Maddesine göre boşanma davasının sonrasında nafaka davası açılabilmesi için zamanaşımı süresi belirtilmiştir. Kanunda da belirtilen bu süre hak düşürücü süredir ve bu süre içinde dava açılmazsa, bunun sonrasında da dava açılamaz. Kanunlarımız tarafından belirtilen nafaka davası zamanaşımı süresi 1 yıl olmaktadır.
Evlilik birliği içerisinde evi geçindiren kişiden talep edilen bu meblağ aynı zamanda ortak çocuklar için de talep edilebilmektedir. Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Dava Sonrasında İştirak Nafakası için Dava Açılabilir Mi? Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafaka istenmemişse karar kesinleştikten sonra yeniden istenmemesi adına bir engel bulunmamaktadır. Çocuğun menfaati her zaman üstün olduğundan velayeti alan eş, çocuğa nafaka ödenmesi adına talepte bulunabilecektir.
Çünkü böyle bir durumda tarafların boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin aralarındaki ihtilafı nihai olarak çözdükleri ve ilişkilerini tasfiye ettikleri kabul edilir. Bu itibarla anlaşmalı boşanmadan sonra artık boşanma sebebiyle tazminat istenemez. Bu bakımdan dava reddedilmelidir.
Birikmiş nafaka olarak geçmişe dönük son 10 yıllık nafaka alacağını talep edebilir. Geçmişe dönük olarak nafaka isteyebilmek için nafaka alacaklısı olmak gerekmektedir. Yoksulluk nafakasını eski eş talep edebilirken iştirak nafakasını talep edecek olan çocuk ise on sekiz yaşını tamamlamalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Tanımdan da anlaşılacağı üzere, nafaka yükümlüsünün ödemekle yükümlü olduğu nafakayı ödememesi durumunda birikmiş nafaka borcu gündeme gelmekte ve ödenmeyen nafaka geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilmektedir. Bu hususta geçmişe dönük nafaka iadesi için tek koşul ise nafaka alacaklısı olmaktır.
Bunun için boşanma davasının kesinleşmesi gerekir. Boşanma davasının kesinleştiği tarihte yoksul olan taraf nafaka talepli dava açabilir. Bu davanın boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde açılması gerekir, aksi halde zamanaşımına uğrar.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Kesin olarak bir şey denemezse de ortalama olarak 4000 TL alan bir kişinin 750,00 TL – 1.000,00 TL arasında yoksulluk nafakası ödemesi makul kabul edilebilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir. Süresiz Nafaka, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafaka
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Konusu nafaka olan davalar, kamu düzeninden ileri gelmekte ve nafaka davasında basit yargılama usulü uygulanmaktadır. Basit yargılama usulünde olan davalar en fazla iki üç celse sürmektedir. Kesin süre verilemez ancak en fazla 4-5 ay sürmektedir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası, süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılmasına karar verilmedikçe, yahut nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sonlandırana erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam eder.
Nafakanın iki temel unsuru vardır bunlardan biri yoksulluğa düşme tehlikesi diğeriyse nafaka ödeyecek tarafın nafaka talep eden taraftan daha kusurlu olmasıdır. 2023 Yılı asgari ücretli ne kadar nafaka öder sorusuna cevap olarak çok olağandışı haller haricinde aylık 900 TL diyebilmemiz mümkündür.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Ancak nafaka davasının açılabilmesi için nafaka alacaklısının icra takibini başlatması ve ödeme emrinin tebliğ edilmesinden sonra 1 aylık sürenin dolması gerekmektedir. Nafaka borçlusunun nafaka borcunu 1 ay ödemediğinde bile nafaka alacaklısının şikâyetiyle icra takibi başlatılabilir.
Yoksulluk Nafakasının sonradan talep edilebilmesi için boşanmadan itibaren 1 yıl içerisinde zamanaşımına uğramadan dava açılması gereklidir.
Nafaka alacağına dair bir mahkeme kararı üzerinden 10 yıl geçse dahi o mahkeme kararı geçerlidir. Ancak; Mahkeme ilamı zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar. Nafaka borçlusunun zamanaşımı def'ini ileri sürmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri