Galeta unu, fırınlanan bayat ekmeklerin iyice ezilmesiyle elde edilen toz ekmek kırıntılarıdır.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
Galeta Unu Nedir? Galeta unu; fırınlanan bayat ekmeklerin, iyice ezilmesiyle elde edilen bir toz ekmek kırıntılarıdır.
Galeta unu temelde ekmek kırıntılarından elde edilen bir çeşit pişirilmiş un aslında. Bayat ekmekleri değerlendirip, uzun süre tüketmenin de en şahane yolu diyebiliriz.
Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
O faydalar ise şu şekilde sıralanabilir. 1 tanesinin karbonhidrat değeri 18.74 gram olan galeta, hem kilo almak hem de vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. İçeriğinde ise vitamin taşımadığından dolayı vücutta yağ ve karbonhidrat deposu olarak kullanılabilir. Protein ve lif yapılıdır.
Galeta çeşitlendirilebilir bir ekmek türüdür. Genelde susamlı, çekirdekli, sade, kepekli, yaprak gibi galeta çeşitleri hazır olarak alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
Eski Mısır mezarlarında,bu ekmeklerin taşlaşmış örnekleri bulunmuştur.İbraniler ilk ekmeklerini ince tabakalar halinde fırınlıyor ve dilim dilim kesmek yerine, galeta veya peksimet gibi kırıyorlardı.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Galeta kelimesi Türkçe'de "Fırında pişirilerek kurutulmuş yuvarlak ve uzun peksimet." anlamına gelir.
İçindekiler : Buğday unu, Tam buğday unu, Mısır unu, Çavdar unu, Askorbik asit, Enzim (Fungal alfa amilaz, Hemiselüloz), İçme suyu, Ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, Peyniraltı suyu tozu, Bitkisel margarin, Şeker, Süttozu, Kalsiyum propiyonat. Gluten, Laktoz, Susam, Yumurta, Soya ve Süt ürünü içerir.
İrmikli köfteler piştikten sonra servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor.
Gluten içeren işlenmiş tahıl bazlı ürünler arasında bazı sebzeli köfte türleri, buğday içeren erişteler, ekmek, galeta unu, hamur işleri, kraker, kurabiyeler, makarna ve seitan bulunmaktadır.
galeta unu {isim}
Paniermehl {nö.}
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir.
GALETA UNU (500 gr)
Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
Galeta unu imalatında öncelikle buğday unu, su, tuz, ekmek katkı maddeleri, ekmek mayası ve doğal renklendiriciler kullanılarak ekmek üretimi gerçekleştirilmektedir. Pişirme işlemi tamamlanan ekmekler özel tekniklerle kurutularak değirmende ögütülür. Tane büyüklüğüne ve renklere göre galeta unu çeşitlere ayrılmaktadır.
Yaklaşık 20 dakika ekmeklerin kurumasını ve hafif renk almasını sağlayalım. Fırından aldığımız ekmekleri soğumaya bırakalım. Ardından un kıvamına gelinceye kadar azar azar miktarlarla rondodan geçirelim. Hazır olan galeta unumuzu bir kavanozda muhafaza edelim.
İtalyanca galetta veya Fransızca galette "küçük yassı peksimet" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca galet "yuvarlak dere taşı" sözcüğünün küçültme halisidir. Fransızca sözcük Kelt dillerinde yazılı örneği bulunmayan *galos "taş" sözcüğünden alıntıdır.
Pernigotti Gelato Sade & Fıstıklı Kornet, ağızda dağılan çıtır çıtır korneti ve yumuşacık kremamsı dondurması ile benzersiz bir dondurma deneyimini sizlere sunuyor. Italyan ustaların tarifleriyle özenle hazırlanmış bu sütlü ve fıstıklı korneti canınız tatlı bir kaçamak yapmak istediğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri