İlk paragrafta da belirtildiği üzere nöbetçi öğretmenler o gün söz konusu dersi boş olan sınıfta müfredatı uygulayarak ders işlerlerse ek ders ücreti alırlar.
Nöbetçi öğretmenler, sırasıyla belirlenir ve her nöbetçi öğretmen, bir sonraki nöbetçi öğretmeni belirler. Boş derse girdiği durumlarda, ek ders hakkı olup olmadığı konusu ile karşılaşılır. Boş derse girerken, öğrenciler yoktur Ek ders hakkı yoktur.
Bu duruma göre okullarda boş geçen derslere; müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları gireceklerdir.
(7)Nöbetçi öğretmen, o gün gelmeyen öğretmenleri tespit ederek ilgili müdür yardımcısına bildirir, boş geçen derslere girerek defteri "Nöbetçi Öğretmen" yazarak imzalar; öğretmenlerin durumlarını ve boş derslerin nasıl doldurulduğunu nöbet defterine geçirir.
Milli Eğitim Bakanlığı görüş yazısına binaen artık boş geçen derse girmek üzere görevlendirilen nöbetçi öğretmenlere ek ders ücretleri görev yaptıkları okul/kurum tarafından ödenecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Nöbetçi öğretmen, o gün gelmeyen öğretmenleri tespit ederek ilgili müdür yardımcısına bildirir, boş geçen derslere girerek defteri "Nöbetçi Öğretmen" yazarak imzalar; öğretmenlerin durumlarını ve boş derslerin nasıl doldurulduğunu nöbet defterine geçirir.
Evet,mevzuatta var.Nöbetçi öğretmenin dersi varsa müdür yardımcısı girer.
öğretmenler kurulu toplantısında nöbetçi öğretmenin 5 dakika derse geç gitmesi kararlaştırıldı .
nöbetçi öğretmenlerin boş geçen dersleri doldurması nöbet görevinin esasları içinde yer almamasına rağmen, nöbetçi öğretmenlere kendi derslerinin dışında boş olan dersleri doldurma görevi verilmekte ve bu görev karşılığı bir ücret de ödenmemektedir.
Öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. İlgili mevzuatına göre, öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir.
Boş derslere girmeleri uygun değildir.
Bir okulda öğretmenlerin ders saatlerine göre herhangi bir günü boşaltılabilecek uygunluktaysa bunun yapılmamasının geçerli bir nedeni olmalı ve kamu yararı gözetilmelidir. Hele ki okulda başka bir öğretmenin veya öğretmenlerin ders saatlerine göre boşaltılmış ise diğer öğretmenlerinde bu uygulamayı isteme hakkı var.
Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir. Örnek: a) Öğretmen okulda haftada 21 saat derse giriyorsa + 19 saat, b) Öğretmen okulda haftada 30 saat derse giriyorsa + 10 saat kurs verebilecektir.
Branş öğretmeni haftada kaç saat derse girerse girsin en fazla 20 saat toplam ek ders alabilir. Ek dersi 20 saatten fazla olsa bile 20 saat ek ders alır. Örneğin haftada 34 saat derse giren bir öğretmenin haftalık alması gereken ek ders sayısı 20 saat olmalı ancak bu öğretmene 20 saat ek ders yazılır.
Öğretmen nöbeti esnasında boş geçen ders olmaması durumunda, haftalık 3 saatlik nöbet ücretini almaktadır. Aynı öğretmenin, nöbet görevinde boş ders olması ve bu derse girmesi durumunda da aynı ücreti alması "eşit işe eşit ücret" ilkesine terstir.
Sonuç olarak nöbetçi olmayan öğretmenin boş derse girmesi gibi bir zorunluluğu yoktur.
Bazı okullarımızda öğle arasını idare etmek üzere yeterli idareci bulunmakta, bazılarında bulunmamakta ya da nöbet alanı çok/az olabilmektedir. Bu nedenle okullar arasında uygulama farklılıkları olabilir. Fakat okul idareleri bugünden itibaren tedbir alarak nöbetçi öğretmenlere dinlenme için zaman vermek zorundadırlar.
3861. Madde 1 – A) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek okullar öğretmenleri maaşları karşılığı olarak haftada oniki saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bu öğretmenlere, okullarında veya dengi okullarda ihtısasları içinde haftada altı saate kadar ücretle mecburi ek ders verilebilir.
Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
MADDE 44 – (1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez.
çünkü yönetmeliğe göre nöbet görevi öğretmene dersinin en az olduğu günde verilir. boş gününde verilemez.
c) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
Nöbet çizelgesi görev mahalline asılır. (3)Nöbetçi öğretmen nöbet süresince zaruri sebepler dışında nöbet yerini terk edemez. Ani ve benzeri mazeretin meydana gelmesi halinde okul idaresinin izni ile nöbeti başka bir öğretmene devredebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri