Sonuç olarak Yargıtay'ın son kararları doğrultusunda; kiracı tarafından boş tarihli olarak imzalanıp kiraya verene teslim edilen tahliye taahhüdü daha sonraki süreçte doldurulup dava veya icra takibi yoluna başvurulması halinde geçerli kabul edilecektir.
Kiracının tahliye taahhütnamesi ile tahliyesinin dava yoluyla sağlanmasında, TBK 352 hükmü kapsamında belirlenen şartların varlığı aranır. Buna göre ev sahibi, taahhütnamede tahliye tarihi olarak belirlenen günden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır. Bu dava, sulh hukuk mahkemesinde görülür.
Taahhütnamenin boş olarak verildiği ve tarihlerin sonradan doldurulduğunu iddia edilse bile geçerliliğini etkilemez. Taahhütnamenin sonradan doldurulduğunun yazılı belge ile ispat edilmesi gerekmektedir.
Bu nedenle boş olarak verilen tahliye taahhüdünün sonradan doldurulması, Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesi kapsamında suç teşkil eder.
Diğer bir ifadeyle tahliye taahhütnamesi ile kiracı, belirli bir sürenin tamamlanması ile kiralananı boşaltacağını ifade ederse kiraya verenin belirlenen süre sonunda kiracıyı çıkarma hakkı bulunur. Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunumuzun 352 ve devamındaki maddelerinde düzenlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Kiracı sadece adını soyadını yazıp ve imza atmak suretiyle tahliye taahhüdünde bulunur. Kiraya veren kiracıyı çıkarmak istediğinde boş tahliye taahhütnamesini kendisi doldurur. Ardından, icra dairesi veya mahkemeye başvururarak kiracıyı tahliye eder.
Kiraya veren veya emlakçılar tarafından kira sözleşmesinin başlangıcında boş olarak alınan tahliye taahhütnamesinin Türk Borçlar Kanunu'na göre kiralananın tesliminden önce alınması kanuna aykırıdır.
Tahliye taahhüdünün kiralananın tesliminden önce düzenlenmesi, tarafların arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulması sebepleriyle geçersizliğinin kabul edilmesi için ispat yükü kiracı tarafa ait olacaktır.
Kira sözleşmesinin en başında boş tahliye taahhütnamesini geçersiz kılmak mantıklıdır. Bunun için kira sözleşmesini vekil ile yaptırabilirsiniz. Ya da noterden aynı gün ihtarname gönderilebilir. Evli kiracılarda ise kira sözleşmesine taraf olarak tahliye taahhütnamesi geçersiz kılınabilir.
Yargıtay içtihatlarına göre boşaltma tarihi olarak herhangi bir ayın gösterildiği taktirde bundan ayın son günü anlaşıldığını belirtmiştir. İrade sakatlığı (hata, hile, korkutma) sonucu verilen tahliye taahhütnameleri geçersizdir. Bu şekildeki sözleşmelerin hukuki niteliği iptal edilebilirliktir.
Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları; yazılı olması, kiracının serbest iradesine dayanması ve kira sözleşmesinden sonra kiralananın kiracıya tesliminden sonra imza edilmiş olmasıdır. Yargıtay'ın güncel uygulamalarına göre kira sözleşmesiyle aynı gün imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersizdir.
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı, icra dairesine yazılı veya sözlü olarak itirazda bulunma hakkına sahiptir. Kiracının bu itirazı üzerine icra takibi durur.
Bu taahhüde rağmen kiracı kiralananı boşaltmazsa, kiraya veren taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içinde taşınmazın bulunduğu icra dairesine başvurmak veya Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmak suretiyle kiracıyı tahliye edebilir.
Bu süreç yaklaşık altı ila sekiz ay arasında sürebilir. Tahliye taahhütnamesi icra takibi yoluyla kullanılması hem zaman hem maliyet açısından kiraya verenin lehinedir.
Eğer borçlunun itirazları haklı ise alacaklı %20'den az olmamak kaydıyla İcra İnkar Tazminatı'na mahkum edilir. Unutmamak gerekir ki, İtirazın İptali ve İtirazın Kaldırılması yargılaması sırasında tahliye de talep edilebilmektedir. Ayrıca haksız şekilde imzaya itiraz eden borçlu %10 para cezasına çarptırılır.
Kiracı tarafından tahliye taahhüdünün altındaki imzaya ve tanzim tarihine itiraz edilir ise takip derhal durdurulur. Bu halde itirazın kaldırılmasını talep gerekmektedir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kira taahhüdünün adi yazılı şekilde yapılmış olması halinde imzaya itiraz mümkündür ancak taahhütname noter huzurunda yapılmış ise resmi yazılı şekilde yapılmış olacağından bu durumda imzaya itiraz edilebilmesi mümkün olmayacaktır.
Tahliye taahhütnamesi, bir sözleşme olduğundan normal şartlarda ancak iki tarafın ortak iradesiyle iptal edilebilir. İptaline ilişkin anlaşmanın yazılı olması gerekmez; ancak yazılı yapılan tahliye taahhüdünün iptaline ilişkin sözleşmenin de yazılı yapılması ispatı bakımından önem arz eder.
Tahliye taahhüdünde mutlaka kiralananın boşaltılacağını ve boşaltma tarihini belirtmelidir. Aksi takdirde tahliye taahhüdü geçersiz olur. Kiracı kiralananı boşaltmazsa, tahliye taahhüdünde yazan boşaltılması gereken tarihten itibaren bir ay içerisinde tahliye için dava açılabilir.
Tahliye taahhütnamesinin iptali her zaman mümkündür. Ancak bunun için tarafların iradelerinin bu yönde uyuşması gerekmektedir. Bunun dışında irade sakatlığı hallerinin birinin mevcut olması durumunda iptal edilebilir. Örneğin aldatma, korkutma veya yanılma hali varsa 1 yıllık süre içinde iptal edilebilir.
Bu hüküm uyarınca borçlunun süresinde tahliye emrine itiraz etmesi halinde takibin icra müdürlüğünce durdurulması gerekir. Aksi yönde verilen karar, bir hakkın yerine getirilmemesi niteliğinde olup, İİK'nun 16/2. maddesi uyarınca süreye tâbi olmaksızın şikayet konusu yapılabilir.
Tahliye Emrini alan kiracı, yedi gün içerisinde, yazılı veya sözlü olarak icra dairesine itirazı bildirir.
Tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibine itiraz dilekçesinde, kiracı tarafça taahhütnamedeki tarihin inkar edilmesi halinde, kiraya veren tarafından açılacak davada görevli mahkeme icra mahkemesi değil, sulh hukuk mahkemesi olacaktır.
Diğer bir deyişle tahliye taahhüdünün kiraya veren için sağladığı korumanın devam edebilmesi için kiracı tarafından taahhüt edilen tahliye tarihinin sona ermesi ile periyodik olarak yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri