Botoks adı verilen bir kırışıklık önleyici tedavi, kasları geçici olarak gevşetmek için enjekte edilen bir nörotoksindir. “Botoks, orbicularis oculi kası gibi gözleri çevreleyen kaslara enjekte edildikten sonra bazen göz kapaklarını kontrol eden diğer kaslara yayılarak geçici göz kapağı sarkmasına neden olabilir.
Telaş yapmanıza gerek olmayıp geçici bir durumdur. Hiçbir şey yapılmaz ise 2-4 haftada ama bazı tedaviler ile hemen 7-10 gün içinde hafifleyecek sonra da tamamen geçecek bir durumdur.
Gerçek göz kapağı düşüklüğünün tek tedavisi cerrahidir.
Uygulama sırasında damara denk gelirse küçük morluklar olabilir. Bu da bir hafta içinde sararıp kaybolur. İstenilen sonuca ulaşmak için hekiminizle önceden konuşup nasıl bir tedavi istediğinizi söylemenin önemi büyüktür.
Botoks enjeksiyonları çok uzun yıllardan beri hem tedavi hem de kozmetik amaçlı uygulanıyor. Seneler içinde binlerce hastaya yapılan uygulama, tedavinin son derece güvenli olduğunun en iyi kanıtıdır. Botoksun herhangi bir yan etkisi yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Botoksun neden olduğu göz kapağı sarkması tipik olarak tedaviden birkaç gün ila bir hafta sonra ortaya çıkar ve kendi kendine kaybolmadan önce birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Göz kapağının hafif düşmesinden gözbebeğinin tamamen kapanmasına kadar sarkıklığın derecesi değişebilir.
Topaklanma veya kırışıklık artışı: Botoksun yanlış yerlere veya aşırı dozda uygulanması, ciltte topaklanma, düzensizlik veya yeni kırışıklıkların oluşmasına neden olabilir. Doğal Olmayan Görünüm: Uygunsuz bir şekilde yapılan botoks enjeksiyonları, yüzde yapay veya doğal olmayan bir görünüme neden olabilir.
Teorik olarak Botoks enjeksiyonu sonrasında hastaların yaklaşık %1'inde göz kapağı düşmesi veya çift görme olabilir.
Botoks işleminden sonra etkinin başlaması genellikle 2 ila 7 gün arasında değişir, bu etki uygulanan botolinum toksinin tipine, uygulanan bölgenin büyüklüğü veya küçüklüğüne ve kişilerin cilt yapılarına göre farklılaşmaktadır. Botox uygulamasının tam etkileri en geç 2 hafta içerisinde etkin sonuçlarını vermektedir.
İşte botoks sonuçlarından memnun olmayan kişilerin cevabını en çok merak ettiği soru bu. Aşırıya kaçılan ya da hatalı uygulanan hyalüronik asit bazlı dolgularda işlemin etkisini yitirmesini beklemeye gerek kalmadan dolgu maddesini eritebilmek mümkün.
Göz kapağının normal haline gelmesi yaklaşık olarak iki veya üç hafta sürer. Ancak hastanın sağlık durumuna, yaşına ve göz yapısına bağlı olarak bu sürecin iki aya kadar çıkması da normal olarak görülür.
Göz kapağı kaslarındaki sinirlerin herhangi bir nedenle doğuştan hasarlı olması ya da hasar görmesi, göz kapaklarında ki şişkinlik, yaşlılık ile birlikte deri ve kas zayıflaması, katarakt gibi göz için geçirilen ameliyatlar ya da tümör göz kapağı düşüklüğünün en önemli nedenleridir.
Sık göz ovuşturma, kontakt lens kullanımı, alerji veya enfeksiyon kaynaklı sık şişme atakları, travmalar, kapağı esneten geçirilmiş göz ve göz kapağı hastalıkları, geçirilmiş göz operasyonları da tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sebebi olabilmektedir.
Botoks sonrası şaşılığın ortaya çıkması; genellikle göz çevresi uygulamasında, ilacın gözün çok yakınına ve derine enjekte edilmesi ve ilacın gözü dışa hareket ettiren kası etkilemesi sonrası ortaya çıkar. Maalesef botoksun bu etkisi botoksun etkili olduğu süre boyunca devam eder. Hemen, hızlı bir tedavisi yoktur.
Botoksun Etki Süresi
Botoksun etkileri geçicidir. Kişinin metabolizmasına, Botoks yapılan bölgeye ve kullanılan doza bağlı olarak Botoksun etkileri genellikle üç ila altı ay sürer.
Botoksun sizin masaj hareketleriniz ile yer değiştirmesi istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Botoks sonrası 48 saat o bölgeye masaj yapmaktan kaçının.
Botoks Uygulaması Sonrası Yapılmaması Gerekenler: İşlem sonrası 3-4 saat boyunca uzanmayın ve eğilmeyin. İşlem sonrası enjeksiyon bölgelerine 24 saat boyunca sürtünme veya basınç uygulamayın. İşlem sonrası 24 saat boyunca sıcak duş veya banyo yapmaktan kaçının.
-----Uygulama günü yüz üstü yatmayınız. -----Uygulamanın yapıldığı gün alkol almayınız. -----24 saat boyunca aşırı egzersiz ve spordan kaçınınız. -----3 gün boyunca çok sıcak duş, hamam sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durunuz ve botoks yapılan bölgeye fön gibi sıcak uygulamalar gelmesini engelleyiniz.
Botoks yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Enfeksiyon gibi risklerden kaçınmak için steril olmayan ortak kullanım alanlarında vakit geçirilmez. Botokstan sonra en az iki gün boyunca sırt üstü yatılmaz. Fazlaca alkol tüketmek gibi ödem oluşturabilecek zararlı faaliyetlerden de uzak durulur.
Kaşa uygulanan botoks sonrasında göz kapağının üzerinde bir ödem oluşabilir. Bu durum dolayısıyla da göz kapağı hem biraz şiş hem de biraz düşük durabilir. Ancak bu etkiler, Botoks işleminin uygulanmasından yaklaşık 4- 5 gün sonrasında etkisini kaybeder.
İşte bu sürecin tamamlanması yaklaşık 6 ay sürdüğünden, botoksun etkisi de ancak 6 ay civarında olmaktadır. Dolayısı ile Botoks enjekte edilen kaslar sadece “geçici” olarak kısmi felce uğrarlar. Botoks ile kalıcı felç yaratma ihtimali yoktur!
İşlem sonrası iğne uygulanan bölgeyi kaşımak veya masaj uygulamak. Aşırı terlemeye sebep olabilecek fiziksel aktiviteler yapmak. Botox sonrası ilk 3-4 saatlik sürede banyo yapmak veya su ile temas edilmesi. Kan dolaşımını arttırıcı besinler tüketmek, örneğin alkol alımı gibi.
Botoks uygulamasının etkisi enjeksiyondan 2 gün sonra görülmeye başlanır. İstenilen görünüme ulaşılması için enjeksiyondan sonra yaklaşık 10 gün geçmesi gerekir.
Son yılların en çok ilgi gören uygulamaları arasında yer alan botoks aşırı doz uygulanması durumunda donuk yüz görünümüne yol açıyor. Mimik kaslarında doğru noktalara yapılmayan veya aşırı dozda yapılan enjeksiyon mimiklerinizi kaybetmenize sebep oluyor.
Botoks Tutmazsa Ne Yapmalı? Botoks enjeksiyonu tutmazsa öncelikle uygulamayı yapan doktorla iletişime geçilmelidir. Botoks enjeksiyonlarının başarısının büyük ölçüde uygulama tekniğine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Botoks tedavisinden istenilen sonuç alınamadığında genellikle dozun artırılması tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri