Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar.
Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür. Bostan kelimesi, diğer bir çok sebze ve meyvenin yetiştiği, bahçe, tarla manasına gelmektedir.
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bostan patlıcanı
İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renkli bir çeşittir.
Geleneksel Türk mutfağında özel bir yere sahip olan patlıcan bostan, ince kabuklu ve çekirdeksiz yapısıyla dikkat çekiyor. Doğal olarak yetiştirilen sebze, yüksek vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra kendine has lezzeti ile en çok sevilen besinler arasında yerini alıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder.
Karnıyarık ( Bostan Patlıcanlı ) Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar alaca doğranır ve boylamasına ikiye kesilir tuzlu suda 15-20 dakika acısı çıksın diye bekletilir. O beklerken iç harcı hazırlanır. Kıyma az yağ ile iyice kavrulur kavrulurken az tereyağ eklenir.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Patlıcan dilimlerimizi ilk önce yumurtaya sonra una bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartıyoruz. Kızaranları kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Yağı çektikten sonra servis tabağımıza diziyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Patlıcanları güzelce yıkayalım, bıçakla derin yaralar atalım ki içi güzel pissin ardından yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Piştikten sonra kabuklarını soyalım.
Ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen patlıcan çeşitleri şunlardır: Kemer patlıcanı, Halkapınar patlıcanı, Bostan patlıcanı, Kirmastı patlıcanı, Yalova- 49 patlıcanı, Gönen patlıcanı. Ayrıca son yıllarda yabancı çeşitler de yaygınlaşmaktadır. Bunlar ise ;Long purple, Viserba, Black Beauty'dir.
Farsça būstān veya būyistān بوستان/بويستان "bahçe, özellikle çiçek bahçesi" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen bōδestān veya bōyestān fiilinden evrilmiştir.
Kültür bitkisi olarak üretimi yapılan, papatyagiller ailesinden olan sarı çiçekli ve dikenli bir yapıya sahip bitkiye şevketi bostan otu adı verilmektedir. Halk arasında Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinir. Kokusu anason gibi olan bu ot insan sağlığı için adeta mucizevi bir bitki türüdür.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Patlıcanları kızartmak istemeyen fırınını önceden ısıtsın. Karnıyarık tarifinde başrol malzememiz her zaman olduğu gibi sebzelerin en çok kıskanılanı patlıcan.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
VERİM: Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
toparlak ve biraz daha çekirdeklice bir patlıcan türüdür. özellikle közleme için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri