Sultan Birinci Murad Han, “Sultanü'l-guzât ve'l-mücahidîn” idi[4]. 19 Eylül 1921'de “Sakarya Melhame-i Kübrası”nı zaferle taçlandıran ve Türk milletinin iman ve ümidini tazelendiren Mustafa Kemal Paşa'ya da Türk milleti, Büyük Millet Meclisi marifetiyle, gâzilik unvanını müşirlik rütbesiyle birlikte ve oy birliği ile ...
Ayrıca Orhan Gazi, sultan unvanını kullanan ilk Osmanlı hükümdarıdır. 1357'de Orhan Gazi'nin ölümüyle yerine kardeşi Birinci Murad geçmiştir.
1362) “gaziler sultanı” (sultanü'l-guzât), “gazi oğlu gazi” (gazi ibnü'l-gazi) şeklinde anılmaktadır.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
2 Oca 1642 - 6 Oca 1693
Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
İlgili 23 soru bulundu
Annesi Türk asıllı olan son padişah Kanuni Sultan Süleyman olmuştur.
Sultan I. Mustafa ağabeyi Sultan I. Ahmed'in vefatı üzerine 22 Kasım 1617'de hanedanın en yaşlı mensubu olarak tahta geçti. Osmanlı padişahlarının on beşincisi olan I. Mustafa devlet meseleleri ile ilgilenmediğini ifade ederek saltanatı kabul etmediyse de bu durum, devlet erkânı tarafından göz önüne alınmadı.
Yıldırım Beyazid Han'ın İstanbul'u iki defa kuşatması ise fetih arzusu ve Bizans imparatorunun Osmanlılara karşı yaptığı yanlışların sonucudur. 1396 yılında gerçekleştirilen ikinci kuşatma da başarısız olan padişah, 1402 Ankara Savaşı'nda Timurlulara yenilerek esir düşer ve ölür.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
1396'da Yıldırım Bayezid, İstanbul'u üçüncü kez kuşattı, ancak sonuç alamadı. 1400'de Bizans imparatorunun Avrupa ülkelerini yeni bir haçlı seferi için örgütlemeye çalışması üzerine Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dördüncü kez kuşattı. Timur'un Anadolu'ya girmesi üzerine kuşatma kaldırıldı.
Osmanlı Devleti'nde pek çok konuda olduğu gibi adalet anlayışında da zirve noktasına Kanûnî Sultan Süleyman döneminde ulaşılmıştır.
İlk devirlerde Osmanlı padişah hanımları için kadın kelimesinin Arapçalaşmış şekli olan hâtun unvanı kullanılırdı.
Osman Bey Dönemi Olayları
Osman Bey döneminde ilk defa bakırdan Osmanlı parası basıldı. Ayrıca Osmanlı vergisi de konulmuştur. Osman Bey'in lakabı ise Fahrüddin olarak bilinmekteydi. Osman Bey döneminde ilk kez kadı ataması da yapılmıştır.
Osmanlının en güzel sultanı olarak bilinen Hürrem Sultan'ın naşı Süleymaniye Camii kapsamında yer alan türbede bulunuyor. Bu türbenin hemen yan kısmında yer alan türbede ise döneme damgasını vurmuş ve Osmanlı denildiği zaman ilk olarak akla gelen padişah olan Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarı bulunmaktadır.
Hem kız hem de erkek isminde kullanılan Sultan, Kur'an'da birçok ayette geçmektedir. Sevilen, beğenilen, baş tacı edilen.
Teoman (Çince: 頭曼單于 Touman; taht MÖ 220 - MÖ 209), Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Hun devlet adamı Tuvu Tanhu'nun (Tuvu Bey) oğlu ve Mete Han'nin babası. MÖ 3. yüzyıl dolaylarında yaşayan Teoman, bilinen ilk Hun (Hiung-nu) hükümdarıdır.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
Murad'ın 1. Kosova Savaşı'nda 1389'da şehit edilmesinin ardından tahta geçen Bayezid'e, seri bir şekilde at kullanması, savaşlarda çok hızlı manevralar yapabilmesi, ani ve süratli fetihleri dolayısıyla "Yıldırım" lakabı verildi.
Geldikleri bu bölgede Bayan Han önderliğinde yeni bir devlet kuran Avarlar, Sasanilerle bir ittifak kurmuşlar ve 619 ile 622 yıllarında olmak üzere iki kez İstanbul'u kuşatmışlar fakat başarılı olamamışladır. İstanbul kuşatmasında yaşanan bu başarısızlık Avarları iyice zayıflatmış ve bu devlet 805 yılında yıkılmıştır.
İstanbul'u kuşatan ilk Türk Devleti Avarlar'dır.
Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir. Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
Osmanlı'nın "Kadın" Padişahı: Hatice Turhan Sultan - YouTube. Bu hafta Faruk Pekin'den, Osmanlı'yı 5 yıl boyunca yönetmiş, Osmanlı'nın ikinci atası sayabileceğimiz Hatice Turhan Sultan'ı dinliyoruz. Hatice Turhan Sultan, Kösem Sultan'la girdiği güç savaşını kazanarak bir nevi "Osmanlı'nın yeni Padişah'ı" olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri