Yazın domates, biber, patlıcan, semizotu, reyhan, fesleğen, kereviz, maydanoz; kışın karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kıvırcık salata; ilkbaharda Yedikule marulu, maydanoz; sonbaharda karalahana, pazı yetiştiriliyor özellikle.
Kıvırcık, brokoli, tere, roka, pazı, kereviz, ıspanak, soğan, maydanoz, pırasa ve daha birçok sebze var.
Bostan sebze bahçesi anlamına gelir. Köylerde sebze alanı olarak ekilen alanlar bostan kelimesi ile ifade edilir.
Bostanotu, akkız ve mübarekotu olarak da bilinen şevketi bostan, köklerinden yemek de ilaç da yapılan mucizevi bir bitkidir. Kültür bitkisi kapsamına alınmış, sofralarda yer bulan bir bitkidir.
Bostan (Farsça: بوستان Būstān), sebze, meyve ya da çiçek bitkileri yetiştirilen yerlere verilen isimdir.
İlgili 28 soru bulundu
Havaların sıcak olduğu dönemde yapılan ekimlerde 4. gün bitkiler görünmeye başlar, 7-10 gün içinde çıkış büyük oranda tamamlanır. Bu dönemde sulamanın düzenli yapılması çok önemlidir.
Bodrum ve çevresinde sofraları süsleyen bir doğal lezzet “Kenker”, diğer bilinen adıyla Şevketibostan. Lezzeti kuzu etine değişilmez denen bu lezzetli doğal ot, Bodrum'un doğal kalmış birçok tepesinde ve dağında bulunabiliyor.
Özellikleri : Tonik / kuvvetlendirici, antitussif / öksürük kesici, kan durdurucu, Meyveleri; pürgatif / müshil. Bitkiden yapılan ekstre; iltihap giderici, kalbi kuvvetlendirici, kan şekerini düşürücü. Kavrulmuş kökleri; Antibakteriyel / mikropların yaşamasını engelleyici.
Papatyagiller familyasının üyesi olan şevketi bostan otu, son zamanlarda popüler olan bitki türlerinden biridir. Tüketimi yaygınlaşan şevketi bostan otu, kendi mevsiminde toplandıktan sonra, kurutularak tüketilebilir. Kültür bitkisi olan şevketi bostan otu, solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
Bizim oralarda karpuza bostan denir.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Toprağın nemi yüksek, yumuşak ve iyi drenajlı olmalıdır. Yer tamamen düze veya çok hafif bir eğime sahip olmalıdır. Su tutma kapasitesi bol çiftlik gübresi ile arttırılabilir. Eğer toprak killi ise humik asit kullanımı ile 1 litre suya 10 cc humik asit konularak toprağın yapısı değiştirilebilmektedir.
Patlıcanlar, iyi işlenmiş, kuvvetli ve bol su alan topraklardan hoşlandığı için, dikimden sonra tutup gelişinceye kadar sık ve bol olarak sulanmak ister. Su isteğinde domates en az olanı denildiğinde biber ortada patlıcan ise en çok su isteği olanıdır.
Saksıda yetişmesi en kolay ve zahmetsiz olan bitki soğandır. Soğan dikildikten 5-10 gün sonra filizlenmeye başlayacaktır.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Şevketi bostan ülkemizde Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yetişir. Ege Bölgesinde, özellikle İzmir çevresinde bilinmektedir. Tüketildiği bölgelerde toplama nedeniyle azaldığından zor bulunan bir yabani bitkidir. Bu yüzden pahalıya satılır.
ALAÇATI Ot Festivali'nde yemeklik ve salatalık doğal otların kilosu 10 TL'den satışa sunulurken, böbrek ve akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği ifade edilen ve yöre insanının 'profesör doktor' lakabını taktığı şevketi bostan ise 50 TL'den alıcı buldu.
Halk arasında akkız, bostanotu ve mübarekotu olarak bilinen Şevketi bostanın köklerinden de yemek yapılmaktadır. Ekşi ve hoş bir tada sahip olan şevketi bostan otu kökü haşlandıktan sonra salatalarda rahat bir şekilde tüketilebilir.
Bu meyvenin yenmediğini ancak çok hoş bir koku salgıladığını, vatandaşların bunu evlerinde güzel bir koku salgılaması için aldığını belirterek “İnsanlar bunu kavun zannediyor.
Halk arasında Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinir. Kokusu anason gibi olan bu ot insan sağlığı için adeta mucizevi bir bitki türüdür.
Farsça būstān veya būyistān بوستان/بويستان "bahçe, özellikle çiçek bahçesi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen bōδestān veya bōyestān fiilinden evrilmiştir.
Peki, şevketi bostan otunun yaprakları yenir mi diye soracak olursak da haşlama yaparak tüketmenin mümkün olabileceği söylenebilir. Ayrıca salatalarda da kullanılabilir. Ekşimsi bir tadı vardır.
Doğal haliyle dikenli bir bitki olan şevketibostan, dikenlerinden arındırıldıktan sonra bir lezzet ve şifa deposu olarak kullanılmaya hazır hale geliyor. Bu tarifte biz bu özel bitkinin şifasından kuzu etiyle hazırlanan enfes bir yemek olarak yararlanıyoruz.
Bu özelliği nedeniyle böbreklerdeki taş ve kumların dökülmesine yardımcı olan şevketi bostan aynı zamanda idrar ve gaz söktürücüdür. Baş ağrısı tedavisinde etkilidir ve balgam söktürücü özelliği bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri