Haşlama olarak da bilinen “Bouilli pişirme yöntemi”, yiyeceğin hızla kaynayan sıvının içerisinde pişirilmesi işlemidir. Bu sıvı genellikle su veya et suyudur. Bu yöntem, yemeğin daha yumuşak hale gelmesi sağlar.
Boiling: Sıvı içerisinde 100 derecede pişirilme işlemine verilen isimdir. Haşlama olarak da bilinir.
Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir.
Poche yemek pişirme yöntemi kaynama noktası olan 100 C altında ve kaynayan suda haşlama yöntemidir. Suyun sıcaklığı 90 C civarında olmaktadır. Kaynama sırasında suyun hareketi gıdaların parçalanmasına neden olmaktadır.
17. STEAMING: Buharda pişirme.
İlgili 20 soru bulundu
Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez.
Yeni Arçelik mini fırınlarda bulunan Buhar Destekli pişirme programı sayesinde pişirme sırasında yalnızca bir tuşa basarak fırın içerisinde buhar yayılmasını sağlayarak, içi yumuşak dışı çıtır daha kabarık hamur işleri ve ev yapımı ekmek pişirebilirsiniz.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Kör pişirme, tart hamurunun kıtır kıtır olması için uygulanan bir yöntemdir. Kör pişirme yönteminde, hazırlanan tart hamuru ön pişirmeden geçer. Hamur, iç harç ile doldurulmadan önce fırında 15 dakika kadar pişirilir. Bu sayede hem daha çıtır, hem de lezzetli bir hamur elde edilir.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Anglez (Anglaise) usulü pişirme: Suda kaynatarak pişirme.
Bir tencerede büyük boyutlarda doğranmış etlerin, düşük ısıda pişirildikten sonra sos veya stok, fond ilave edilerek yavaş bir şekilde pişirilmesi işlemine ''Braising'' denir. Braising tekniği ile pişirilen yemekler genellikle yahni gibi Türk mutfağındaki birçok yemeği pişirmek için kullanılan bir tekniktir.
Su 100 derecede ısıtılır ve kaynar suda ürünler pişirilir. Bu pişirme yöntemi bilinen ve her mutfakta yapılan bir pişirme yöntemidir. Bu yöntem genellikle kök sebze, makarna ve bakliyat ürünleri pişirilir.
Steaming buharda pişirme yöntemidir. Bu yöntemde alttan su buharı ile ürünler pişer. Sabit miktarda buhar üretmek için su sürekli olarak kaynatılır. Buharda pişirme makinaları, buhar sepetleri kullanarak bu yöntem uygulanabilir.
Çok kısa müddet kaynatma yöntemi. 1- Sebzeleri 30 saniye civarı kaynar sudan geçirmek. 2- Etleri soğuk suya koyup bir dakika kaynatıp soğuk sudan geçirdikten sonra süzmek.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
1- Sebzeler için: Sebzeyi kaynar suya batırarak yumuşatıp, soğuk sudan geçirip süzme usulü. 2- Etler ve baklagiller için: Soğuk suya konup kaynayana kadar ısıtıp, soğuk sudan geçirme ve süzme usulü.
Hafif haşlama (Poşe)
Yöntemin amacı, besinleri daha iyi sindirilebilir ve bakterileri yok ederek daha hijyenik hale getirmek.
Üstünü kapayabilir veya biraz kızarmasını istiyorsanız üzerini açık bırakarak pişirebilirsiniz. Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yağ ilave etmenize gerek kalmamasıdır. Besinler içerdikleri yağ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmezler bu nedenle sağlıklı pişirme yöntemleri arasındadır.
Yemekleri kızartmak yerine fırında pişirmenin ana faydası, gıdaların besin değerinin korunmasını sağlamasıdır. Buna ek olarak, bu yöntemde daha az yağ kullanılacağı için yemeklerin kalorisi de daha düşük olur. Isı kuru olacağı ve homojen olarak dağılacağı için fırında yemek pişirmek güvenli bir seçimdir.
Buharda tüm yiyecekler sağlıklı ve lezzetli bir şekilde pişirilebilir. Ama en çok tercih edilenler sebzeler ve etlerdir.
Örnek verecek olursak; patates, kabak, karnabahar, brokoli, havuç, kereviz, yeşil ve kırmızı biber, patlıcan, taze fasulye, taze bakla, kuru soğan, Brüksel lahanası, pancar, bal kabağı, enginar ve taze börülceyi sayabiliriz. Sebzeler dışında; tavuk, kırmızı et ve balık da buharda pişirilebilecek besinlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri