Boyadan Dolayı Saçlar Neden Yanar? Saç boyama işlemi doğru ve uygun şekilde uygulandığında saça zarar vermeden istediğiniz saç rengine kavuşmanıza yardımcı olur. Ancak yanlış boya ya da renk açıcıların kullanımı ve bu ürünlerin saçlarda gereğinden fazla bekletilmesi, saçların yanmasına neden olabilir.
Klora ve saç boyasına çok maruz kaldığınız zamanlarda saçlarınız yıpranmaya başlar. Bu yıpranmayı kırılmalar ve akabinde saçın yanması takip eder. Saçınızın yanması; kırıkların saç diplerinden uçlarına kadar her alanda olması, saçınıza dokunduğunuzda keçe tüyü düşüncesi vermesidir.
Nedeni ise; boyadan hemen önce saçı yıkamak saç derinizi koruyan doğal yağların kaybolmasına neden olması. Ayrıca boyama işleminin öncesinde saçları yıkamak, ardından ise boya ya da açıcı uygulamak saç derisinin tahriş olmasına neden olur.
Saç Boyadan Nasıl Yanar
Saç boyama işlemlerinde kullanılan kimyasal maddeler amonyak ve hidrojen peroksit içerir. Her iki maddede güçlü derecede tahriş edici ve aşındırıcı etkiye sahiptir. Saç boyama daha açık renkte yapılacak ise veya çok açık renk elde edilmek isteniyorsa genellikle saç açma işlemine başvurulur.
Neyse ki saç yanması nasıl anlaşılır sorusunun son derece basit bir yanıtı var: Bakarak! Saçlarına biraz daha yakından bakarak yanıp yanmadığını kolayca anlayabilirsin. Saçların mat, uçları kuru ve cansız görünüyorsa yanmış olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Saç bakım uzmanlarına göre saçların yanması durumunda saçınızı en az 4-5 ay dinlendirmeniz gerekir. Bu da saçınızı yeniden boyamamanız, çok fazla ısı uygulamamanız ve kimyasal bakım ürünlerinden uzak durmanız anlamına gelir.
Saç derisi yanığını hafifletmenin en kolay yollarından biri soğuk su uygulamaktır. Yanık bölgeyi hemen soğuk su altında 10-15 dakika boyunca yıkamak, ağrıyı hafifletir ve cildinizi yatıştırır. Soğuk su, kan damarlarını daraltarak şişliği ve kızarıklığı azaltır.
Düz boya ve açık tonlara sahip boyaların metali az içermesinden dolayı saça fazla zarar vermez.
Alerjik reaksiyon; yüzde, göz kapaklarında, kulak arkasında hafif kızarıklık, kabuklanma ve sulantı şeklinde olabilmekle birlikte, tüm vücutta gözlenebilen şiddetli kaşıntı, sulantı ve ödem şeklinde de kendini gösterebilmektedir.
Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir.
Belirtiler kısa sürede ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ortaya çıkması 48 saati bulabilir.
Saç diplerinde acıma ve yanmaya en sık neden olan faktör sürekli kullanılan saç bakım ürünleridir. Saç bakım ürünleri içerdikleri yoğun kimyasallar ile ciltte alerjik reaksiyona ve tahrişe neden olabilir. Bu alerjik reaksiyon da saç diplerinin acımasına ve yanmasın neden olacaktır.
Saçların yeniden yapılanma süresi 3 aydır. Bu üç ay boyunca saçlı deriye besleyici yağlarla bakım yapmanız, yanmış saç köklerinin tekrar güçlenmesine yardım eder.
Saçlarını düzenli yıkamak ve düzenli temizlemek yanmış saçlarına iyi gelecek. Saç bakımı yaptığın sürece saçlarını her gün temizlemeli ve arınmasını sağlamalısın. Her yıkamada saç nemlendiren şampuan, saç kremi ve maske kullanmayı ihmal etme.
Saç Boyandıktan Sonra Tekrar Ne Zaman Yıkanmalı? Saçınızı boya sonrası durulamak için yalnızca su kullanmanız yeterlidir. Boyayı su ile saçtan arındırdıktan sonra bir saç kremi kullanarak boyanın oluşturacağı kuruluğu önleyebilir, saçlarınıza besleyici bir bakım yapabilirsiniz.
Oryaldenya da açıcılardan yanan saçları kurtarmanın tek bir yolu vardır. İçeriği oldukça iyi olan bir keratin ile keratin bakımı ya da diğer bir adı ile saç botoksu uygulaması yapılmasıdır. Yanan bir saça şampuan, saç maskesi, saç yağları onaramazlar. Bu ürünler sadece saçları günü birlik bir yumuşaklık sağlayabilir.
Yanan saçların düzelme zamanı biraz da uzama hızıyla alakalıdır. Saçlarınız yandığı zaman, vakit kaybetmeden kestirirseniz her ay 2 cm kadar uzamaya devam edecektir. Bununla birlikte bakım yaptırırsanız ve fön ve maşa gibi ısıl işlemlerden uzak durursanız 5 ayda 10 cm civarında uzayabilir.
Boya yapacağınız zaman saç derinizin yanmasını engellemek istiyorsanız boya yapmadan 1-2 gün önce saçlarınızı yıkamamalısınız. Ayrıca normal zamanlarda da saçlarınızı her gün yıkamanız saçlarınızın zarar görmesine sebep olabilir.
Bu madde de tıpkı amonyak gibi saçın ph'ını yükselterek renk pigmentlerinin saç korteksine işlemesine yardımcı olur. Bu madde, düşük seviyelerde kullanıldığı zaman saçlarda herhangi bir zarar meydana getirmez.
Daha Az Kimyasal İçerik: Su bazlı saç boyaları, geleneksel boyalara göre daha az kimyasal içerir. Bu, saçın doğal yapısını daha az bozar ve saça zarar verme riskini azaltır. Saça Daha Az Zarar: Su bazlı boyalar, amonyak içermez ve daha az agresif kimyasallar içerdikleri için saça daha az zarar verirler.
Saç Boyaması Nasıl Yapılır ? Dip Boyama: Hazır Ettiğiniz Ürünleri Kuru Saç Diplerine Uygulayın. 20-30 Dakika Kadar Bekletin.
Yanmış saçlar için en iyi çözümlerden biri yanan uçların kestirilmesidir. Hem saçlarınızdaki yanık kısımdan kurtulabilirsiniz hem de saçlarınızın daha sağlıklı uzamasına sebep olabilirsiniz. Kestirmeyi tercih etmiyorsanız pantenol ve gliserin içeren şampuanlar tercih edebilirsiniz.
Boyalı ve yıpranmış saçlar için önerilen maske malzemeleri 1 adet muz, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı bal, 5 kaşık süt, 5 kaşık zeytinyağı yer alır. Bunları karıştırarak saçınıza uygulayın. Maskeyi 20 dakika beklettikten sonra bol su ile durulayıp yıkayınız. Maskeyi haftada 1 kere uygulayınız.
Bu dönemde koyu tonlu boyalar yapmamaya özen göstermelisiniz. Ancak açık sarı, platin sarısı gibi renkleri adet dönemlerinde yaptırabilir. Çünkü, bu dönemlerde vücut ısısı da yüksek olduğundan saç renginizin açılmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri