Hayır, vizenizin güncel pasaportunuzda yer almasıgerekmektedir. Evlilik, boşanma vb. ad/soyad değişiklikleri sebebiyle güncel olmayan pasaportunuz ile vize geçerliliğini kaybetmektedir.
Amerika vizeniz soyisminiz değişse de geçerli olmaktadır. Soyisminizin değişmesine neden olan resmi evrakların seyahat esnasında yanınızda olmasına dikkat ediniz. Ayrıca vizeniz dolmadan da yeni vize başvurusunda bulunup yeni soyisminize göre vize başvurusu yapabilirsiniz.
Eski pasaportumdaki geçerli vizeleri yeni pasaport aldığımda da kullanabilecek miyim? Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.
Soyadı Değişikliği Durumunda Önceki Vizemi Kullanabilir Miyim? Merhabalar, Evlilikten dolayı soyadınız değiştiği zaman evlilik cüzdanı gibi kanıtlayıcı belgeler ile seyehat edebilirsiniz. Seyehat ile alakalı bir sorun yaratmamaktadır.
Merhaba İrem Esendemir, Geçerli bir Schengen vizeniz varken evlenip soyadınız değiştiyse pasaportunuzu yeniledikten sonra yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Öncelikle iyi haberi vermek istiyorum; evlendikten sonra yurt dışına eski pasaportunuzla gidebiliyorsunuz, ancak ya eşinizin soyadını direkt alacaksınız ya da kendi soyadınızla birlikte kullanacaksınız. Adınızda bir harf bile değişse tüm bu prosedürleri tek tek halletmeniz gerekiyor.
Seyahat dokümanlarındaki pasaport, kimlik ve bilet bilgileri aynı olmalıdır. İsim değişikliklerinde pasaportun yenilenmesi ya da değişikliğe dair resmi yazının (evlilik cüzdanı, boşanma ilamı vs.) seyahat sırasında görevliye sunulması gereklidir.
BOŞANDIKTAN SONRA SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ ZORUNLU MU? Boşandıktan sonra soyadı değişikliği zorunlu değildir. Kadın, boşanma kararı kesinleştikten sonra, evlenmeden önceki soyadını yeniden alabilir veya kocasının soyadını kullanmaya devam edebilir.
Evlenme, boşanma vb. durumlarda soyisim değişikliği nedeniyle güncellenmeyen pasaportlar geçerli olmayacaktır, vize işlemi yalnızca yeni soyadın göründüğü pasaport üzerine işlenebilir.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Pasaport Başvurusunda Eski Pasaporttaki Vize/Oturum İzni Bulunan Sayfalar İptal Edilir mi? Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.
Yeni pasaport işleminizde, vize başvurusunu yenilemenize gerek kalmamaktadır. Vizenizin son 1 günü kalmasına rağmen pasaport yenilemeniz gerekse dahil, vizeniz iptal olmaz.
Schengen Vizesi isteyen Avrupa ülkelerine seyahat edecek normal pasaportlu yolcuların vize alabilmeleri için pasaportlarının on yıldan eski olmaması gerekmektedir. Eski pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihinden sonra geçerli olamayacaktır. Çipli Pasaportla değiştirilmesi zorunludur.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Eşinden dolayı yeşil pasaport alan bir kişi, boşanma kararı kesinleştikten ve nüfus kütüğüne işlendiğinde yeşil pasaportunu kullanamaz hale gelir. Yani boşanma durumunda, yeşil pasaportun geçerliliği otomatik olarak sona erer.
4-Pasaportun Sayfalarının Dolması, Kaybolması, Çalınması, Hasar Görmesi, İsim Soy isim Değişikliğinde Kişi doğrudan bağlı bulunduğu yerin il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne başvuruda bulunur ve Pasaportunun kalan süresi kadar olmak şartıyla pasaportu yenilenir.
Boşanma sonrası pasaporttaki soyadı değiştirmek için, öncelikle nüfus müdürlüğüne başvurarak nüfus cüzdanındaki soyadı değişikliğinin yapılması gerekmektedir. Daha sonra yeni soyadını taşıyan nüfus cüzdanı ile birlikte pasaport başvurusu yapılır.
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz. Çünkü bulunduğunuz belediyenin nikahınızı kıymasından sonra evliliğinize dair evrakların nikahın kıyıldığı nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) 187. madde: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.
Boşanma kararının hangi evrelerden geçip nüfusa işlendiğini, Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir yazımızda anlatmıştık. Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır.
TMK m.173 f.1 c.1'e göre, boşanan kadın, kural olarak, artık eski kocasının soyadını taşıyamaz, evlenmeden önceki soyadına dönmek zorundadır. Bu, onun bekârlık veya dulluk soyadı olacaktır.
Evliliğin gerçekleşmesiyle hızlı bir şekilde yapılan tescil işlemlerinden sonra, vatandaşlar yeni kimlik kartlarını, varsa ehliyet ve pasaportlarını kolayca değiştirebiliyor.
Evlendikten Sonra Pasaport Yenileme
Zira kanunlara göre pasaport, aynı zamanda kimlik görevi görüyor ve nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekiyor. Bu nedenle evlilik sonrasında nüfus kimliğinde herhangi bir değişiklik yapılması halinde, pasaportun da aynı değişiklikler için yenilenmesi gerekiyor.
Seyahat edeceğiniz gün kimliğinizde yazacak olan soy isimle bilet satın almanız gerekiyor. Biletinizi evlilik öncesinde, evlenmeden önceki soy isminizle satın aldıysanız evlilik cüzdanınız ile birlikte seyahat edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri