İDDET (BEKLEME) MÜDDETİ / BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için 300 günlük zorunlu bekleme süresi vardır.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Boşandıktan sonra tekrar evlenmek için beklenmesi gereken bir süre var mıdır? Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür.
Her ne olursa olsun, mahkeme kararıyla da olsa eski karı koca özgür iradeleriyle evlenmek isterlerse Kur'ân buna engel değildir. Kur'ân'ın amacı kadının özgürlüğüne müdahaleyi önlemek, onun özgür iradesiyle hareket etmesini, erkeğin baskısından ve tasallutundan kurtulmasını sağlamaktır.
Necmettin Nursaçan'da bu soruya boşandıktan sonra çiftlerin iki ayrı birey olduğunu aynı evde kalmalarının caiz olmadığını belirtti. Nursaçan, mecburiyet olduğu takdirde ise mahremiyet kurallarına uyularak ayrı odalarda ve çok dikkat edilerek yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.
İlgili 28 soru bulundu
Özetle kadınsanız ve boşandığınız eşinizle yeniden evlenecekseniz aile mahkemesine başvuru yapmalısınız. Boşandığınız eski eşinizden başka biriyle evlenecekseniz öncelikle aile mahkemesine başvuru yapmalı, akabinde hakim tarafından sevk yazısıyla düzenlenecek doktor raporu aile mahkemesine sunulmalıdır.
Devletin mali desteğini almak için boşanmış olmak bir kriter değildir. Boşanan, kocası vefat eden veya herhangi bir neden dolayı muhtaçlık durumu yaşayan kadınlarımız belediye yardımı alabilir, dul ve yetim maaşı bağlatabilir.
Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
14- Hanımını başka başka üç zamanda birer kere boşarsa, üç defa (Boş ol) veya (Boşadım) derse yahut bir defa (Üç kere boşadım) derse, geri dönüşü olmayacak şekilde nikâh bozulmuş olur.
Soru: Eşlerin karşılıklı sinir esnasında psikolojik olarak üç kez boş ol denilerek karar almalarının hükmü nedir? el Cevab: Üç talakla boşsun ifadesiyle erkek eşini boşamış olur. Sünnete uygun bir boşama olmaz.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Boşanan kadın bekleme süresi tamamlandıktan sonra ikinci evliliğini gerçekleştirebilir. Diğer şekilde ise boşanan kadının doğurmasıdır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz günlük süre içinde doğum yaparsa süre bitmiş sayılır ve kadın tekrar evlenebilir.
TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır. Evli olan kişi evlendiği kişinin ikinci nikahı olduğunu bilmesine rağmen evlenir ise kendisi de ceza alacaktır.
Evlilik bağı sona erer. Karşılıklı haklar düşer. Sadece iddet süresince kadının koca evinde kalması ve nafakasının koca tarafından sağlanması hakkı devam eder.
Nikah bir defa kıyılır ve talak vuku bulmadıkça bir daha bozulmaz. Bu bakımdan nikah tazeleme olayı yapılması gerekmez.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Diyanet'in "Baldızla zina nikahı bozar mı?" sorusuna verdiği cevap gündeme oturdu! Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.
Erkek kadına seni 3 talakla boşadım dediğinde kadın boşama gerçekleşir. Kadın erkekten aldığı yetkiyi kullanarak boşadım dese boşa gerçekleşir. Mahkeme de zina 4 şahitle ispat edildiğinde mahkemenin boşaması anında gerçekleşir.
Bir defada iki veya üç talakla boşamanın hükmü nedir? İslâm'a göre evli çiftler arasında üç bağ vardır. Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.
İslâm Dini erkek erkeğe (homoseksüellik) ve kadın kadına (sevicilik) cinsel ilişkiyi haram kıldığı gibi, kadın eşe anüs ilişkiye girilmesini de yasaklamış; haram kılmıştır. Bu yasaklama, kişinin kendi karısını da, yabancı kadınları da içine almaktadır.
el Cevab: Boşanmanın islâm fıkhında ki şartları oluşuyorsa resmi boşanma aynı zamanda dini boşanma olur. Mahkeme boşamaya karar verdiğinde islâma göre geçerli bir sebebe dayanmazsa verdiği boşama kararı geçersiz olur. Mahkemenin boşadığı kadının dini nikâhı devam eder.
İslam hukukunda boşanma hakkı
Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir.
2023 Ocak'ta en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 TL'ydi. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı bilgileri haberimizde. 2023 en düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? TÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı Haziran ayında aylık bazda yüzde 3,92, yıllık bazda ise yüzde 38,21 olarak gerçekleşti.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafaka
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri