2023-2023 tarihleri arasında geçerli olacak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre tüm Türkiye'de görülecek olan boşanma davası ücreti KDV hariç en az 9.200 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutara %8 KDV uygulandığı zaman toplam tutar 9.936 TL'ye denk gelmektedir.
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
Boşanma davasında mahkeme masrafları davayı açan kişi tarafından ödenmektedir. Fakat davalı açılan davaya karşı “karşı dava” açmak isterse yine masraf ödemektedir. Dava sonunda tüm mahkeme giderleri toplanarak davada haksız çıkan taraftan alınmaktadır.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım? Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
E-Devletten Boşanma Davası açılabilir. Bunun için e devlet üzerinden ya da doğrudan “UYAP Vatandaş Portalı”na girilerek, daha önce UYAP doküman Editörü ile hazırlanarak E-İmza ile imzalanmış boşanma dilekçesiyle UYAP sistemi üzerinden dava açmak mümkün olabilecektir.
Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlar aracılığıyla açılması gerektiği gibi bir zorunluluk yoktur. Kısaca anlaşmalı boşanma davası vatandaşların deyimiyle avukatsız da açılabilir. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılacak ise dilekçenin davacı eş tarafından ıslak imzalı olarak verilmesi gerekmektedir.
Boşanma dava dilekçesi ile açılmalıdır. Bir vekil ile açılacak ise boşanma dava dilekçesi ve boşanma vekaletname ile açılabilir. Avukatsız açılacak ise boşanma dava dilekçesi ile kimlik fotokopisi yeterlidir.
Mahkeme veznesine, boşanma davası başvuru harcı (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL'dir) ve yargılama giderleri yatırılır. Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olması gibi etkenler ile değişmektedir.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Bosanma davasi nasil acilir ucret odenir mi sorusunun cevabı evettir ancak her davada olduğu gibi belirli tutarları vardır. Boşanma davası için başvuru harcı 45,90 TL ile davanın posta ve müzekkere masrafları için 100 TL ödenmesi gerekmektedir.
Avukatsız boşanma davası açılmasında herhangi bir engel yoktur.
Başvurunuz esnasında yanınızda nüfus cüzdanınız, ikametgâhınız ve herhangi bir sosyal güvencenizin ve malvarlığınızın olmaması halinde muhtarlıktan alabileceğiniz fakirlik belgesini bulundurunuz. Başvurunuz üzerine adli yardım bürosu sizden başkaca belgeler de talep edebilir.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerden birinin veya her ikisinin de hakimin huzurunda bulunmalarına olanak yoksa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Taraflar baroya kayıtlı bir avukata verecekleri vekaletname ile davanın takibini sağlayabilirler.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
Aynı durum Twitter, Instagram ve WhatsApp için de geçerlidir. Twitter, Instagram paylaşımı ya da WhatsApp mesajları hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilir ise mahkemede delil niteliği taşımayacaktır. Ancak kamuya açık alanda yapılan ve gizli olmayan hesap üzerinden yapılan paylaşım hukuka uygun delil niteliğindedir.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri