Boşanma davasında erkek gelmezse, bu durumun hukuken bir yaptırım olmaz ve davaya erkeğin yokluğunda devam edilir. Ancak, bu durumda erkek eş tarafının aleyhine yapılacak işlemlere karşı itiraz edilemeyecek ve dolayısıyla olumsuz sonuçlar doğabilecektir.
Boşanma Davasında Erkek Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.
Dava Süreci: Erkek boşanma davası açtığında, kadın bu davayı kabul etmezse, mahkeme süreci başlar. Tarafların avukatları, mahkemede nedenlerini sunarlar. Anlaşmalı Boşanma: Her iki taraf da boşanma konusunda anlaşmışsa, mahkeme anlaşmalı boşanma kararını onaylayabilir.
Ancak, erkek boşanmak istemiyorsa veya boşanmayı istese bile kadınla şartlarda uzlaşamamışsa, dava çekişmeli olarak devam eder. Bu durumda, davayı kadının açmış olması, sonuçların kadın veya erkek lehine/aleyhine olmasını etkilemez.
Çekişmeli boşanma davaları genellikle ortalama olarak 1-1,5 yıl arasında sürebilir. Bu davalar için belirlenmiş bir azami süre sınırı olmamakla birlikte, her dava kendi özel koşulları çerçevesinde değerlendirilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu durum boşanma davası için gerekçeyi önemli kılmaktadır. Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse bu durumun hukuki bağlayıcılığı yoktur. Kadın, uygun gerekçeyi gösterdiği takdirde dava mahkeme tarafından görülür ve erkeğin isteği hukuki açıdan boşanmanın gerçekleşmesini engellemez.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Boşanma davasında, davayı açan kadın ya da erkek olsun, diğer taraf boşanma sonucu maddi yoksulluğa düşen tarafa nafaka ödemek zorundadır. Yoksulluk nafakası aylık veya bir defada ödenebilir. Nafaka, bir kişinin bakımı ve eğitimi için bir tarafça ödenen nafakadır.
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Karşı tarafın kusurunu ispat etmesi gerektiğinden davayı ilk açan eşin davadaki rolü daha aktiftir. Eğer karşı dava açılırsa asıl davayı açan 3, karşı davayı açan 2 dilekçe sunar. Bu bakımdan, boşanma davasını ilk açan eş daha avantajlı olabilir.
Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da, süreç mahkemelerin çalışma yoğunluğuna ve dosyadaki kanıtlara göre değişir, ancak genel olarak anlaşmalı açılan boşanma davası tek celsedir; çekişmeli boşanma 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Boşanma davası açıldığı andan itibaren her iki taraf da yasal olarak hala evli olarak kabul edilir. Bu süre zarfında eşlerden birinin üçüncü bir şahıs ile cinsel ilişkiye girmesi, Türk hukuk sistemi tarafından zina olarak kabul edilir ve yasal sonuçlara yol açabilir.
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA KARŞI TARAF DURUŞMALARA GELMEZSE SÜRE UZAR MI? Çekişmeli boşanma davasında taraflardan biri duruşmaya katılmazsa çekişmeli boşanma davasının sonucu belirsiz hale gelir. Davayı açan taraf gelmezse, mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.
Davalı duruşmaya gelmek zorunda değildir. Zira davalının cevap dilekçesi sunma zorunluluğu olmadığı gibi duruşmalara gelip davayı takip etme zorunluluğu da bulunmamaktadır. Davalı mahkemeye gelmeyip duruşmaya katılmasa da boşanma davası yargılama süreci devam eder.
3000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Öder? Bu şekilde bir ortalama gelire sahip kişiler arasında bir boşanma davası açılma durumu olduğundan bu oran %25 kabul edilir. Dolayısıyla 3000 TL maaş alan bir kişi 750 TL tutarında bir nafaka vermekle yükümlüdür.
Bu hususlar göz önünde bulundurularak, 15000 TL maaş alan bir kişinin vereceği nafaka miktarı, ortalama olarak 3500-4500 TL arasında değişmektedir. Ancak, nafaka miktarı her bir olayda ayrı ayrı değerlendirilerek belirleneceğinden, kesin bir miktar söylemek mümkün değildir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Hakim boşanma davasını neden reddeder? Eğer dava şartları veya usuli kurallar eksikse hakim boşanma davasına devam edemez. Ayrıca tarafların iddia ve talepleri delil ile desteklenmemişse, hakim boşama kararı vermez. Bu durumda hakim boşanma davasını reddeder.
Türk Medeni Kanunu uyarınca hakim boşanma sebebi ispatlanmış olursa boşanmaya veya ayrılığı karar verir. Boşanma davasında hakim tarafları boşamazsa boşanma davası reddedilmiş sayılır. Davanın reddedilmesi halinde ise aynı boşanma sebepleriyle yeniden dava açılması mümkün değildir.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Boşanma davasını kadın açarsa velayet, nafaka, manevi veya maddi tazminat, düğün takıları, birikimler ve taşınmaz malları gibi tüm konularda haklar olduğu gibi geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri