Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir. Ancak Yargıtay ya da sorumlu mahkemeler bu durumu bu şekilde değerlendirmemektedir.
Dolayısıyla Yargıtay Hukuk Dairesi tarafından verilen kararlarda da elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıların ancak diğer delillerle desteklendikleri takdirde delil olarak hükme esas alınabileceğine değinilmiştir.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Yani boşanma davasında whatsapp kayıtları istense bile bunun hukuka aykır olması durumunda delil olarak değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bahse konu kayıtların nasıl elde edildiği önemli olup, aksi halde TCK kapsamındaki yaptırımlara / cezalara muhatap olunabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Özetle; HTS kayıtlarına çekişmeli boşanma davalarında delil olarak dayanılabilmesi mümkündür. HTS kayıtlarının mahkeme tarafından ilgili operatörlerden talep edilmesi halinde aranan numaralar, numaraların aranma sıklığı, görüşme gün ve süreleri tespit edilebilecektir.
Boşanma davasında hakim; boşanma davasının talep ve sonuçlarına bakar. Boşanmada maddi tazminat, boşanmada manevi tazminat talepleri bulunuyor mu, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası talep edilmiş mi bunları inceler ve bu konularda boşanma davasında tanıklara sorular yöneltebilir ki kusur araştırmasını tam yapabilsin.
Boşanma davasında Facebook, İnstagram, Whatsapp, Twitter vb. uygulama içeriklerinin delil olarak kullanılması, her somut olay açısından ayrı ayrı değerlendirilir. Eğer ortada bir delil yaratma durumu söz konusu ise ve bu durum ispatlanırsa, söz konusu bu delilin hükme esas alınması mümkün olamayacaktır.
Boşanmada erkeğin kusurları da çoğu zaman psikolojik, fiziksel, cinsel, ekonomik şiddet şeklinde görülürken saydığımız hallerin neredeyse tamamı boşanmada erkeğin kusurları kapsamında karşımıza çıkar. Boşanmada kadının kusurlarında olduğu gibi burada da somut olay kapsamında değerlendirme yapmak gerek.
Ekran görüntüsü ile şikayet etme hakkınız var. Yetkililer gerekirse siteden orijinal kayıtları ister, ona göre hüküm verir.
Aldatan Eşin Telefon Kayıtları Nasıl Alınır? Aldatan eşin telefon kayıtları ancak mahkeme kararı ile çıkar. Boşanma davası açıldığında zina (aldatma) iddiası varsa, mahkemeden eşin telefon kayıt dökümünü ilgili Telekom şirketinden celp etmesi talep edilir. Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Özellikle Whatsapp üzerinden eşlerin tehdit edilmesi, hakarete uğraması, yine Whatsapp üzerinden yapılan tartışmalar boşanma davasında delil olarak sunulabilmektedir. Burada bilirkişi incelemesi ile Whatsapp konuşmalarının gerçekliği ortaya çıkarılıp boşanmada ispat aracı olarak Whatsapp Konuşmaları kullanılabilir.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Sosyal medya üzerinden gelen yazışmaların elde edilmesi sizi ilgilendiren konularda olsa dahi eğer hukuka aykırı şekilde elde edildiyse, örneğin programlar vasıtasıyla ya da virüs vasıtasıyla elde edilen bilgilerin mahkeme huzuruna sunulmasıyla konu her ne olursa olsun mahkeme bunu dikkate almayacaktır.
Zina eylemi kocanın karısından başka bir kadınla ya da kadının kocasından başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmesidir. Eşinden gizli olarak bir başkasıyla mesajlaşması, sohbet etmesi ya da flört konuşma ve tavırlarda bulunması zina eylemi değil, güven kırıcı hareketlerde bulunduğunu gösterecektir.
Hukuki sınırlar içerisinde elde edilen ses kaydı, video kaydı ve benzeri kayıtlar, boşanma davaları da dâhil tüm davalarda delil olarak kullanılabilir.
Hangi Durumda Hakim Boşamaz? Boşanma davası kusurlu eş tarafından açılmış ise ve diğer eş kusurlu olmayıp boşanmak istemiyorsa Mahkeme talep bakımından Red Kararı verecektir. Bu durumda boşanma gerçekleşmez. Talep edenin boşanma isteminden vazgeçmesi halinden boşanma gerçekleşmeyecektir.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Delil bulma amacıyla hareket eden eşler, birbirlerinin telefonunu karıştırıp ekran görüntüleri aldığı gibi, karşı tarafın cihazına casus yazılımlar da yüklüyor. Hatta dedektif tutup takip ettirenler bile var. Bu durumda özel hayatın gizliliğinin ihlali ve suç unsurları devreye giriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri