Normal olarak, boya türü ne olursa olsun, leke taze ise, sabun ve suyla kolayca temizlenebilir. Su dolu bir kovaya lekeli kıyafeti batırıp deterjanı uygulayarak bir fırça yardımıyla lekeyi çıkarabilirsin.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Su bazlı boyaları ılık temiz suyla yıkayarak fırçanızdan kolayca çıkarabilirsiniz. Yağlı boyayı ise türüne uygun bir solvent kullanarak temizleyebilirsiniz. Su bazlı boyalar, boya biter bitmez temizlenmelidir, aksi halde kuruyup özel çözücüler gerektirebilir.
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Eğer evinizde tiner yoksa inşaat boyasını çıkarmak için Asetonda kullanılabilir.
Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin. Daha inatçı yapıdaki yağlı boyaları temizlemek için ilk başta parke boya lekesi üzerine pudra dökmelisin.
Yarım kova suya dört damla bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırın. Bu karışıma süngeri batırın ve sıkın (silerken duvardan suların damlamasını istemezsiniz.) Kirlendikçe ara sıra durulayıp duvarı bununla silin.
1- Sirke ve Su Karışımıyla Duvar Temizliği
Bir sprey şişesine eşit miktarda beyaz sirke ve su doldurarak karışımı hazırlayın. Ardından karışımı duvardaki lekelere sıkın ve birkaç dakika bekleyin. Son olarak, mikrofiber bir bezle lekeleri silin ve durulayın. Ayrıca sirke kötü kokuları da yok eder.
İsli duvar temizliği için arap sabunu, karbonat ve su karışımı da etkilidir. Özellikle karbonat beyazlatma uygulamasında etkili olduğu için is lekeleriyle mükemmel şekilde savaşır. İşlem sonrasında mutlaka durulama yapmalısın.
Tuz ve limon suyu karışımı duvardaki boya lekelerini çıkarmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemdir. Tuzu limon suyuyla karıştırın ve lekenin üzerine sürün. Bir süre bekledikten sonra lekeyi bezle silerek temizleyin. Buhar temizleyiciler evdeki birçok yüzeyi temizlemek için kullanılan etkili araçlardır.
Su bazlı boya kullandıysanız, fırçalar ve ruloları soğuk, akan su ile yıkayın, ardından biraz deterjanla ılık su ile ve tekrar soğuk, akan su ile yıkayın. Solvent bazlı boya için, fırçalarınızı solvent bazlı temizleyici ile temizleyin ve ardından biraz deterjanla ılık suda yıkayın.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Duvar silme suyuna az miktarda karbonat, sirke, rendelenmiş beyaz sabun, arap sabunu veya mayi sabunu gibi temizlik malzemelerinden birini seçerek ekleyebilirsiniz.
Duvar temizliği, evin genel temizlik rutininde önemli bir adımdır. Bu rutinde Asperox Çok Amaçlı Temizleyici kullanabilirsiniz.
Eğer küçük bir alanı temizleyeceksiniz 3 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Hazırlanan bu tuzlu su karışımını sünger yardımıyla alın. Süngerin çok ıslak olmasından kaçının. Nemli kalan süngeri kirli duvara sürün ve dairesel hareketler çizerek yüzeyi temizleyin.
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
İçi su dolu kaplara birkaç dilim limon ekleyin ve boya badana yaparken odaya koyun. Kovadaki su, boya solventlerini emecek. Limon ise, mekana taze ve ferahlatıcı koku yayacaktır. Limonlu suyu yeni boyanmış odada 1 gece bekletin.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
Boya sökme işlemlerini kolayca yapabilmek için boya sökücü ürünlerin satın alınması gerekiyor. Boya sökücü ürünler, boya olan bölgelere sürülerek bir süre bekletilir. Ürünler boyaların etkisini kaybettirerek, boyaların kolayca soyunabilir olmasına yardımcı olur. Yapılacak olan kazıma işlemleriyle boyalar sökülebilir.
Sevdiğin bulaşık deterjanını ya da yumuşak ve doğal bir bulaşık deterjanını seç. Normal şampuanınla yapacağın gibi, bulaşık deterjanını ıslak saçına masaj yaparak sür. Sonra da sıcak suyla durula. Sıcak su, saçındaki boyanın gevşemesine yardım edecektir.
2.Tiner. Duvarınızdaki sprey boyayı çıkarmak için en iyi yöntemlerden biri tinerdir. Ancak tiner duvarınıza çok uzun süre temas ederse tüm boyanızın silinmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple tiner kullanırken olabildiğinde hızlı hareket etmeniz en iyisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri