Bu kelimenin doğru kullanımı yok saymak şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
TDK'ya göre metot kelimesinin doğru yazılışı "metot"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu resmi web sayfasında yer alan bilgilere göre yok olmak ve yok oluş kelimeleri ayrı yazılmaktadır.
Arapça kökenli bir sözcük olan mana, hakikat, maksat ve cevher anlamına gelir. Yazımı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri olan mana, anlam sözcüğüyle eş anlamlıdır.
İlgili 27 soru bulundu
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
YOK SAYMAK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin yok saymak mı, yoksaymak mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yok saymak şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Bu kelime çoğu kişi tarafından "yokoluş" şeklinde yanlış yazılmaktadır. Ancak TDK'ya göre yok oluş kelimesi " yok oluş" şeklinde yani ayrı yazılır.
Bu kelimenin "arttırmak, artırmak mı" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Artırmak şeklinde olmalıdır.
UYARI: Bazı alıntı kelimelerde yumuşama olmaz: ahlak / ahlakın, cumhuriyet / cumhuriyete, evrak / evrakı, hukuk / hukuku, ittifak / ittifaka, sepet / sepeti, tank / tankı vb.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Yok-yer (non-lieu) kavramı ilk kez, Mark Augé tarafından 1992 yılında yazılmış olan “Non-Lieux, Introduction à une Anthropologie de la Surmodernité” başlıklı kitapla gündeme geldi.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Farsçada yek bir demektir. Pare ise hem parça hem de adet ve sayı manasına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan yekpare sözcüğü, cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: ''Yekpare ev'' - ''Yekpare kalem'' Ek olarak bu kelime, birinin özel olduğunu söylemek için kullanılan sevgi sözcüklerinden biridir.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Kelimenin yazımı ile ilgili yanlış mı yoksa yalnış mı şeklinde tereddüt yaşanır. Türkçede yalnış şeklinde yazılan ve kullanılan bir kelime yoktur. Bu nedenle yanlış kelimesinin "yanlış" şeklinde yazımı doğru kullanımdır.
Yok oğlu yok TDK sözlük anlamı şu şekildedir: aranıp da bulunmayan kimse veya şey için kullanılan bir söz.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri