TL'nin arkasındaki kişi Cahir Arf'tır. Dünyaca ünlü bir matematikçi Cahir Arf, Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimlerin isim babası.
Cahit Arf,1910 yılında Selanik'te dünyaya geldi. 1938'de Göttingen Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 1962 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde görev yaptı. Sonra Robert Kolejinde matematik dersleri verdi. 1964 'te Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Kolu Başkanı oldu.
En küçük kâğıt para olan 5 liralık banknotta bilim tarihi profesörü Aydın Sayılı'nın portresi vardır. 100 liralık banknotun arkasında bestekâr ve müzisyen Itri (Buhurizade Mustafa Efendi)'nin portresi vardır. 10 liralık banknotun arka yüzü matematikçi Cahit Arf'ın portresini taşır.
Arka yüzünde ise TBMM'nin ilk binası yer alıyor. Basımı yapılan gümüş ve bronz hatıra paraların satışı da sürüyor. Bronz ve gümüş hatıra paraların arka yüzü tedavül hatıra paralarla aynı olsa da ön yüzü farklı. Bronz ve gümüş hatıra paraların ön yüzünde TBMM'nin 100. yılına ithafen 100 sayısı bulunuyor.
500 liralık banknot iddialarının asılsız olduğu öğrenildi.
100 TL'NİN ARKASINDA KİM VAR? 100 TL'nin arkasındaki resim Itri'ye ait. 100 TL'nin arkasındaki kişi Itri'dir. Asıl ismi Buhurizade Mustafa olan ve çiçekçilik-meyvecilikle uğraştığı için Itrî lakabını alan Türk bestekardır. Itrî'nin Neva Kâr'ı Klâsik Türk Musikisi repertuvarının en yetkin eseri olarak kabul edilmekte.
200 Türk Lirası (72 x 160 mm)
Arka yüzünde ise Yunus Emre'nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238 – 1320 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir Türk halk şairidir.
Türk lirası (TL; sembol: ₺; kod: TRY), Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir.
Tasarım. 160 x 72 milimetrelik büyüklüğü ile en büyük Türk banknotu olan 200 TL mor renktedir. İlk tertip diğer banknotlar gibi ön yüzünde Atatürk portresi taşımaktadır. Portreyi çevreleyen mavi ay yıldız motifi ve turuncu renkte sekizgen şekil barındırmaktadır.
1997 yılında 5 milyonluklar piyasaya girdi, ancak sadece 2 yıl tahtta kalabildi, 1999'da da pazartesiye kadar hakimiyetini sürdürecek olan 10 milyonluk banknotlar basıldı.
1 Ocak 2005 tarihinden 1 Ocak 2009 tarihine kadar 1 YTL olarak, 1 Ocak 2009'dan itibaren ise 1 TL olarak isimlendirilmiştir. 2023 yılında, maliyeti yükselen 1 TL'nin gramajı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 8,1 gramdan 6,6 grama düşürülmüştür.
Aydın Sayılı, 10 TL'nin arka yüzünde matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL'nin arka yüzünde edebiyatçı, felsefeci Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde bestekar Itri, 200 TL'nin arka yüzünde de Yunus Emre portreleri bulunacak.
Merkez Bankası'nın başkanı değişti, paralardaki başkan imzaları da değişecek. Tedavüldeki tüm banknotlarda bulunan Serdengeçti imzalarının yerini Durmuş Yılmaz'ın işte bu imzası alacak.
Aydın Sayılı, 10 TL'de Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de mimar Kemalettin, 50 TL'de Fatma Aliye, 100 TL'de Buhurizade Mustafa Itri Efendi, 200 TL'de Yunus Emre resimleri yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri